Élet-Stílus

Ingadozó motiváció az otthoni munkavégzés alatt? Legyen a múlté!

A járványügyi korlátozások javának már búcsút intettünk 2022-ben, az otthoni munkavégzés egyeseknek azért még lehetőség továbbra is. Illetve az irodai dolgozók nagyja vágyik arra, hogy ne az irodából kelljen ellátnia feladatait. Pedig sokan nem is tudják, milyen más a „feszítő keretek” nélkül géphez ülni. Járjunk utána most a home office árnyoldalainak.

100% távoli munkavégzést! Erről álmodunk sokan, és akkor a távolit mind máshogy értelmezzük. Ugye gyönyörűek azok a képek, amin egy álomnő azúrkék tenger homokos partján ül egy napozószékben és az ölében egy laptop éktelenkedik.

Hogy ez mennyire életszerű, arról el lehet gondolkodni. Főleg munkakörtől függ, de a legtöbb számítógépes munka elvégzéséhez érdemes odafigyelni az ergonomikus munkaállomás kialakítására.

  1. Üljünk egyenes háttal, ügyeljünk a hosszú távon kényelmes elhelyezkedésre.
  2. A képernyő teteje legyen szemmagasságban, karnyújtásnyi távolságra.

Ez csak kettő fontos tényező. Ha a napozóágy „kényelméből” dolgozunk, nem fog a munka sokáig tartani. Egyrészt mert elcsábulunk a tengerbe, másrészt mert testünk jelezni fogja a helytelen testtartást.

De maradjunk a valóság talaján, azaz, hogy az otthonunk berkein belül dolgozunk egy átlagos hétköznapon. Mindenki elment hazulról, csak mi maradtunk és a sok-sok munkahelyi feladat. Ha nincs külön munkaszoba, lehet tán arra mód, hogy kialakítunk magunknak egy munkasarkot. Akár csak elfordítjuk az íróasztalt a szokásos helyéről.

Talán telepíthetünk egy (mozgatható vagy kartonból készült)elválasztófalat az otthoni környezet elkülönítésére, amire akár választhatunk valami cifrát különböző témájú tapéták közül. Dobjuk fel a környezetet, egy-egy színes ábrával vidámabb hangulat kölcsönözhető.

Miért szeretnénk távol maradni az irodától?

  • A napi ingázás idegőrlő, főleg, ha araszolni kell a forgalomban. Otthon maradva megspóroljuk ezt az időt és energiát.
  • A munkahelyen a munkatársak gyakran csak beugranak egy-egy dologért, feltartanak. Ha otthon vagyunk, legalább nem gondolják azt, hogy mindig elérhetők vagyunk akármilyen csip-csup dologért.
  • A főnök minden munkafolyamatot mikromenedzsel, nem bízik a képességeinkben, a szorgalmunkban. Ha távolról dolgozunk, kisebb felügyeletet tud gyakorolni, kevésbé stresszel minket.
  • Az irodahelyiségben vagy megsülünk, vagy megfagyunk. Ritkán tudunk megállapodni az irodatársakkal az optimális hőmérsékletben.

És rögtön nézzük meg az érme másik oldalát!

Miért hiányozhat az iroda?

  • Mindig otthon vagyunk, nem mozdulunk ki. Még a magánélet és a munkaélet határai is összemosódhatnak.
  • Bár sokszor zavarnak a többiek mégis hiányzik a közösség. S ha netán gyerekek is otthon maradnak munkaidőnk alatt, az rosszabb, mintha a munkatársak vennének körül.
  • A beosztottak mikromenedzselése ritkán jó dolog, de legalább rögtön „kéznél van” a főnök vagy egy hozzáértő, ha elakadunk egy munkafolyamatban.
  • Nincs kényszer kiöltözni, gyakran otthoni ruhában maradunk.

Sok olyan irodai pozíció van, ami nem igényel koncentrációt a teljes munkaidőben. Ha az irodában tartózkodunk, mímelni kell, el kell játszani, hogy dolgozunk. Ha efféle helyzetben vagyunk és még otthonról is dolgozhatunk, kezdhetünk valami izgalmasat a munkaidő alatt keletkezett űrrel. Például nyelvet tanulhatunk, szakaszosan elvégezhetjük a háztartási munkákat.

Mindenkinek magának kell mérlegelni, neki való-e a távoli munkavégzés. Ha igen, az interneten sok ötlet található a megfelelő, otthoni munkahely kialakítására. S a magas „átalakítási” költségektől sem kell félni, néhány pénztárcakímélő ötlettel bármely helyiségünk könnyen átalakítható, felfrissíthető.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.