Kert

Japánmirtusz gondozása – Lépésről-lépésre

A japánmirtusz (Cuphea hyssopifolia) az utóbbi néhány évben nagy népszerűségre tett szert a kertbarátok körében és szerencsére egyre több kertészet kínálatában megtalálható, így ha kedvet kapunk hozzá, hogy az otthonunkat díszítsük vele, nem okoz problémát a beszerzése.

A kuffea vagy cuppánka néven is ismert, Mexikóban és Guatemalában őshonos örökzöld félcserje, rendkívül hálás dísznövény, mely a csekély törődést, bőséges virágzással hálálja meg. Maga a növény, egy kompakt növekedésű, kis bokor, melynek kifejlett magassága nem haladja meg az 50-60 cm-t.

Levélzete ép szélű, fényes felületű, keskeny levelekből áll, mely szépen kiemeli a nyáron nyíló, tölcsérszerű, apró virágokat. Rózsaszín, ritkábban lila vagy fehér színű virágai a méhek és pillangók számára is ellenállhatatlanok.

Így gondozd a japánmirtuszt!

A japánmirtusz legegyszerűbben konténeres növényként tartható, mivel fagyérzékeny dísznövény, konténerbe ültetve, világos, fagymentes helyen teleltethető. Fényigényes növény, azonban a déli, erős, tűző napot nem szereti, ezért olyan napos, világos helyet keressünk számára, ahol ettől védve van.

A rövidebb száraz időszakokat átvészeli, igazán szépen viszont rendszeres, mérsékelt öntözés mellett fejlődik és virágzik. Ültetéséhez, semleges, vagy enyhén savas illetve enyhén lúgos kémhatású, jó vízáteresztő talajt válasszunk, mely jól elvezeti a felesleges nedvességet.

A japánmirtusz a növényvédelem szempontjából is hálás növény, mivel betegségekkel és kártevőkkel szemben is viszonylag ellenálló. Szaporítani magról, valamint zölddugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.