Háztartás

Kávézacc felhasználása a lakásban és a kertben

Ha rendszeresen egy csésze kávéval kezded a napot, akkor valószínű, hogy a kávézacc mindennapos hulladék nálad. Mielőtt azonban a szemetesben végezné ez az anyag, mutatunk egy csomó módszert arra, hogyan tudod hasznosítani.

Bár legtöbben a kerti felhasználását ismerik, de a lakásban is számos módon felhasználható. Nagyon sok hasznos tulajdonsággal bír, miért ne használnád ki? De lássuk, mi mindenre jó a kávézacc.

Mire használhatod a kávézaccot a lakásban?

Kezdjük a kávézacc lakásban történő felhasználásával. Kevesen tudják, de a kávézacc segítségével a hagyma szagát könnyedén eltávolíthatod a kezedről. Ha lila vagy vöröshagymával dolgozol, akkor gyakran az illata rajta marad a kezeden.

Ezt kevesen szeretik, a szappan viszont önmagában sokszor kevés az eltüntetésére. A kávézacc viszont nagyon hatékonyan el tudja távolítani.

Vizezd be a kezed, dörzsöld be kávézaccal, majd mosd le szappanos vízzel. A kávézacc a hagymaszagot távolítja el, a szappan pedig a kávézacc szagát szünteti meg.

Az ételszag sokakat zavar a hűtőszekrényben, legyen szó ecetes salátáról, vagy hagymaszagról. A kávézacc nagyon egyszerűen használható a hűtő kellemetlen illatának megszüntetésére is.

Ehhez, a kávézaccot tedd egy fóliával letakart üvegbe, majd pedig a fóliára szúrj lyukakat, és az így elkészült üveget tedd a hűtőbe. Mindig kellemes és friss illat lesz bent ezután.

A kávézacc széles körű kerti felhasználása

A kávézacc kerti felhasználást már jóval többen ismerik, és használják is. Ha van kerted, akkor számos módon felhasználhatod. Lássuk a felhasználási lehetőségeket!

Macskák ellen: akinek kertje van, gyakran tapasztalja, hogy a környék macskái széttúrják az ágyást, mert oda végzik a dolgukat. Szórj ki egy kis kávézaccot, és más helyet keresnek maguknak!

Csigák és hangyák ellen: a kávézacc kiszórása a csigákat és a hangyákat is távol tartja a kiskerttől és a veteményestől.

Értékes tápanyagokat tartalmaz: a kávézacc, számos a növények számára hasznos tápanyagot tartalmaz. Már a vetőmagokat is keverhetjük vele, hiszen a kávézacc kalciumban és magnéziumban is gazdag, a bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot is ad a fejlődő növényeknek. A kifejlett növények szintén képesek hasznosítani a kávézacc értékes tápanyagait!

Komposztba: a kávézacc nitrogéntartalma a komposztban is jó szolgálatot tesz, így a szemetes helyett a komposztba öntsd a kávézaccot.

Talajsavanyításra: a rododendronok, a hortenziák, a páfrányok, az azáleák, és az örökzöldek mind a savanyú talajt kedvelik. Hogy igazán jól érezzék magukat, érdemes kávézaccot kiszórni, illetve ültetés előtt beleforgatni a talajba, mivel a kávézaccnak talajsavanyító hatása is van.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.