Kert

Kerítés felújítás költséghatékony módon!

Amikor megépül egy új kerítés, büszkén gyönyörködhetünk benne, ám az évek során veszíteni fog a kezdeti szépségéből. Az időjárás nem fogja kímélni, és bármennyire is figyelünk, valószínű, hogy pár év múlva szükség lesz némi felújításra. Ez lehet felületkezelés, de a sérülések javítása is.

Célszerű rendszeresen, évről évre ellenőrizni a kerítés állapotát, hiszen jóval költséghatékonyabb minden évben pár ezer forintot rákölteni egy cserelécre, egy kis drótra vagy festékre, mint pár év múlva újraépíteni a kerítést.

Az újraépítés nem olcsó mulatság, érdemes ezt minél tovább elkerülni, és felújításban gondolkodni. Ha a szerkezet stabil, akkor a felújítás, javítás egyáltalán nem nagy feladat, legyen szó fa, fém vagy drótkerítésről.

A következőkben végigvesszük, hogy az egyes kerítésfajták milyen felújítást igényelhetnek, és hogyan is tudod ezt egymagad elvégezni. Vágjunk is bele!

A fakerítést a legegyszerűbb felújítani – Így csináld!

Sok helyen van még fakerítés, mert a felépítése és a rendben tartása is olcsóbb és egyszerűbb. Amikor fakerítésről van szó, akkor a felújítás egyrészt a sérült részek javítását jelenti, másrészt a fa felületkezelését, melyet 1-2 évente érdemes elvégezni, hogy tovább tartós legyen.

Amikor eljön az éves felújítás ideje, az első lépésben ellenőrizd le, hogy vannak-e sérült lécek. Ezeket érdemes kicserélni, hiszen nem kell hozzá más, mint megfelelő méretben csereléc és pár szög vagy csavar. A régi, törött lécet távolítsd el, és tedd a helyére az újat.

A következő lépés a felületkezelés legyen. Ehhez mindenképp érdemes előkészíteni a kerítést úgy, hogy a régi lakk és festékrétegeket lecsiszolod. Csak azután jöhet a festékréteg vagy lazúr, ami lehet egy vagy két réteg is. Ez leginkább attól függ, milyen színt szeretnél elérni.

Érdemes még egy réteg védőlakkot is felvinni a felületre, hogy tartósabb legyen az eredmény, de maga a lazúr is véd. Ezt a műveletet akár évente is megismételheted, de ha tartós a festés/lazúrozás, akkor elegendő 2-3 évente újrafesteni a fakerítést.

Mit tegyünk, ha fém vagy drótkerítésünk igényel némi felújítást?

Fém és drótkerítés esetén macerásabb a felújítás. A lépések egyébként szinte ugyanazok, mint a fakerítés esetében, viszont a fém és a drót előkészítése, felületkezelése, sokkal időigényesebb.

Fémkerítés esetén ugyebár a kerítés sosem egyenes, a fém inkább hengeres, oszlopos. Ennek köszönhetően a csiszolása is melósabb, és sokkal tovább is tart. Ha mégis belevágsz, akkor az első lépés egy alapos mosás legyen, csak azt kövesse a csiszolás, melyet smirglivel vagy csiszolóval tudsz elvégezni. Ha kész a csiszolás, jöhet a festés, ezután pedig a lakkozás.

A drótkerítés felújítása meglehetősen hálátlan feladat, mert ebben az esetben nincs egységes felületünk, a drót vékony, tehát az átfestése szinte a végtelenségig eltartana. Az is gyakran előfordul, hogy rozsdásodik, vagy ki is lyukad. Erre az újradrótozás lehet a megoldás.

Emellett a dróttartó oszlopokat is lefestheted a fent említett módon. Ha zavar, hogy mindenki belát, akkor takarásról is gondoskodhatsz, a nádszövet egy nagyon hatékony és költségtakarékos megoldás.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.