Kert

Kerti világítás – Tippek, trükkök, ötletek

A kert kivilágítása meglehetősen trükkös feladat, ugyanis egyszerre kell meghitt, kellemes hangulatot árasztania, de emellett megfelelő fényt is biztosítania, hogy sötétedés után is élvezhessük a kertben töltött időt a barátokkal, családtagokkal.

Persze akadnak, akik elintézik ezt annyival, hogy vesznek pár napelemes, leszúrható LED lámpát, ám ha te ennél többre vágysz, akkor segítünk, hogy eligazodj a kerti világítás megtervezésének útvesztőjében. Lássuk hol milyen világítást érdemes használni.

Miért érdemes kerti világításban gondolkodni?

Először is érdemes tisztázni, hogy miért is jó dolog a kertben a világítás. Hiszen nyáron már tovább van világos, akár este 8-9 óráig is, utána meg már jönnek a szúnyogok, főleg, ha még világítunk is a kertben, szóval valóban szükség van rá?

Ahhoz, hogy a kerti partikat és a családi összejöveteleket maximálisan ki tudd élvezni, mindenképp érdemes valamilyen fényforrást vinni a kertbe, hiszen miért érne véget a kellemes időtöltés akkor, amikor lemegy a nap, és nem akkor, amikor te szeretnéd?

Emellett azonban vannak esztétikai szempontok is, melyet figyelembe vehetsz a világítás megtervezésekor. Ugyanis nemcsak a grillsütő környékét és a teraszt lehet megvilágítani, hanem akár a szép cserjéket és fákat is. A kert, hívogató és otthonos lesz, sőt akár egy saját kis mesevilágot is kialakíthatsz a fények és a növények segítségével.

Mit világítsunk meg a kertben?

Erre a kérdésre csak úgy tudsz válaszolni, ha végig gondolod, hogy sötétedés után a kert melyik részét szeretnéd megvilágítani. Ehhez mérten tudod majd a megfelelő fényforrást is kiválasztani.

  • Kerti tipegők, utak világítása: első lépésben a kerti utak, tipegők megvilágítását kell mérlegelned, hogy szükség lesz-e erre. Ha igen, akkor mindenképp energiatakarékos megoldást érdemes választani, mivel ezek a lámpák valószínűen egész éjjel égni fognak. A napelemes lámpák erre tökéletes megoldást nyújtanak. Választhatod a dekoratív oszlopokat, de akár a süllyesztett lámpatesteket is. Vannak olyan fajták, melyek mozgásérzékelővel vannak ellátva, így csak akkor világítanak, ha arra jár valaki.
  • Teraszvilágítás: mivel a terasz a ház része, azért energiaforrás bőven a rendelkezésünkre áll, így számos lehetőség közül választhatunk. Fali lámpák, mennyezeti megoldások, de LED-es világítás is kivitelezhető.
  • Növények megvilágítása: ebben az esetben el kell döntened, hogy a fákat vagy a bokrokat szeretnéd megvilágítani vagy a gyepet. Fák és cserjék esetében a különböző égősorok biztosítanak megfelelő fényt, gondolj csak a karácsonyi kivilágításra, de kerti lámpásokat is választhatsz erre a célra. Gyep estében a projektoros megvilágítás lehet a jó megoldás, virágoknál pedig a dekoratív állólámpák adhatják meg a megfelelő hangulatot.
  • Falak és dekorációs elemek megvilágítása: a falakra lámpásokat, a kerti díszek megvilágítására pedig LED-spotlámpákat érdemes használni.

Milyen fényforrást válasszunk a kertbe?

A kerti fényforrások három fő kategóriába sorolhatóak, melyek közül nem szükséges csak egyet választanod, bátran kombinálhatod őket, ahogyan a lehetőségeid és a terveid engedik.

Az egyik lehetőség a hálózatról működő fényforrás. Ennek kiépítéséhez villanyszerelőre lesz szükség, hogy lefektesse, vagy a megfelelő helyre vigye a hálózatot. Ez ugyan drágább, viszont semmilyen karbantartást nem igénye, mindössze annyit, hogyha kiégnek az izzók, kicseréljük őket.

Az elemes fényforrásokhoz nincs szükség villanyszerelőre, így bármikor telepíthetjük őket, oda ahová akarjuk. Hátrányuk, hogy az üzemeltetésük drága lesz, és környezeti szempontból sem túl előnyös a sok elem elhasználása.

Ha környezetbarát megoldást keresel, akkor a napelemes fényforrás lehet számodra az ideális megoldás. Azt viszont mindenképp figyelembe kell venni, hogy az ilyen lámpák fénye sokkal gyengébb.

Milyen színű egyen a fény a kertben?

A szín, a világítás esetében is komoly befolyással bír a hangulatra. Ennek értelmében mindenképp érdemes jól megválasztani a fényforrások színét is. A zöld szín használata jobban kiemeli a növények színét, így ha ezeket szeretnéd jobban hangsúlyozni, ez egy jó választás lehet.

A piros lámpákat a barna árnyalatok kiemelésére célszerű használni, fatörzsek, bokrok esetében. A sárga szín szintén jó választás lehet a kertben. A fehér szín a legáltalánosabb, ezzel hitelesebb, valóságosabb lesz a kert.

Tippek a megfelelő megvilágítás kialakításához

Hogy a megfelelő hatást érhesd el a kertben, érdemes a fényforrások típusait kombinálnod. A kerti utakhoz használhatsz napelemes megoldásokat, de a teraszra érdemes kihasználni a meglévő energiaforrások adta lehetőségeket, vagyis hálózati megvilágításban gondolkodni.

A növények esetében az elemes megoldások is működhetnek. Hasznos információ lehet, hogy a kert négyzetméterenként körülbelül 1,5 wattnyi fényt igényel, így ehhez mérten válaszd meg a fényforrásokat.

Ami szintén fontos, az a biztonság, vagyis a kert annyira legyen megvilágítva, hogy mindenki biztonságosan tudjon sötétben is közlekedni, ugyanakkor a szomszédokat se zavarja.

Válaszd ki a kert azon részeit, amire büszke vagy, és ezeket bátran világítsd meg, persze a fent felsorolt szempontok figyelembevételével!

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.