Támogatott tartalom

Kivitelezési költségek új ház építésekor

Az építkezés költségei évről évre növekednek, az utóbbi években egyre drasztikusabban. Eltérések vannak az ország egyes részei között is, a fővárosi agglomerációban, valamint a nyugati határon többszörösébe is kerülhet egy új ház, mint az ország túlsó felén.

Megoldásként szolgálhat…

Tisztább körülményeket teremthet, ha generálkivitelező segítségét kérjük, mert ez esetben rejtett költségek nélkül tudunk kalkulálni a beruházás összegével. A legtöbb generálkivitelező négyzetméterárakat tüntet fel honlapján, például a kulcsrakészház.hu oldalán is megtalálhatóak a házépítési árak, amelyek bruttó összegek, hiszen tartalmazzák az 5%-os áfa költségét is.

Az is gyakori, hogy a megrendelő választhat többféle kategória közül, ilyen például az alapkategória (basic), a közép (optimum) és a felsőkategória (premium), sőt ezeket egymással kombinálhatja is.

Általánosságban elmondható, hogy a konkrét számok a szerződéskötéskor derülnek ki, amelyet abban esetben tud tartani a kivitelező, ha a beszállítói anyagárak az 5%-os emelkedést nem haladják meg.

A négyzetméterárakkal kapcsolatban hasznos tudnivaló, hogy akkor tudjuk helyesen kiszámolni a költségeket, ha a hasznos alapterülethez képest körülbelül egyharmad többlettel számolunk (így kapjuk meg a bruttó alapterületet).

Minőségi alapanyagok

Fontos megemlíteni, hogy bármelyik kivitelezési módot is választjuk, a magas minőség és a szakértelem nem marad el. Mivel minden részletre kiterjedően a következő sorok nem lennének elegendőek, ezért csak említés szintjén szeretnénk néhány példát szemléltetésképpen kiemelni az egyes kategóriákból.

Variációk

Míg az alap kategóriában a kiemelés kisipari zsalukővel történik, addig a közép és felső kategóriában Leier zsalukövet építenek be. A hőszigetelés tekintetében például csak a prémium tekintetében van eltérés, az első két kategória ugyanazt az XPS 5 cm vastag hőszigetelő anyagot használja.

A hőhídmegszakító viszont alapverzióban nem elérhető, csak a felsőbb szinteken. A teherhordó födém esetében mindegyik változat egyedi megoldást kínál: az alapban előregyártott vasbeton födémet helyeznek el, a középsőben Porotherm gerendás vasbeton födémet, míg a harmadikban monolit vasbetont.

Az épület körüli járdát tekintve a basic ár kavicságyat tartalmaz, a középső betonjárdát a premium pedig már térköves burkolást.

Mindegyik kategóriában elérhetőek a különböző energetikai korszerűsítések (például hőszivattyú), ezt azért is fontos megemlíteni, mert az új építésű házaknál a közel nulla energiaigény eléréséhez az energiafogyasztás legalább negyedét megújuló forrásból kell fedezni, ez a minimum követelmény a BB minősítéshez, amellyel már minden új lakóháznak rendelkeznie kell.

A generálkivitelező alkalmazása mellett szól a tisztább anyagi átláthatóság mellett az is, hogy sokkal egyszerűbb maga a kivitelezés, nem a megrendelőnek kell minden részterületre szakembert találnia.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.