Lakberendezés

Komposztálás a 4 fal között? Igen, lehetséges!

Nejlonzacskó helyett vászontáskával vásárolsz, saját termoszba kéred a kávét és próbálsz környezettudatos maradni?

A komposztálás is egy kis lépés a fenntartható fejlődés és a bolygónk védelme érdekében. Tudtad, hogy az átlagos konyhai hulladék 28%-a, kidobás helyett komposztálható?

De mit tehetünk mi, városlakók, akiknek nincs kertjük? Hát komposztáljunk lakásban, beltéren!

Miért komposztáljunk?

A kidobásra szánt konyhai hulladék értékes tápanyaggá alakítható, amely a talajhoz adva elősegíti a növények növekedését. A komposztálás előnye, hogy a komposzt készítésével ezek az anyagok nem kerülnek a hulladéklerakókba, ahol helyet foglalnak, emellett erős üvegházhatású gázt, metánt szabadítanak fel, amely hihetetlen sebességgel gyorsítja a globális felmelegedést.

Újrahasznosítás beltéren

Néhány éve megjelentek azok a lehetőségek is, amelyek megoldást nyújtanak a beltéri komposztálásra. Lényegük, hogy viszonylag kis helyet foglalnak, könnyen kezelhetőek, kompaktak és természetesen nem járnak kellemetlen szaggal. De nézzük csak, mi alapján válasszunk.

Milyen komposztálót vegyek a négy fal közé?

A két legelterjedtebb konyhai komposztáló technológia az úgynevezett Bokashi vödör és a giliszta komposztáló módszer. Hogy ki melyiket választja, az egyéni preferencia kérdése, hiszen mindkettő egyaránt tökéletes opció beltérre. Nézzük meg közelebbről a két módszer jellegzetességét, amivel egy kis segítséget adunk a választáshoz.

Gilisztamentes, Bokashi módszer

Ez a konyhai komposztáló, úgy néz ki, mint egy tetővel ellátott vödör. Anaerob lebontás elvén működik, azaz az erjedés levegő jelenléte nélkül zajlik. Jár hozzá egy csomag fermentált gabonakorpa, amely biztosítja a lebontó baktériumok jelenlétét. Ezek a bacik alakítják át a vödörbe adagolt konyhai hulladékot, szerves anyaggá.

A vödör alján található egy csap, amelynek segítségével eltávolítható belőle a felesleges folyadék, a komposzt tea. A komposzt tea, nagyarányú hígításban növény tápoldatként és lefolyó szagtalanítására is használható. (Ezzel kiváltjuk a tápoldat vásárlást).

A vödörben lévő összepréselt hulladékokból keletkezett félkomposzt állapotú massza, további komposztálódást igényel. Ha nincs olyan ismerősünk, vagy rokonunk, akinek odaajándékozhatnánk a kertjébe a komposztunkat, tökéletes megoldás egy zárható fedelű műanyag láda.

A ládát töltsük fel 1/3 részig virágfölddel, ehhez adjunk 1/3 rész Bokashi konyhai komposztot és keverjük össze. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és légmentesen zárjuk. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.

A Bokashi technológia, a legjobb otthoni komposztáló módszer azoknak, akik egy kicsit tartanak attól, hogy gilisztákat “engedjenek be” a lakásukba. Ezzel a módszerrel, a beltéri komposztálás kezdőknek is biztonságosan, egyszerűen használható.

Gilisztás, prémium dizájner komposztáló

A gilisztakomposztáló használata elsőre egy kicsit bizarrnak tűnhet, de a lehető legkörnyezettudatosabb beltéri komposztálási módszer! Ebben az esetben a komposzt úgy keletkezik, hogy “albérlőink”, a vörös földigiliszták, a föld felszínén található szerves hulladékot a föld alá húzzák, majd  jóízűen elfogyasztják.

A giliszták nem másznak ki az edényből, nem szaporodnak el a lakásban. A sötét, nedves talajt kedvelik és az elsődleges szándékuk a táplálkozás.

A végtermék tulajdonképpen a gilisztatrágya, amely egy föld illatú anyag. Ez a folyamat hasonlít leginkább a természetben lezajló komposztáláshoz.  A gilisztakomposztálót esztétikus bútordarabra hasonlító termékként is megvásárolhatjuk, többféle méretben.

A komposztálást vörös földigiliszták végzik, amelyeket többek között horgászboltokban szerezhetünk be, akik nagyon jól érzik magukat szobahőmérsékleten, de több helyen ajánlják, hogy 10 és 25 fok között az erkélyen és egy pincében is tarthatóak.

A különbség, hogy itt nincs szükség semmilyen indítóanyagra, az egész folyamatot a giliszták végzik, és hasonlóan a Bokashi-hoz, itt is számíthatunk az értékes komposzt teára.

Bármelyiket is választjuk, érdemes kipróbálni, hiszen kis lépés számunkra, de hatalmas előnyökkel jár hosszútávon.

Kép forrása: Kreativfarmer.hu


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.