Kert

Könnyítsük meg az őszi munkálatokat levélszívóval

Az őszi időszakban, különösen október tájékán a természet igen sok színnel örvendeztet meg bennünket. A fák és a bokrok levelei zöldről bíborszínűre, sárgára váltanak, majd lassan le is hullanak. Mindez gyönyörű látvány, de aki kertesházban lakik, az tudja, hogy ez az időszak igen sok munkával is jár.

A folyamatosan hulló falevelek takarítását szinte naponta kell végezni, és akinek nagyobb kertje, udvara van, az tapasztalhatja, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat.

Ez nem csak energiát igényel, hanem igen sok időt is. Azonban megfelelő eszközökkel ezt a munkafolyamatot leegyszerűsíthetjük és időtakarékossá is tehetjük. Egy ilyen hasznos segédeszköz lehet a lombszívó is.

De mi is az a lombszívó és hogyan működik?

lombszívó tulajdonképpen egy erős szívó légárammal működő gép. Segítségével a száraz, lehullott leveleket tudjuk felszippantani a felfüggesztett gyűjtőzsákba. Nagy előnye, hogy az összegyűjtött leveleket a turbinalapátok feldarabolják, így a levelek térfogata sokkal kisebb lesz.

Az ilyen kupac mehet is egyenesen a komposztba. A készülékek rendszerint övvel rendelkeznek, így a munkavégzés során nem kell kézben tartani a lobszívót, hanem vállra akasztva használhatjuk.

Léteznek már kombinált típusú lombszívók is, ami azt jelenti, hogy lombfújó és lombszívó funkcióra képesek. Ezek azért hasznos hasznosak, mert a fújóval összefújhatjuk a leveleket egy kupacra, a szívóval pedig felszippantjuk.

A kínálatban már igen sok típusú lombszívóval találkozhatunk, így vásárlás előtt nem árt tudnunk, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie. Vannak elektromos hálózatról működő típusok.

Ezek azért előnyösek, mert igen megbízhatók, jó teljesítménnyel bírnak, nem túl nehezek és az áruk is kedvező. Azoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek nagy kerttel, illetve akik számára nem okoz problémát az elektromos áramhoz való csatlakoztatás.

Ma már szinte minden háztartási eszköznek van akkumulátoros változata is. Nincs ez másképp a lombfúvókkal sem. Ez egy kicsivel drágább megoldás, mint az előző, azonban számos olyan előnye van, amivel a hálózati típus nem rendelkezik.

Az akkumulátoros készülékek legnagyobb előnye a mobilitásukban rejlik. Nincs szükség elektromos áramra, hosszabbító kábelekre. A kert, az udvar vagy utca azon részén végezhetjük el a munkát, ahol éppen szükség van rá. Az ilyen típus hátránya, hogy kisebb teljesítménnyel rendelkezik.

Praktikus kis gépek, hiszen súlyuk nem nagy, így a munkafolyamat sem megterhelő. A fordulatszabályozó lehetővé teszi, hogy olyan légáramlást állítsunk be, ami éppen megfelel.

A lombszívók harmadik fajtája a benzinmotoros típus. Megvásárlása olyan esetekben ajánlott, ha igazán nagy takarítandó területtel rendelkezünk. Ilyen esetekben az elektromos árammal működő típus használata roppant kellemetlen, hiszen nagy távolságon kellene a kábelt magunkkal vonszolni.

Az akkumulátoros lombszívó pedig kevésnek bizonyulna, hiszen az akkumulátor egy idő után töltésre szorulna. A benzinmotoros lombszívó hátránya, hogy nagyobb súllyal rendelkezik, így a vele végzett munka egy idő után megterhelő lehet, amin persze segít egy megfelelő vállöv. Mint ahogy minden benzinmotoros gépnek, ennek is igen hangos a működése.

Hogy a lombszívónk hosszú ideig szolgáljon minket, használat során mindig ügyeljünk a szakszerű és gondos használatra. Amennyire tudunk, vigyázzunk arra, hogy kavicsdarabokat ne szippantsunk fel a géppel, mert a lapátok sérülését okozhatják.

Levélszedés közben rendszeresen ürítsük ki a gyűjtőzsákot, hiszen annak túltömése szakadást okozhat. Tárolás előtt mindig alaposan tisztítsuk meg a gépet a szennyeződésektől. Időközönként ellenőrizzük a kábel, a kapcsolók és a különböző tartozékok sértetlenségét is.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.