Lakásfelújítás

Konténerház: Pro és kontra

Manapság nagyon divatos megoldás, hogy konténerből alakítanak ki lakásokat. Mivel rengeteg konténer áll kihasználatlanul, a lakásként történő felhasználásuk egy nagyon hatékony, környezetbarát megoldásnak tűnhet. De valóban az is?

A konténerlakásokkal kapcsolatban még mindig sok a találgatás. Természetesen, akik ilyen házak értékesítésével foglalkoznak, azok a pozitívumokat fogják felsorolni, akik pedig szkeptikusak, a konténerházak negatívumait emelik ki.

De lássuk, hogy mi az igazság. A következőkben összefoglaltuk a konténerházak előnyeit, amelyek miatt megéri ezeket a házakat választani, és persze a hátrányok sem maradhatnak el.

A pro és kontra kontra érvek segítségével pedig már el tudod dönteni, hogy szerinted valóban megéri konténerből kialakítani az álomotthonodat vagy sem. A döntés rajtad áll. De lássuk is, miért jó ötlet a konténerház, és miért nem.

Konténerházak előnyei

Mivel a legfőbb érv sokszor a környezetvédelem, kezdjük is mindjárt ezzel. Az igazság mindig valahol középen van, és a hátrányoknál is szó esik majd a környezeti szempontokról, az azonban tény, hogy a konténerek újrahasznosítása a beolvasztásuk helyett igen is környezetbarát megoldás.

A beolvasztásuk rettentően energiaigényes, így az, hogy felhasználásra kerülnek, már jó lépés a környezetvédelem szempontjából. Szintén gyakori érv a költséghatékonyság. Ez vitathatatlanul nagy előny, hiszen egy ugyanakkora méretű ház megépítése téglából 30%-kal drágább lenne.

Az ellenérvek között gyakran szerepel, hogy rendben, hogy olcsóbb, de kevésbé masszív, mint a téglaház. Nos, ez valójában nem igaz, hiszen gondolj csak bele, hogy mekkora terhelést kell kibírnia egy konténernek, és mi mindent szállítanak benne, szóval házként is stabil lesz.

Meglepő, de még hurrikán és földrengés esetén is kitart egy ilyen ház. Nagy előnye a konténerházaknak az is, hogy gyorsan felépíthetőek. Egy konténerház szerkezetének felépítése 2-3 hét alatt megvan, ami lássuk be, jóval gyorsabb, mint egy téglaházé, ahol alsó hangon is 4-6 hónappal számolhatsz.

Bár Magyarországon ez nem annyira divat, de költözésnél a ház is költözhet veled, ha konténerházad van, mivel a szállítása is könnyen megoldható.

Ami miatt nem éri meg konténerházat választani

A felsorolt érvek talán már meg is győztek arról, hogy konténerházba gondolkozz, de most jöjjenek az ellenérvek, amik teljes képet adnak a konténerházról.

A környezeti szempont előny ugyan, de egyszersmind hátrány is, ugyanis ahhoz, hogy egy konténerből ház legyen, homokfúvásra, padlózat építésre, burkolásra és szállításra van szükség, melyek viszont egyáltalán nem környezetbarátok. Nehéz megmondani, hogy melyik serpenyő a nagyobb, de hozzávetőleg ugyanannyira hasznos a környezetre a konténerház, mint amennyire káros.

Amivel szintén számolni kell, az a gyenge hőszigetelés. A szerkezet acéllemezekből áll, ennek értelmében a hőmérséklet megtartása, optimalizálása meglehetősen nehéz feladat. Természetesen van lehetőség szigetelésre, amivel az némiképp orvosolható, de ezzel a tényezővel mindenképp számolni kell.

Emellett a konténer külsejére is rengeteget kell költened, ha nem szeretnéd a kopottas, konténer külsőt megtartani. A szállítás és a használat során valószínű, hogy rengeteg karcolás és sérülés lesz a konténeren, a rozsdáról már nem is beszélve. Ezeket javítani kell, ami se egyszerű, se olcsó nem lesz.

A fenti pro és kontra érvek számba vétele után talán már el tudod dönteni, hogy mi is a valóság: megéri konténerházat választani vagy sem.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.