Lakásfelújítás

Konyhabútor felújítás – Így csináld!

Ha a konyhaszekrények egy kicsit már idejétmúltak, nem kell feltétlen cserében gondolkodni, mert a felújítás is jó megoldás lehet. Természetesen ehhez az kell, hogy a szekrények alapvetően jó állapotban legyenek, és csak a színükön, stílusukon változtatnál.

A felújítás nem annyira bonyolult, magad is könnyedén elvégezheted egy kis odafigyeléssel, ehhez adunk pár tippet, hogy könnyebb dolgod legyen, és a végeredmény is megérje a fáradtságot.

Mint minden felújításnál, itt is érdemes kicsit tervezni, előkészíteni a terepet. Egyrészt ez a szükséges felszerelések, eszközök, szerszámok beszerzését jelenti, másrészt jó, ha előre összeírod a teendők listáját, melyek a folyamat lépései, mit hogyan szeretnél csinálni.

Ha így teszel, akkor minden kéznél lesz, amikor elkezded a munkát, és nem fog stresszt okozni, hogy valami nem úgy alakul, ahogy vártad. Na, de vágjunk is bele!

Első lépés: az előkészítés!

Megvan minden szerszám, alapanyag, eszköz, lelkileg felkészültél, hogy a munka nem lesz kész egyetlen délután alatt, akkor jöhet az előkészítés.

Az első lépésben a szekrények ajtaját célszerű leszerelni, mert így könnyebb lesz velük dolgozni, és nagy rá az esély, hogy a zsanéroknak, fogantyúknak sem árt a csere vagy egy alapos tisztítás és felületkezelés.

A fali szekrényeket is jobb leszedni a falról. Ennél a folyamatnál érdemes az egyes darabokat felcímkézni, hogy mi hova való, melyik ajtó melyik szekrényhez tartozik.

Ennek köszönhetően a munkafolyamat végén nem kapsz agybajt attól, hogy kirakózol, mert egyik ajtó ide nem illik, a másik meg oda. Ezzel nagyban megkönnyíted a munkát saját magad számára.

A zsanérok, fogantyúk esetén nem feltétlen kell címkézni, de ezt is megteheted. Az is jó megoldás, ha a bútorokat abban a sorrendben helyezed el, ahogyan leszedted őket, így nem keveredik el semmi. Ha szét kell szedni valamit, a darabokat egy helyen tartsd, hogy később ne kelljen keresgélned.

Sérülések kezelése egyszerűen

A régi bútorokon gyakran találhatsz sérülést, horpadást. Ezt a nem megfelelő festés is okozhatja, de az is, ha már régen volt felület kezelve a bútor. Ilyenkor nem ritka a horpadás, de megijedni nem kell, ez is könnyen orvosolható.

Nem lesz másra szükséged, mint egy gittkésre vagy egy sámfára, melyekkel egyszerűen ki tudod javítani a horpadást. Meg fogsz lepődni, milyen szép lesz a végeredmény. A következő lépés a régi festék eltávolítása, melyet lehet vegyszeresen is végezni, de ezt nem javasoljuk.

Inkább válaszd a csiszolást. Egy elektromos csiszológép segítségével először a szekrények felszínét, majd sarkaid csiszold meg. A munka nagyon poros, de ettől nem kell tartani. Inkább a por, mint a vegyszerek, sokkal biztonságosabb lesz így. Ha a felszín szép sima és egyenletes, akkor jöhet a szín!

Alapozástól a festésig

Mielőtt belevágsz a festésbe, előtte mindenképp érdemes lealapozni a felülete. Ehhez mindig olyan alapozót érdemes választani, ami a bútor típusának megfelel, hiszen más alapozást igényel a fa vagy a lamináltlap. Ha pedig kész az alapozás, jöhetnek a színek.

A festés nem egy bonyolult dolog, ám sokan elbátortalanodnak, hogy meglátszik majd az ecset nyoma, és végül nem lesznek elégedettek a végeredménnyel. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, adunk egy tippet. Amikor a konyhaszekrényeket fested, használj ecsetet és egy kicsi hengert is.

Előbb vidd fel a festéket az ecset segítségével, és amíg még nedves a festék, dolgozd el a hengerrel is. Ezzel a módszerrel szép egyenletes lesz a réteg, és nem kell attól tartanod, hogy meglátszik az ecset nyoma a végeredményen.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.