Gasztro

Konyhai varázslat – Mit főzzek a semmiből?

A legtöbb családban az a szokás, hogy akaratlanul is eldől, hogy ki lesz a konyha „főnöke”, amibe beletartozik a főzés, mosogatás és takarítás. Nyilván sokak számára az utóbbi kettő nem a legérdekesebb tevékenység, de van, hogy a főzés sem.

Sokszor azért van így, mert nincs ötletünk, hogy mi legyen a vacsora. Pedig csak szét kell nézni a hűtő mélyén, és lehet találni gyors, egyszerű és laktató ötleteket.

Hatékony időmenedzsment a konyhában

A mit főzzek ma kérdés sok anya vesszőparipája, mivel a legtöbb esetben semleges választ kap. Ahhoz, hogy a főzés érdekes legyen olyan recepteket kell keresni, amelyek egyszerűek és/vagy könnyen beszerezhető hozzá minden alapanyag. Ehhez minden bevásárlás alkalmával készíts egy listát, amely legalább a következő hétre fedezi a mindennapi kajához szükséges fő összetevőket.

Ezzel nem csak a konyhában töltött időt rövidítheted le, hanem spórolhatsz is, mivel a listával céltudatosan mész vásárolni. Sokan mielőtt elkezdik ezt a módszert alkalmazni, rengeteg pénzt költenek olyan dolgokra, amire nincs is szükség. Minden bekerül a kosárba ami kell és ami nem, persze ezt a pénztárca is megszenvedi.

Biztos vagyunk benne, hogy ez a helyzet sok háziasszony számára ismerős. Tehát fogjunk össze, és menjünk a boltba egy listával!

Keress új recepteket!

Tanulj meg új recepteket, egészítsd ki szakácskönyvedet finom és egyszerű receptekkel. Szerencsére ma már rengeteg könyv és weboldal kínál minimális tudással is elkészíthető ételeket. A modern technológiák, nevezetesen az internet rengeteg lehetőséget nyit meg előttünk.

És miért ne használnánk fel egy ilyen ajándékot a családunk javára? Legyen szabály, hogy hetente 2-3 új ételt főzöl.

Legyen rend a konyhában!

Ez az egyik fontos szabály, amelyet minden háziasszonynak be kell tartania. A konyhában minden tárgynak legyen saját helye. Lehetetlen gyorsan megtanulni, hogyan kell főzni, ha rendetlenség uralkodik mindenhol.

Aktív főzés közben is be kell tartani a rendet a konyhában, ehhez megfelelően szervezd meg a háztartási gépek, evőeszközök és edények tárolását. Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, amelyeket nem használsz, és szabadíts fel helyet a pulton.

A híres Marie Kondo szervezési tanácsadó szerint is, aki sok háziasszonynak segített már a ház berendezésben, egy konyha ne legyen szép, sőt, egyáltalán nem is kell kényelmes legyen, hanem csak könnyen tisztítható.

A „tartsd ott, ahol használod” szabálynak tükröződnie kell az üres pulttal és a minimális konyhai eszközökkel a falakon. Mert a főzés közben kifröccsenő olaj kétségtelenül megtelepszik rajtuk, és több időt kell szánni a mosásra.

A gyors főzés titka az egyszerű ételekben rejlik!

Végül pedig hagyd a nagyon bonyolult recepteket a szakácsoknak, nekik van elég idejük, de neked nincs. Használd gyakrabban a sütőt az olajsütéssel szemben, amivel egészségesebb és nagyobb adagokat lehet elkészíteni, fele annyi idővel.

Mindig nézz szét, hogy éppen mi van otthon, és használj fel minden alapanyagot. Kitudja, talán így születnek meg majd a legjobb receptek.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.