Támogatott tartalom

Környezetbarát logisztika – nemcsak a szállításon múlik

Köztudott, hogy a logisztikai iparág környezeti hatása jelentős. Mondhatnánk: valamit valamiért, hiszen az áruk hatékony mozgatásának, célba juttatásának „ára” a közlekedéssel járó károsanyag-kibocsátás.

Az emisszió egy része ugyanakkor nem a járművekhez, hanem az ingatlanokhoz kapcsolódik – és ahogy a flották egyre környezetkímélőbbek, úgy lehetnek az épületek és maga a raktározás is akár klímasemlegesek.

Miért legyen „zöld” egy logisztikai ingatlan?

Az utóbbi két évtized ingatlanfejlesztési hullámai nyomán több millió négyzetméternyi modern ipari, logisztikai létesítmény került a hazai piacra. A többségük bérleményként talált gazdára, és ez a konstrukció kedvez a korszerű műszaki megoldások alkalmazásának.

A bérlők – logisztikai szolgáltatók, raktározási tevékenységet végző kereskedelmi vagy gyártó vállalatok – ugyanis alacsony energiafogyasztásra, ezáltal kedvező rezsiköltségekre törekednek, és mivel a verseny éles, az üzemeltetőknek érdekük a minél takarékosabb, környezetkímélőbb fenntartás.

Mi fán terem a környezetbarát raktározás?

környezetbarát logisztika

Bár az energiaárak extrém kilengései csak az elmúlt néhány évben voltak jellemzők, a hatékony, egyben alacsony kibocsátással járó energetikai megoldások régóta az ingatlanfejlesztők elsődleges törekvései között szerepelnek.

Az olyan passzív megoldások mellett, mint az extra homlokzati hőszigetelés, a természetes fény hasznosítása, vagy az árnyékolástechnika, több korszerű gépészeti rendszer is általánossá vált.

Kivételből követelmény

Míg korábban egy logisztikai létesítmény esetén megkülönböztető jegy lehetett egy hőszivattyús hűtési-fűtési vagy egy modern épületfelügyeleti rendszer, addig mára ezek nélkül szinte piacképtelen lenne egy újonnan átadott fejlesztés.

A mozgásérzékelős, LED technológiás világítás, a szürkevíz-újrahasznosítás vagy a tetőre telepített napelemes rendszer ma az első osztályú ingatlanok esetében sztenderdnek számítanak.

Mindez a puszta anyagi megfontolásokon felül a környezeti fenntarthatóság szempontjából is egyre lényegesebbé válik. A fejlesztők, illetve a saját létesítményt építő logisztikai szolgáltatók zöld tanúsítványok megszerzésével tehetik vonzóbbá az ingatlanjaikat.

Az ügyfeleik pedig a költséghatékony raktározás mellett saját környezeti teljesítményük javítása révén profitálhatnak mindebből, ami a mérhető versenyelőnyön felül a társadalmi megbecsültségükre is jó hatással van.

Felelős logisztikai szolgáltatóval a fenntartható raktározásért

A piac legnagyobb logisztikai szolgáltatói számára magától értetődő, hogy saját és bérelt ingatlanjaik egyaránt a legmagasabb környezetvédelmi elvárásokhoz igazodjanak.

Az Európa 15 országában jelen lévő Raben Group a piac egyik legambiciózusabb fenntarthatósági stratégiáját dolgozta ki, amelyben meghatározó szerepet tölt be a létesítményekhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Ennek értelmében a cégcsoport újonnan épülő logisztikai központjai, raktárai csak emisszió minimalizáló technológiákkal felszerelt vagy zéró emissziós épületek lehetnek.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.