Élet-Stílus

Körömgomba kezelése házilag

A körömgomba, vagy más néven onychomycosis, kezelése sokszor frusztráló és kínos lehet. Ebben az útmutatóban áttekintjük a körömgomba házi kezelésének lehetőségeit, mielőtt orvoshoz fordulnánk, vagy amíg az időpontra várunk. Természetes gyógymódoktól a megelőző intézkedésekig mindent részletesen bemutatunk.

A körömgomba – Onychomycosis

A körömgomba, vagy más néven onychomycosis gyakran egy kis sárga vagy fehér foltként kezdődik a körmön, és ha nem kezelik megfelelően, akkor elterjedhet mind a lábujjon, mind pedig a kézkörmön.

A körömgomba kialakulásának okai

  • Elégtelen köröm higiénia: a körmök higiéniájának elhanyagolása növelheti a gombás köröm kialakulásának esélyét.
  • Legyengült immunrendszer: könnyen megjelenhet a körömgomba ha legyengült az immunrendszerünk, de más köröm és bőrbetegségek is utalhatnak belső gyulladásos folyamatokra.
  • Nem megfelelő zokni és lábbeli: általában a meleg és nedves környezetben gyorsan megjelenik a körmön a gombás elszíneződés. Emiatt érdemes figyelni a megfelelő szellőzésű lábbelik és zoknik kiválasztására. A műanyagból készült cipők és a nylon harisnya melegágya a körömgombának.

A körömgomba kezelése házilag

A gombás köröm kezelésére otthon is számos módszert bevethetünk. A természetes gyógymódok is hatékonyak lehetnek, azonban ha ezek nem segítenek, akkor a bőrgyógyászat magánrendelés felkeresése javasolt.

  • Teafaolaj: fertőtlenítő hatása révén gombaölő tulajdonsággal bír. Vidd fel közvetlenül a fertőzött körmökre. Az ecsetelést rendszeresen kell végezni.
  • Ecetes áztatás: egyharmad ecet és kétharmad víz keverékéből készíts fürdőt. Használhatsz almaecetet is. Ügyelj rá, hogy gombás körmöket és bőrfelületet mártsd az ecetes fürdőbe és körülbelül 20 percig áztassuk benne.
  • Oregánóolaj: napi két alkalommal érdemes alkalmazni az oregánó olajat körömgomba ellen. Az oregánó olajban a thymol nevű anyag gombaölő hatású. Ha lehetséges, ne keverd teafa olajjal, hogy elkerüld az esetlegesen fellépő allergiás reakciókat.

Előzzük meg a körömgombát!

A megelőzés kulcsfontosságú a körömgomba elkerülése esetében is. Íme néhány tipp, hogy a kellemetlen gombásodás ne kínozhasson :

  • Tartsd tisztán és rövidre vágva a körmöket: a rendszeresen tisztított és rövid körmöknél kisebb esélye van a körömgombának.
  • Szárítsd meg a lábat a tisztálkodás után: mindig győződj meg róla, hogy lábujjak is teljesen megszáradtak, különösen a lábujjak között töröld át alaposan.
  • Válassz lélegző lábbelit: viselj olyan cipőt, amely lehetővé teszi a láb lélegzését és nem fülled be, ezzel megelőzve a viselet közbeni nedvesség felhalmozódását.
  • Ne használd más cipőjét és papucsát: a cipők megosztása terjesztheti a gombás fertőzést. Ha vendégségbe mész, akkor vigyél magaddal saját papucsot. ennek általában örülni is szoktak a vendéglátók is, hogy ennyire figyelmes vagy.

A körömgomba kezelése tehát házilag is lehetséges a korai szakaszban, vagy ha még nem súlyosan fertőzöttek a körmök és a bőrfelület. Mint minden betegség esetében, azonban itt is az a legjobb, ha megelőzésre fókuszálunk és ki sem alakul a gombásodás.

Amennyiben a házi kezelések nem segítenek, vagy komolyabbra fordult már a probléma, akkor érdemes felkeresni például a Multi Clinic magánrendelő bőrgyógyász szakorvosát.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.