Támogatott tartalom

Körültekintést igényel a villanytűzhely bekötés

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy miként zajlik a villanytűzhely bekötés menete, mert így elkerülhetőek az esetleges kellemetlenségek. Azokból pedig bőven akad, hogyha a villanytűzhely bekötés nem a megfelelő módon történik.

Nem lesz olyan egyszerű dolgunk, mint más konyhai berendezés esetében. Egy hűtőt csak be kell dugnunk a konnektorba az üzembehelyezéshez és máris használható. Ellenben a villanytűzhely beüzemelése komolyabb előkészületeket igényel.

Mivel jár a villanytűzhely bekötés?

Ha új építésű házról van szó és előre gondolkodtunk a kivitelezés során, akkor jó esetben biztosítottunk egy vezetéket a biztosítéktáblától a konyha részig, ahol elhelyezésre kerül a villanytűzhely. Ez az ideális eset, amikor gond nélkül beköthető a villanytűzhely.

Persze az sem mindegy, hogy milyen a hálózat, mert előfordulhat olyan eset, hogy a nagy teljesítményű berendezést nem képes megfelelő módon táplálni a meglévő rendszer. Természetesen mindenre van megoldás, ilyenkor hálózatbővítésre, teljesítménynövelésre van szükség.

Nehezebb a dolgunk akkor, hogyha nem áll a rendelkezésünkre összeköttetés a biztosítéktáblától a tűzhelyig. Ilyenkor utólag kell megoldani a kábel elvezetését. De miért kell ilyesmiről beszélni egyáltalán? Nem az lenne a legkézenfekvőbb, hogyha csak bedugnánk a konnektorba egy hagyományos villás csatlakozóval és ennyi?

A villanytűzhely bekötés direkt módon történik. Ugyanis a dugalj vagy a konnektor felmelegedhet a nagy teljesítményfelvétel miatt. A csatlakozó elolvadhat, tűz üthet ki és a berendezés is károsodhat. A szakszerűtlen villanytűzhely használat garanciavesztést von maga után.

A bekötés során a három fázis az ideális megoldás, ez viszont nem mindig áll rendelkezésre. A legtöbb elektromos tűzhely két fázis esetén is beköthető. Külső kábelcsatornában vagy a falban is elvezethető az ehhez szükséges összeköttetés. Az előbbi könnyebb, de nem feltétlenül esztétikus, míg az utóbbi sokkal munkaigényesebb, cserébe nem lesz szem előtt.

Jobban járunk, hogyha a vásárlás során kalkulálunk a szakember révén történő villanytűzhely bekötésével, a biztonságos használat érdekében.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.