Kert

Kristályvirág gondozása – Lépésről-lépésre

Az Afrika déli és keleti részén elterjedt Delosperma nemzetségbe, mintegy 100 pozsgás növényfajt sorolunk, melyek közül több is kedvelt kerti dísznövény. A kertészeti üzletek kínálatában leggyakrabban a bíborvörös délvirággal (Delosperma cooperi), mely kristályvirág néven is ismert, valamint a sárga délvirággal (Delosperma nubigenum) találkozhatunk.

Ezek az apró termetű, alacsony pozsgás évelő növények, a csekély törődést is látványos virágpompával hálálják meg, jól bírják a mostoha körülményeket, mint amilyen például az erős, tűző nap, vagy éppen a kevés csapadék, így kezdő kertészek számára is kitűnő választást jelentenek.

Leveleik húsosak, sokáig képesek tárolni a nedvességet, virágaik jellemzően tavasz végén, valamint a nyár folyamán díszítenek. A sárga délvirág élénksárga, míg a bíborvörös délvirág pink színű virágokat hoz. A sárga kristályvirág esetében említést érdemel, hogy húsos levelei ősszel vöröses árnyalatúra színeződnek.

Termetük alacsony, párnát alkotnak, így jól illeszkednek a sziklakertbe, ágyások szegélyébe, támfalakra és kőedényekbe is ültethetők, talajtakaróként is alkalmazhatók. Látványos összeültetéseket hozhatunk létre, ha varjúháj és kövirózsa fajokkal társítjuk őket.

Így gondozd a kristályvirágot!

kristályvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kristályvirág rendkívül egyszerűen nevelhető, ha néhány dologra odafigyelünk. Ezeknek a növényeknek a nedvesség a legnagyobb ellensége, emellett pedig az erős téli fagyok, és a téli nedvesség tehetnek bennük kárt.

Fényigényes dísznövények, ezért mindenképpen napos fekvésbe ültessük őket jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba, mely képes elvezetni a felesleges nedvességet. Semmi esetre se öntözzük őket túl, mivel a pangó víz hatására a gyökerek rohadni kezdenek, ami hamar a növények végét jelentheti.

A kristályvirág évelő növény, évről-évre kihajt, azonban az erősebb fagyok jelentős károkat okozhatnak, ez ellen lombtakarással védekezhetünk. Szaporítani magvetéssel, tőosztással valamint dugványozással lehet őket.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.