Kert

Kültéri burkolatok – Így válaszd ki a megfelelőt!

A kültéri burkolatok választéka meglehetősen széles, ám amikor választunk érdemes mást is figyelembe venni, nem csak kizárólag esztétikai szempontokat.

A funkció legalább ennyire fontos, hiszen más burkolatot kíván egy kinti konyha, egy járda vagy egy kerti játszótér. Emellett az is lényeges, hogy az időjárás viszontagságait is bírja a burkolat, tehát a kopásállóság és a fagyállóság is fontos szempont.

De lássuk, milyen kültéri burkolatok közül válogathatunk, és ezeknél mire érdemes figyelni.

Mire figyeljünk a kerámia burkolólapok eseten?

A kerámia és mészkő kerámia burkolatok nagyon népszerűek hazánkban, hiszen a lerakásukat akár magunk is elvégezhetjük, és meglehetősen strapabíróak.

Ha mázas lapban gondolkodunk, ami ugyebár abban különbözik a hagyományos kerámiaburkolattól, hogy a felületén egy vékony mázréteg van, akkor vásárlás előtt a kopásállóságról mindenképpen érdeklődjünk.

Elvileg a csomagoláson találunk erre vonatkozóan is információkat, de mindenképp olyat válasszunk kültérre, aminek magas a kopásállósága, viszont nem csúszik. A kopásállóságról a PEI-érték tájékoztat minket, kültéri mázas lapok esetén olyat válasszunk, melynek PEI IV–V. a kopásállósága.

Kő és téglaburkolatok

A kő és téglaburkolatok választéka nagyon széles. Választhatunk színezett gránitőrlemény lapokat, melyek nagyon tartósak, ellenállnak az időjárásnak évekig. Lényegében olyanok, mint egy nagy darab kő, ám préseléssel és égetéssel készülnek.

A terméskő burkolatok is nagyon tartósak, ám az áruk meglehetősen magas. Legtöbbször azok használják, aki mediterrán hangulatú kertet szeretnének kialakítani.

A téglaburkolatok is meglehetősen divatosak és népszerűek manapság. Választhatunk Klinker téglát, melynek számos előnye van. Jól bírja a fagyot és más környezeti hatásokat, a színe is tartós, viszont az ára meglehetősen magas, ezért kevesen választják.

Ha rusztikus téglaburkolatra vágysz, használhatsz bontott téglát is, mely olcsó és könnyen hozzáférhető.

A gyepszegélyek, parkolók esetén a beton térburkoló elemek használatát is érdemes megfontolni, mert tartós, és viszonylag olcsónak mondható. Esztétikai szempontból nem a legjobb döntés, de a parkolókban inkább a tartósság a cél, hogy hosszú évekig bírja az autó súlyát is.

A legtermészetesebb burkolóanyag a fa

Manapság már létezik faburkolat kültérre, ami tartós és meglévő tégla vagy kőburkolatra is lerakható. Ez az egzótafa-burkolat, amelynek nagy előnye, hogy nyáron nem forrósodik át, tehát mezítláb is bátran ráléphetsz. Egyetlen hátránya, hogy évente karbantartást igényel, ennek pedig elég magas a költsége.

Ha fahatást szeretnénk, de nem vágyunk az éves felújításra, akkor érdemes fa-műanyag kombinációs burkolatot választani. Ezeknek a burkolatoknak az anyaga 40 százalékban fa, 60 százalékban pedig műanyag.

Ennél fogva nem igényelnek karbantartást, tartósak, nem szálkásak és nem is repedeznek meg. Az áruk drágább, mint a fa burkolatoké, ugyanakkor a felújítási költséget megspórolhatod, így 3-5 év alatt megtérül az ára.

Hol érdemes gumiburkolatban gondolkodni?

Ezt leginkább akkor célszerű választani, ha kerti játszótér burkolásában gondolkodsz, mivel ezen bátran eshetnek-kelhetnek a gyerekek. A gumitégla és a gumilap nagyon elterjedt játszótereken és a tornafelületeken, mivel strapabíró és csúszásmentes, ennél fogva biztonságos megoldás.

Az időjárásnak is ellenáll, és eső után hamar felszárad. Gyerekes családoknak ez egy nagyon jó megoldás. Az ára viszonylag olcsónak mondható a kőburkolatokhoz képest, és jóval biztonságosabb is.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.