Lakberendezés

Kültéri hangulatfény energiatakarékos LED technológiával

Ha kertes házban élsz, valószínűleg szeretsz a kertben lenni. A növények ápolása kötelező teendő, de ha mindennel végeztél, akkor a kikapcsolódásra is szánj időt! Szippantsd be a fák illatát, feküdj ki egy napágyra és élvezd a szabadságod!

A jól kialakított kert azonban nemcsak nappal látványos és használható. A jól megválasztott éjszakai fények számos hasznos funkcióval bírnak:

Lehetővé teszi az éjszakai közlekedést

A legfontosabb funkció, ami a világítástól elvárható, hogy megfelelő fényviszonyokat teremt a biztonságos közlekedéshez. A járdák megvilágíthatjuk a homlokzatról is, a kerti utakat pedig állólámpák segítségével vonhatjuk be fényekkel.

Elriasztja a betörőket

A sötét területek jobban vonzzák a bűnelkövetőket, mint a jól kivilágított terek. Használjunk mozgásérzékelős és időzítős kapcsolókat, melyek automatizálják a világítást. Ezzel azt a látszatot keltjük, mintha a kertben tartózkodnánk, így elriaszthatjuk a betörőt a nem kívánt látogatástól.

Kiemeli a kert előnyeit

Egy különleges fa, és virágzó bokor vagy egy csobogó szökőkút éjszaka is figyelmet érdemes. A reflektorlámpák irányított fénysugara a sötétben is hangsúlyossá teszi a kert egyedi elemeit.

Hangulatosabbá teszi az estéket

Az apró fények hangulatosabbá teszik a kert bármely részét, ehhez nagyszerű választás a kültéri LED szalag. Kis helyen elfér, vízálló bevonattal van ellátva, törpefeszültségről üzemel – tehát kültéri környezetben is alkalmazható. Nagyszerű látványt nyújt a korlát aljára szerelt LED csík, de akár a kerti lépcsőket, teraszfeljárót is megvilágíthatjuk a LED fényekkel.

Ha felkeltette az érdeklődésed ez a típusú világítás, az ANRO Épületdíszítési blogjában ötleteket is találhatsz a kivitelezéshez.

Nem zavarja az állatokat

A fényszennyezés ma már létező dolog. A kertbe telepített lámpákat próbáld meg úgy elhelyezni, hogy azok ne szórják fényüket feleslegesen a környezetbe. Törekedj arra, hogy minél kevesebb térvilágító lámpát használj, helyettük válaszd inkább az irányított fényeket! Vagy szerelj fel mozgásérzékelőt, így a lámpa csak akkor kapcsol fel, ha éppen arra jársz és pont annyi ideig világít, amíg szükség van a fényre.

A fényszennyezés az állatok életmódját is károsan befolyásolja, ezért a feleslegesen használt fények csökkentésével egyszerre teszel az élő környezetért és az alacsonyabb villanyszámláért.

Energiatakarékosan működtethető

A kertvilágításban terjednek a napelemes lámpák. Beépített LED diódával világítanak és rendkívül kevés áramot fogyasztanak. Működésük a lámpa beépített akkujáról történik, amelyet a lámpára szerelt szolárcellák töltenek fel.

A napelemes LED lámpák nem igényelnek hálózati áramot, tehát kizárólag a napból nyert energiával működnek – a beszerzési költségen túl tehát további üzemeltetési költség nem terheli az ingatlan használóját.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Famartin

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.