Lakásfelújítás

Lakásvásárláskor fontos szempont lehet, hogy miből vannak a falak?

Legyen szó használt vagy új lakás vásárlásáról, leendő ingatlanunk kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk.

De míg a lakás elrendezésére vagy tájolására nagy hangsúlyt fektetünk, addig a „rejtett” épületszerkezeti sajátosságokat már rendszerint kihagyjuk a mérlegelési folyamatból.

Pedig a falak teherhordó és térelhatároló funkciójukon túl az energetikai hatékonyság és a kényelmi szempontok vonatkozásában is meghatározó szerepet töltenek be, emiatt pedig korántsem mindegy, hogy milyen anyagból vannak.

Miért fontos, hogy milyen fala van az ingatlannak?

Amikor új lakást vásárolunk, esetleg új házat építünk, a falszerkezet átgondolt kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen ez alapjaiban meghatározza az ingatlan olyan épületfizikai jellemzőit, mint a hőszigetelés és -tárolás, a páraáteresztő képesség vagy a hangszigetelés, amelyek az épület energiahatékonyságára és kényelmére is hatással vannak.

Ha tisztában vagyunk az egyes faltípusok alapvető tulajdonságaival, előnyeivel, hátrányaival, akkor könnyebben kiválaszthatjuk azt az alternatívát, amellyel megvalósíthatjuk az elképzeléseinknek megfelelő, kényelmet és nyugalmat biztosító otthont.

Nézzük a legfontosabb tényezőket, amelyek miatt érdemes figyelmet fordítani a falak anyagára!

Hőszigetelés

Egy épület energiahatékonysága nagyban múlik a hőszigetelés minőségén, ehhez pedig nemcsak a szigetelőanyagokat és a nyílászárókat kell jól megválasztanunk, hanem magukat a falakat is.

A jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező falak segítenek fenntartani a megfelelő hőmérsékletet a lakásban, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket. Ez különösen fontos lehet a hideg téli hónapokban vagy a meleg nyári időszakban.

Hangszigetelés

Az épület falainak anyaga jelentősen befolyásolhatja a zajszintet a lakásban. Ha például a falak vékonyak vagy rosszul hangszigeteltek, könnyebben átengedhetik a külső zajokat vagy a szomszédok zaját. Ez kiemelt szempont lehet, ha érzékenyek vagyunk a zajra, vagy ha nyugodt, csendes életteret szeretnénk kialakítani.

Tartósság és stabilitás

A falak a téralkotás alapvető elemeiként elsődlegesen a térelválasztásban és a teherhordásban játszanak szerepet. Ezek alapján megkülönböztetjük

  • a főfalakat és a másodlagos főfalakat, azaz a teherhordó falszerkezeteket – ezek a felettük lévő falak és födémek, illetve a tetőszerkezet súlyát is hordják, és továbbítják azt az alapozási szerkezetekre;
  • valamint a födémtől födémig tartó válaszfalakat, amelyek a saját súlyukon kívül más épületszerkezeti elem terheit nem hordják.

Ennek különösképpen a ház átépítésekor lehet jelentősége, hiszen az épület stabilitását biztosító főfalakat csakis statikus közreműködésével szabad megbontani, ez ugyanis engedélyhez kötött átalakításnak számít.

Esztétikai szempontok

A faltípus megválasztása az esztétikai megfontolásokba is belejátszhat, hiszen az egyes típusok különböző felületkezelési lehetőségeket kínálnak, ez pedig némiképp korlátozhatja a lehetőségeinket.

Emellett dönthetünk úgy is, hogy bizonyos falfelületeket csupaszon hagyunk: egy kezeletlen betonfelület jól mutathat egy indusztriális hatású térben, míg a megbontott téglafalak rusztikusságot kölcsönözhetnek otthonunknak.

Miből készülhetnek a falak?

A fenti tényezők figyelembevételével könnyebben kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő faltípust, ám nem árt tisztában lenni az egyes anyagok alapvető tulajdonságaival sem. Az alábbiakban a legelterjedtebb faltípusokat tekintjük át.

Tégla

A tégla az egyik legrégebb óta használt előregyártott falazóanyag, amelyet a mai napig széles körben alkalmaznak. Tartóssága, remek hő- és hangszigetelő képessége mellett sokoldalú felhasználhatósága és hosszú élettartama révén is kiválóan megfelel napjaink építőipari elvárásainak, a fenntartható építészet és az energiatakarékosság szempontjából is kiemelkedő választásnak számít.

A tégláknak alapvetően három típusát különböztethetjük meg: a porózus falazótéglákat, amelyek a falszerkezetek alapvető építőanyagai, illetve a burkoló- és klinkertéglákat, amelyeket leginkább homlokzatokhoz vagy terek burkolásához használnak.

Beton

A beton rendkívül masszív és időtálló falazóanyag, amelynek egyik legfőbb előnye, hogy kiváló hőtároló képességgel rendelkezik, ami lassú hőveszteséget szavatol, és lehetővé teszi, hogy a falak a kinti hőmérséklet változásaira lassabban reagáljanak. A téglához képest akár 20-30%-kal is kedvezőbb lehet az építési költsége, emellett gyorsan felépíthető.

A hagyományos monolit vasbeton falak mellett az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló technológia az úgynevezett betonblokk, amely könnyű súlya, egyszerű kezelhetősége és gyors szerelhetősége révén nagy előnyöket kínál az építési projektek során.

Ezek a falak nagy teherbíró képességgel rendelkeznek, és kitűnően ellenállnak a mechanikai igénybevételeknek. A betonblokkok közötti hézagokat betonhabarccsal vagy más ragasztó anyaggal töltik ki.

Pórusbeton (Ytong)

Az Ytong az első márkanévvel ellátott építőanyag, egy porózus szerkezetű könnyűbeton, ami kvarchomok, cement, mész és víz elegyéből készül. Nagy népszerűségét elsősorban kiváló hőszigetelő és páraszabályozó képességének köszönheti, amit speciális anyagszerkezete tesz lehetővé. Emellett könnyen megmunkálható, formázható, vágható, és beépítésük minimális hulladékvesztéssel jár.

Könnyűszerkezetes házak

A 300 kg/m² súly alatti épületszerkezetből épülő ingatlanokat nevezzük könnyűszerkezetes háznak, amelyek előre legyártott falelemekből készülnek, és fa- és acélvázzal rendelkeznek. Előnyük, hogy rendkívül gyorsan felépíthetőek, könnyen átalakíthatóak, ugyanakkor erősek és stabilak. Környezettudatos technológiával készülnek, építésük során csekély hulladék keletkezik.

Érdemes felmérni a falak állapotát is

Amikor lakást vásárolunk, érdemes alaposan megvizsgálni a falakat, és kiemelt figyelmet fordítani azok állapotára. Ügyeljünk, hogy nincsenek-e repedések, penész vagy nedvesség nyomai a falakon, mivel ezek jelenthetnek problémát a későbbiekben!

Akár már az adásvételi folyamat kezdetén kikérdezhetjük a tulajdonost vagy az ingatlanügynököt a falak anyagáról és tulajdonságairól, valamint hogy a tapasztalatok alapján mennyire hatékonyak a hőszigetelésben és -megtartásban. Ezen felül egy szakszerű lakásfelmérés vagy építési szakember bevonása is segíthet az értékelésben és a falak állapotának felmérésében.

Összességében a falak anyaga számos szempontból kulcsfontosságú egy új ingatlan vásárlásakor vagy építésekor, beleértve a hőszigetelést, a hangszigetelést, a tartósságot és nem utolsósorban az esztétikai megjelenést.

Az optimális döntés meghozatalához érdemes figyelembe venni mindezeket a tényezőket, valamint egy szakemberrel konzultálni, aki segítséget nyújthat az adott lakás jellemzőinek és egyéni igényeinknek figyelembevételében.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.