Lakberendezés

LED-szalagok a lakásban: Ötletek a beltéri használathoz

A LED-szalagok meghitt hangulatot teremtenek a nappaliban és a hálószobában, gondoskodnak arról, hogy éjszaka is biztonságos legyen a mosdóhoz vezető pár lépés, és könnyebb legyen tájékozódni a lakásban, vagy éppen kellemesebbé teszik a konyhai munkát.

Az alig látható LED-csíkokban sok lehetőség rejlik. Aki pedig egy kis kreativitást is érez magában, egyszerű karácsonyi díszeket is készíthet a felhasználásukkal. Adunk néhány inspiráló ötletet.

A LED-szalagokkal nagyon könnyű dolgozni, számtalan módon használhatjuk őket, ráadásul gazdaságosak – nem véletlenül váltak a modern otthonok nélkülözhetetlen tartozékaivá. Bármelyik helyiségben rögzíthetők, például a közlekedő, a konyhapult, a gardrób vagy az ágy megvilágítására – egy pillanat alatt új, kellemesebb hangulatot varázsolnak.

A LED-szalagok nyertesei az otthonaink

Amikor Nick Holonyak a 20. században kifejlesztette a vörös fényt kibocsátó diódát, új távlatok nyíltak. Újabb színek jelentek meg a látható fény világában: zöld, narancs- és citromsárga, és ez sokakat arra inspirált, hogy otthonukban is alkalmazzák ezt az érdekes világítást.

Az áttörés azonban csak a 90-es években következett be, amikor felfedezték a kék LED-diódát. A feltalálókat, három japán tudóst Nobel-díjjal jutalmazták 2014-ben. A belsőépítészek szeme pedig felcsillant: a dizájnokba végre beépíthetik a LED-fényt.

A LED-szalag tulajdonképpen roppant egyszerű kialakítású: egy rugalmas, LED-es, öntapadós szalag, amelyet tetszés szerint lehet hajlítani, vágni és ragasztani. Könnyen rögzíthető olyan helyekre, ahová nehéz hagyományos világítást felszerelni.

Álmennyezetbe beépítve is népszerűek, rejtett zugok vagy bútorok megvilágítására is alkalmasak. A lakásnak azok a pontjai, amelyeket korábban nem lehetett megvilágítani, a LED-ekkel teljesen új perspektívába kerültek.

Néhány példa a LED-szalagok használatára:

 • konyhaszekrények, polcok, ágyak megvilágítása;
 • lépcsőház, folyosó megvilágítása;
 • lépcsőfokok vagy más akadályok jelzése;
 • gardróbok, szekrénybelsők megvilágítása;
 • akvárium vagy televízió megvilágítása;
 • dekorvilágítás;
 • kültéri párkányok vagy lépcsők megvilágítása.
LED-szalag

A konyhában elhelyezett LED-eknek köszönhetően jól látható és biztonságosabb a munkafelület / Kép forrása: Unsplash.com

A LED-szalagok kiválasztása és felragasztása

Sokféle LED-szalag létezik; a felhasználási célnak megfelelően kell választani közülük. Ha a szalag kültérre, nedves vagy poros környezetbe kerül, a legfontosabb paraméter a védettség. Másik lényeges tulajdonság a fényerő, amely a szalag teljesítményére utal. Tekintse meg a LED-szalagok kiválasztására vonatkozó útmutatónkat is.

A LED-szalagokhoz számos tartozék kapható. Remekül mutatnak az alumíniumprofilok, amelyekbe bele lehet ragasztani a szalagokat, és a fém még hűti is a diódákat. Különböző profilok közül választhat, például fali, beépíthető vagy sarok profilok is a rendelkezésére állnak. A profilokra diffúzort is rögzíthet, hogy kellemesebb fényhatást érjen el.

Ha kiválasztotta a LED-szalagot és felkészült a telepítésére, már alig van teendője, a felragasztás nagyon egyszerű. A kiválasztott helyet először tisztítsa meg, zsírtalanítsa, távolítsa el a szennyeződéseket, majd vágja méretre a szalagot, húzza le a hátsó fóliát, és ragassza fel.

A szalag minden felületen, műanyagon, üvegen, fémen, fán jól tapad. Előfordulhat, hogy hagyományos falfelületre nehezebben ragad, ilyen esetben érdemes ragasztót vagy szilikont használni.

Inspiráció: Hová érdemes LED-szalagot telepíteni?

A LED-szalagokat igen széles körűen lehet felhasználni. Lássunk néhány jó ötletet:

 • Konyha: LED-szalagok kerülhetnek a konyhapult szélére, a lábazatra vagy a szekrények belsejébe. Olyan világítórendszer is kapható, amely a szekrény vagy a fiók kinyitásakor bekapcsol. A konyha biztonságosabbá és vonzóbbá válik a LED-világítással.
 • Nappali: Ha a nappaliját szeretné dekoratívabbá és kellemes hangulatúvá tenni, világítsa meg LED-szalagokkal a könyvespolcokat, a televíziót vagy a falakon lévő képeket.
 • Hálószoba: Az ágy alatt, az éjjeliszekrényen vagy a fejtámla mentén elhelyezett LED-szalagok intim hangulatot teremtenek, ezért igen népszerű ez a megoldás is.
 • Gardrób: Ki szeretne sötétben keresgetni a ruhák között? Használjon a gardróbban vagy a szekrényekben olyan LED-szalagokat, amelyeket közvetlenül a ruhatartó sínre vagy rúdra lehet ragasztani.
 • Közlekedő és lépcső: a lépcsők mentén vagy a közlekedőkben elhelyezett LED-szalagoknak köszönhetően egyszerűbb éjszaka eljutni a mosdóba.
 • Fürdőszoba: LED-szalagokkal a tükröket vagy a szekrényeket is megvilágíthatja.
LED-szalag

A LED-fény kellemes hangulatot teremt a nappaliban / Kép forrása: Unsplash.com

Végül karácsonyi tippek: dekoráció LED-szalagokkal

Ha kedveli az egyszerű, de látványos karácsonyi díszeket, használjon LED-szalagokat. Szép látványt nyújt az ablakba akasztott natúr vesszőgömb, belsejében LED-szalaggal. Készítsen több, különböző méretű gömböt, és tegye őket a karácsonyfa köré.

Asztaldíszt is egyszerűen készíthet. Tegyen LED-szalagot egy átlátszó dobozba, kösse át egy szalaggal, és tegye a dohányzóasztalra. A gyertyákkal ellentétben, ezzel a fénylő dobozzal nem kell aggódnia a lángok miatt.

Önt mire inspirálják a LED-szalagok?

Képek forrása: Pixabay.com; Unsplash.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.