Kert

Léggömbvirág gondozása – Lépésről-lépésre

Ha egy olyan növényt keresel, amely nyáron díszít virágaival és évről-évre megújulva alkot üde színfoltot a virágágyásban akkor a harangvirágfélék családjába tartozó léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) tökéletes választást jelent.

A Kelet-Ázsiából származó léggömbvirág, vagy, ahogy sokan nevezik lufivirág, egy bokros habitusú, lágyszárú évelő növény, melynek kb. 40-70 cm magas alapfajával, valamint törpe változatával is találkozhatunk a kertészetek kínálatában.

Törpe változatával nem csak a virágágyást, hanem akár a balkonládákat is díszíthetjük, alacsonyabb termete miatt. A növény különlegességét, melyről magyar nevét is kapta, léggömbre emlékeztető bimbói jelentik, melyekből rendkívül látványos kék, fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágok fejlődnek a nyár folyamán.

Így gondozd és szaporítsd a léggömbvirágot!

A léggömbvirág nagyon könnyen nevelhető, ha néhány egyszerű tanácsot betartunk, és állandó helyet találunk a számára a kertben, ugyanis az átültetést, gyökerei bolygatását rosszul viseli.

Napos, világos helyen, jó minőségű, jó vízáteresztő képességű kerti talajba ültetve fejlődik és virágzik legszebben, emiatt az agyagos, nehéz talajt ültetés előtt lazítsuk homokkal vagy tőzeggel.

Szereti, ha a talaj állandóan nyirkos, túlöntözni azonban nem szabad. Sokat segít, a kellemesen nyirkos környezet megteremtésében, ha mulcsréteggel takarjuk a talajt. Meghálálja a tápanyag utánpótlást is, ehhez tavasszal adjunk köré komposztot, vagy júniusban trágyázzuk.

Virágzási időben szárát érdemes karózni, mivel a virágok súlya miatt, könnyen eldőlhet vagy eltörhet. Ha odafigyelünk rá, hogy mindig eltávolítsuk az elvirágzott virágokat, meghosszabbíthatjuk virágzási idejét.

Ahogy korábban már említettük a léggömbvirág rosszul viseli, ha bolygatják a gyökereit, emiatt tőosztással inkább ne próbáljuk szaporítani. A szaporítási módok közül a dugványozás, valamint a magvetés is sikerrel alkalmazható.

A magokat beltérben, laza, homokkal kevert földdel megtöltött cserepekbe vessük el márciusban és áprilisban. A cserepeket állítsuk vízbe, míg megszívja magát a föld nedvességgel, ezt követően vegyük ki a cserepeket és hagyjuk kicsepegni a felesleges nedvességet.

A csírázás, 20 °C körüli hőmérséklet mellett viszonylag gyorsan végbemegy. A palántákat világos, kb. szobahőmérsékletű helyen tartsuk, május közepétől pedig ültessük ki őket végleges helyükre.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.