Élet-Stílus

Maradjon vagy menjen? Milyen esetekben indokolt a mandulaműtét?

Az orr- és torokmandulák eltávolítására mind gyermekkorban, mind a felnőttek esetében gyakran kerül sor, hiszen gyulladás vagy egyéb elváltozás esetén olyan problémákat okozhatnak, amelyek hatással lehetnek testünk többi részére is.

A mandulák azonban kulcsszerepet játszanak a levegőből a torkunkba jutó baktériumok és vírusok elleni küzdelemben és a helyi immunválasz aktiválásában, ezért korántsem mindegy, hogy milyen esetben válunk meg tőlük.

Mikor szükséges a mandulák eltávolítása?

A mandulák vagy más néven tonsillák az immunrendszerünk részét képezik, és fontos szerepet töltenek be a felső légúti fertőzések elleni védekezésben – különösen a gyermek- és serdülőkorban –, ezért eltávolításukra csak igen indokolt esetben ajánlott sort keríteni.

A leggyakoribb ok, ami miatt a mandulaműtét (tonsillectomia) szükséges lehet, a mandulák krónikus gyulladása, ami a test más részeinek megbetegedését is magával vonhatja, és hosszabb távon olyan tüneteket válthat ki, mint a gyakori hőemelkedés vagy láz, a fokozott hajhullás, az ízületi- vagy bőrproblémák, de más szervek (például a vese vagy a szív) gyulladását is eredményezheti.

A tüszős mandulagyulladás szövődménye lehet a mandula körül kialakuló tályog, azaz gennyesedés, amely olyan további problémákhoz vezethet, mint a középfül gyulladása, a garati fertőzések vagy a bevérzés (például orrvérzés). Ilyen esetben mindenképpen indokolt a mandula műtéti eltávolítása, amellyel a szövődményes panaszok is megszüntethetőek.

Problémát jelenthet ezen felül, ha a torokmandulák jelentősen megnagyobbodnak, hiszen ilyen esetben légzési vagy nyelési nehézségeket is okozhatnak, ez pedig alvászavarokhoz és alvási apnoéhoz, azaz éjszakai légzéskimaradáshoz is vezethet. Ezen panaszok orvoslására is ajánlott a mandulaműtét elvégzése.

Fontos a pontos diagnózis

A mandulák a kórokozókkal szembeni harc közben begyulladhatnak, ennek következtében pedig megduzzadhatnak, ami miatt diszkomfortérzés jelentkezhet a torokban – pusztán emiatt azonban még nem feltétlenül szükséges az eltávolításuk.

A műtéti beavatkozás szükségességének elbírálásához minden esetben szükséges a fül-orr-gégészet felkeresése, ahol a szakorvos a pontos diagnózis felállítását követően, a gyulladás súlyosságának figyelembevételével, egyéni mérlegelés alapján dönt a megfelelő kezelési módszerről.

Hogyan zajlik az eltávolítás?

A mandulaműtétet gyermekkorban általában altatásban végzik, míg a felnőttek esetében vagy általános érzéstelenítést, vagy – fokozott kockázatú altatás, illetve egyéni igény esetén – helyi érzéstelenítést alkalmaznak. A beavatkozás során különösen fontos a vérzéscsillapítás, illetve a bevérzés megelőzése.

A mandulák kimetszésére többféle metódus is létezik:

  • A hagyományos tonsillectomia esetén a szakorvos mechanikusan, fém raspa segítségével óvatosan kivágja a mandulákat, a vérzéscsillapítás pedig elektrokauterrel történik.
  • Ennél korszerűbb eljárás az úgynevezett koblációs mandulaműtét, amely során egy koblátorral, azaz plazmakéssel precízen eltávolíthatóak a szöveteket, aminek köszönhetően a enyhébb a műtétet követő fájdalom, továbbá az utóvérzés kockázata is alacsonyabb.

Felnőttkorban kockázatosabb?

Habár a mandulaműtét rutinszerű beavatkozásnak számít, azért bizonyos mértékű kockázattal – mint minden műtét esetén – itt is kell számolnunk. A felnőtteknél végzett tonsillectomia esetén egyfelől az altatás, másfelől a műtéti után vérzés, esetleg fertőzés, fájdalom vagy duzzanat jelenthet kockázatot.

A beavatkozás körültekintő, alapos előkészítése, illetve a műtéti után jelentkező problémák időben történő felismerése és szakszerű kezelése esetén ezek sem okozhatnak nagyobb bajt.

Mire figyeljünk a műtét után?

A mandulaműtét után fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a pihenésre és a kímélő életmódra. Kerüljük a túlzott fizikai erőfeszítést, hiszen a feji vérbőséget okozó vagy a vérnyomásszintet emelő tevékenységek utóvérzést okozhatnak!

A beavatkozást követő 7-10 napban közepes vagy akár intenzív torok- vagy fülfájásra is számíthatunk, ilyenkor fájdalomcsillapítót alkalmazhatunk. A seb gyógyulásának, illetve az utóvérzés elkerülésének érdekében lágy, könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, emellett kerüljük az alkoholt, nikotint és koffeint, valamint a túl forró vagy túl hideg italokat, ételeket!

A műtét utáni első kontrollvizsgálatra általában a beavatkozást követően egy héttel kerül sor. Ám ha szokatlan tüneteket, erős fájdalmat, vérzést vagy lázat tapasztalunk, mindenképpen keressük fel a fül-orr-gégészetet, és konzultáljunk szakorvosunkkal!

A fül-orr-gégész orvos a pontos utógondozási iránymutatásokat is meghatározza, amelyek segítenek a mielőbbi, sikeresen gyógyulásban és a szövődmények kockázatának minimalizálásában is.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.