Támogatott tartalom

Matrac mítoszok feltárása – Mik a leggyakoribb tévhitek a matracokkal kapcsolatban?

Egy matrac akár 25 évi is jó lehet? A kemény matrac támasztja alá a legjobban a gerincet, és a kőkemény matrac tart a legtovább? Ezek azok a tévhitek, a leggyakrabban a közvéleményben felbukkanó mítoszok, amelyek a szakértők szerint egyáltalán nem valósak.

Mert valójában mindig nagyon egyéni és testalkattól, matracfajtától, alvástípustól függő, hogy melyik matrac lesz a legjobb számunkra. Ismerjük meg a legismertebb matracmítoszokat, amelyek gyakran félrevezetőek lehetnek.

Egy matrac akár 15-25 évig is jó lesz?

Sokan úgy vélik, egy minőségi matrac akár egy emberöltőig is jó lehet. Erre a mítoszra még az is rátesz egy lapáttal, hogy számos matracgyártó hihetetlenül magas garanciát ad, vagy egyáltalán nem beszél a matrac tartósságával járó garanciáról, inkább ködösíti a témát. A megbízható matracmárkák az esetek többségében leginkább 5-8 évig vállalnak garanciát.

Gyakran bizony az is megesik, hogy a gyártó nem tünteti fel egyértelműen, mit jelent nála a garanciális hiba, mi az, ami elfogadható (ez lehet egy varrási hiba a huzatban, vagy akár a habmatrac magjába kerülő légbuborék, amitől a matrac egy-két hónap után villámgyorsan összeesik).

A matrac puhulásában az is szerepet játszik, hogy hány kiló vagy, és ez miként aránylik a matrac súlyhatárához, vagy hogy mennyire gyakran forgatod a matracot, mivel ez is szervesen hozzájárul az elhasználódásához.

A matrac puhulása tehát egy olyan folyamat, ami egy idő után óhatatlanul bekövetkezik, ezért a szakértők szerint egy matrac élettartama maximum 7-8 év. Ez szerintük az úgynevezett „hasznos élettartam”, amíg a matrac képes a gerinc alátámasztására. Vagyis ezután is fekhetünk rajta, csak akkor már nem lesz az igazi, és inkább árt a gerincnek, mintsem használ.

Az egészség titka a kemény matrac?

Nem minden esetben, mert ez nagyon egyénfüggő, szubjektív dolog. Sokan eleve úgy vágnak neki egy matracvásárlásnak, hogy az üzletben megtalálható lehető legkeményebb matracot keresik. Csak egy mítosz, hogy ez a legjobb a hátnak. Nem helytálló az a nézet, miszerint a kemény matrac lesz a legjobb, mert az képes a leghatékonyabban alátámasztani az emberi gerincet.

Való igaz, hogy a kelleténél puhább matrac nem tud megfelelő tartást adni a gerincnek, mivel a rajta fekvők testrészei nem tudnak benyomódni a megfelelő területeken a túlzott lágyság által.

Azaz a kelleténél puhább matrac a kelleténél merevebb állapotban tartja a gerincoszlopot, ezáltal okoz nyomasztó fájdalmat a csigolyákban, a porckorongokban, magukban az inakban. Azonban erre nem feltétlenül a kifejezetten kemény matrac a megoldás, mert azon is előfordulhatnak ezek a fájdalmak, ha átesünk a ló másik oldalára.

A megoldás – mint az életben oly sokszor – valahol a kettő közötti arany középútban rejlik.

A kemény matrac sokkal tovább tart, mint a puha matracok

Itt szintén egy elterjedt matracmítosszal állunk szemben, ami nem felel meg a valóságnak. Akkor lesz kifejezetten tartós egy matrac, ha meglehetősen vastag, és a létrehozásához felhasznált anyagok minősége is megfelelő. Mert minél masszívabb egy matrac, annál jobban tud ellenállni az idő vasfogának, kevésbé puhul majd, ahogy telnek az évek.

Akkor lesz időtálló, ha találunk benne táskarugózatot, kifejezetten magas rugalmassági fokot mutató hideghabot, memory habot, illetve anyagai között szerepel a nagy tömörséget képviselő latex.

A kókusz sem a legjobb ötlet egy matracban, mivel könnyen töredezhet, a kevés rúgóból összetevődő bonell-rugózat ugyancsak hamar megereszkedhet, nem ideális.

A kőkeménység tehát egyáltalán nem a tartósság ismérve. Mert akár lágy, akár kemény matracot veszünk, idővel mindkét fekvőhely a puhulás áldozata lesz, ahogy telnek az évek, ez alól nincs kivétel. A lágy, puhább benyomást keltő változatnál ez kevésbé szembeötlő, azonban egy kemény matrac fájóan puhává alakulása már sokkal feltűnőbb jelenség az ágyban.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.