Hírek

Megint nőnek a termelői árak

Egy év leforgása alatt rengeteg áremelkedést tapasztaltunk. A mezőgazdasági termelői árak 31%-kal nőttek, miközben a vágósertés havi szinten is nagy változást mutat, olvashatjuk a gepkozvetito.hu írásában.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyetlen hónap 15%-os emelkedést jelent. Miért történik mindez?

Nemcsak az élő állatok lettek drágábbak, hanem a növénytermesztési és a kertészeti termékek is. A szám szerinti adatok azt mutatják, hogy minden (szó szerint minden) emelkedik, legyen szó akár a vágómarhákról, tejről, tojásról, gabonáról, kukoricáról.

A sorba csatlakoznak a zöldségek is, amik szintén 18%-kal többe kerülnek, feltéve, ha csak az átlagot nézzük. A burgonya és a karfiol vezetik a sort, őket követi a fejes saláta, miközben a paradicsom és a sárgarépa olcsóbban is beszerezhető. Az egyetlen pozitívumot a gyümölcsök hozzák, amik megtartották az árukat.

Az aktuális helyzet miatt meg kell említeni az olajos növényeket is, külön kiemelve a napraforgómagot, ami nagy hatással van és lesz az étolaj árára.

Eközben farkasok tűntek fel a Mátra közelében

A NIMRÓD vadászújság beszámolója szerint farkasok téptek szét egy gím bikát, ami pár nappal korábban egy hinta köteleibe akadt bele. A szabadulása után ismét bajba került, ám miközben a tulaj értesítette a vadásztársaságot, addig a bikát farkasok támadták meg. Ez az incidens megint azt bizonyítja, hogy egyre több a farkastámadások száma.

A méhészeti járművekre újra kérhető támogatás

Sok sajtótermék foglalkozik azzal, hogy felhívja a méhészet megmentésére az emberek figyelmét. A méhészeti ágazatnak egyre nagyobb erőfeszítéseket kell megtennie, hogy a méhek továbbra is dolgozhassanak.

Az Európai Parlament elfogadta a „Mézjelentést”, ahol külön figyelmet fordítanak a méhcsaládok védelmére. A beszámolók szerint több támogatás is létezik, ami a méhészeti ágazatot és a járműveket illeti.

Ehhez tartozik a Magyar Méhészeti Program is, ahol bővítik a gyűjtőhelyeket, és személyi jövedelemadókedvezményben részesítik a méhészeket. A járművekre vonatkozó támogatást február 15. és április 15. között lehet beadni a Kincstár által megadott formátumban. Vállalkozásonként bruttó 25.000 eurót lehet megigényelni.

Ritka halfajok jelentek meg a Dunában

A WWF magyarországi ága a LIFE projekt keretén belül a Szabadság-sziget mellégágáról gondoskodott, ahol figyelték a folyamatos vízáramlást, eltávolították a hulladékot és biztosították az ökoszisztémát.

A felmérések után úgy döntöttek, hogy még 3 éven át követni fogják a halállomány változását, ami igencsak látványosra sikerült. A tisztítási program után olyan fajok jelentek meg a mellékágban, amik korábban nem voltak jelen.

A vizsgálat során nagyjából 35 halfajt tudtak ellenőrizni, amik közül 8 védelem alatt áll. A mellékágban dunai ingolát és bolgár csíkot is találtak, ami ezen a területen nagyon ritkának számít.

A projekt sikere bebizonyította, hogy a terület alkalmas a halfajok számára, a megnyitása természetvédelmi szempontból is fontos, mivel segít megvédeni a halpopulációt.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Meggyn Pomerleau

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Hírek

Comments are closed.