Élet-Stílus

Mennyi helyre van szüksége minimum egy lakásban tartott macskának?

Aki lakásban szeretne cicát tartani, bizony számos dolgot mérlegelnie kell. Azon túl pedig, hogy mi mindenre lehet szüksége egy ilyen kedvencnek, mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mekkora az a hely, amelyet biztosítanod kell neki ahhoz, hogy komfortosan érezze magát.

Amihez alapból helyre van szükség

Vannak olyan alapfelszerelések egy cica esetében, amelyekhez alapvetően is szükség van helyre a lakásban. Hiszen egy kényelmes fekhely a nappaliban bizony helyigényes, mint ahogy az etető-és itató tálak számára is szükség van valahol egy nyugodt sarokra.

Ugyanez igaz az alomtálca, valamint a kaparófa vagy éppen a macskabútor esetében. Vagyis a cicák holmijainak alapból szüksége van a helyre. Mindez azért lényeges, mert a macskák számára sok alkalommal szükség van arra, hogy biztonságban érezzék magukat.

Ugyanis számukra kiemelten lényeges egy biztonságos búvóhely, ahova bármikor visszavonulót fújhat, ha éppen úgy érzi, erre van szüksége. De az is lehet, hogy nem szívesen esznek majd a konyha kellős közepén és előfordulhat az is, hogy nem mennek az alomtálcához végezni a dolgukat, ha az túlságosan szem előtt van. Éppen ezért fontos átgondolni ezek helyét még mielőtt megérkeznek a puha talpú a családba.

Ha tehát csak a legalapvetőbb felszerelést (etető, itató, cica wc, fekvőhely) nézzük, akkor ez önmagában el tud foglalni 1-2 négyzetmétert – és ekkor még nem is számoltunk azzal, hogy a macsek bizony mozogni fog!

Tér a játékhoz és a bújáshoz

A cicák előszeretettel játszanak minden életkorban, sőt, szükségük is van erre az ösztöneikből fakadóan. Ellenkező esetben ugyanis könnyen élesíthetik a karmaikat a kanapén vagy éppen bizonyos bútordarabokon, de nem meglepő az sem, ha olykor függönyön csimpaszkodva találod a cicádat.

Éppen ezért mindenképpen szükség van neki megfelelő tér kialakítására ahhoz, hogy le tudja vezetni az energiáit és ki tudja élni az ösztöneit. Így bizony kell, hogy helyet találj egy kaparófának vagy akár egy komplett macskabútornak is. Sőt, abban is biztos lehetsz, hogy fel-fel bukkan majd néhány macskajáték is a fotelben vagy éppen a polcok alatt.

Az pedig maga a Kánaán lesz számára, ha magas helyeken is kialakítasz számára búvóhelyet vagy éppen az ablak közelében is ledőlhet, ahonnan szemmel tarthatja a kinti eseményeket.

Hely a teraszon vagy az erkélyen

Ha van rá lehetőség és szeretnéd olykor a szabad levegőre is kiengedni a szoba cicádat, bizony gondolni kell a megfelelően biztonságos hely kialakítására az erkélyen vagy a teraszon is. Ugyanis őt nem fogja megállítani egy korlát akkor, ha feléled a vadászösztöne vagy valamilyen számára érdekes dolgot lát. Vagyis ebben az esetben lelkileg arra is fel kell készülnöd, hogy teret kell adnod a cicádnak ezeket a területeken is.

Mekkora térre van szüksége egy ilyen cicának?

Valójában ha minden szükséges tárgynak, eszköznek is kiegészítőnek megvan a helye, legalább akkora hely szükséges egy benti cica tartásához, ahol kényelmesen elfértek.

Vagyis ha nincs folyamatosan láb alatt a cica és nem kell állandóan arrébb tessékelni ha otthon van a család minden tagja, akkor már ideális a tér mérete. Így nem csupán egy kiegyensúlyozott és boldog cica gazdija leszel, de a kapcsolatotok is harmonikus lesz így.

Sokan vannak, akik minigarzonban is tudnak cicát tartani, ebből is látszik, hogy egy jól átgondolt elrendezéssel nem kell túlságosan sokat aggódni, különösen, ha van időd foglalkozni is macskáddal!

Vagyis fontos, hogy mindennek legyen állandó helye a cica életében és legyen egy saját kis élettere, ahol nyugodtan pihenhet, végezheti a dolgát vagy éppen csillapíthatja az éhségét. Vagyis bár az élettered egy nagy részét elfoglalja majd a szőrös kis családtag, cserébe azonban a szívedet is elrabolja majd egyetlen pillanat alatt.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.