Kert

Mexikói petúnia gondozása – Lépésről-lépésre

Ugyan a mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) még nem tett szert akkora népszerűségre, mint például a leander, azonban az elmúlt években egyre több kertbarát kezd megismerkedni ezzel a rendkívül mutatós dézsás dísznövénnyel.

A köznyelvben gyakran kék leandernek nevezett évelő növény, mely semmilyen rokonságban nem áll a leanderrel és a petúniával sem, Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben honos. Eredeti élőhelyén gyomnövényként tartják számon, sőt, egyes területeken invazív fajnak is számít, mivel hajtásról és magról is könnyen terjed és elnyom más fajokat.

Dísznövényként, dézsában nevelve nem kell az előbbiektől tartanunk, bátran választhatjuk ezt az izgalmas külsejű növényt otthonunk díszítésére. Tavasztól őszig nyíló virágai, tölcsér alakúak, lila, rózsaszín vagy fehér színben játszanak.

Egy-egy virág csak egy napig nyílik, azonban májustól, egészen az ősz elejéig így is folyamatos a virágözön. Lilás zöldes árnyalatú szárai kb. 80-100 cm hosszúak, melyeken hosszú, szürkészöld árnyalatú levelek sorakoznak.

Így gondozd, teleltesd és szaporítsd a mexikói petúniát!

mexikói petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A mexikói petúnia egyre növekvő népszerűségének oka nem csak érdekes megjelenésében, hanem könnyű gondozásában is keresendő, ugyanis egy rendkívül jó adottságú, átlagos igényű növényről van szó, mely kis odafigyeléssel bárkinél szépen díszít.

Helyéül, napos, világos esetleg félárnyékos helyet is választhatunk, alapvetően egy fényigényes növényről van szó, mely jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Rendszeres öntözést igényel, ha lóg a növény, az azt jelzi, hogy valószínűleg kevés vizet kapott és kiszáradt a földlabdája.

Nagyon száraz időben meghálálja, ha esténként lezuhanyozzuk öntözővízzel. A tavasztól, őszig tartó időszakban 2 hetente tápoldatozzuk, így az egész nyáron tartó virágáradat szinte garantált. A mexikói petúnia a növényvédelem szempontjából is igen hálás növény, ugyanis kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny.

Gondozási teendőként az átültetést, valamint a teleltetést érdemes még megemlíteni. Átültetni elég csak akkor, ha úgy ítéljük meg, hogy a föld már nagyon elhasználódott, vagy teljesen átszőtte a növény gyökérzete. Az ültetéshez, homok, marhatrágya és virágföld keverékét használjuk.

A mexikói petúnia teleltetése nem nagy ördöngösség. A teleltetést megelőzően tisztítsuk meg a növényt a portól és szennyeződésektől, és bár nem kényes a kártevőkre, azért nézzük át a növényt, nem telepedett-e meg rajta valamilyen kártevő. Ha igen, akkor kezeljük a fertőzést.

A növényt kb. 10-15 °C hőmérsékletű, világos helyiségben teleltessük át, úgy hogy csak keveset locsoljuk a teleltetés ideje alatt.

Ha szeretnénk saját magunk, vagy családunk, ismerőseink számára szaporítani a növényt, azt dugványozással tehetjük meg a legegyszerűbben, mivel a mexikói petúnia hajtásai földben és vízben is gyökereztethetők.

A levágott hajtásokat helyezzük vízbe, majd pedig a már gyökeres hajtásokat ültessük el földbe. A fiatal növényeket az első évben télen 20, nyáron 25-30 °C hőmérsékletű helyen neveljük tovább és gondozzuk a korábban írtaknak megfelelően.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.