Kert

Mézvirág gondozása – Lépésről-lépésre

Ha egy olyan növényt szeretnénk a kertbe, ami rendkívül gyorsan fejlődik, csak minimális gondoskodást igényel, ugyanakkor rendkívül mutatós, akkor a mézvirág tökéletes választást jelent.

A fülesternye (Lobularia maritima), illetve illatos ternye néven is ismert mézvirág egynyári dísznövény, melyet ültethetünk talajtakaró növényként, díszíthetünk vele balkonládákat, feldobhatjuk vele a sziklakertet, a kőfal repedéseit és a virágágyások szegélyét is, azaz igazán változatosan felhasználhatjuk a kertben.

Alacsony termetű, párnát alkotó növény, kellemes méz illatot árasztó, gömbölyded virágai, fehér, lila vagy rózsaszín árnyalatban játszanak, és egész nyáron díszítenek. Visszafogott színű virágzata miatt, jól társíthatjuk, élénkebb színárnyalatú virágokkal is.

Így gondozd a mézvirágot!

mézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A mézvirág rendkívül egyszerűen nevelhető növény, világos vagy egyenesen tűző napos helyre is bátran ültethetjük. Tolerálja a meszes talajokat is, a talajjal kapcsolatban egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképp jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön, túlságosan nyirkos talajban ugyanis gyökér- vagy szártőrothadás alakulhat ki.

Az előbbi betegséget az elsárgult, elhalt növényi részek jelzik, ilyenkor távolítsuk el a beteg növényeket, öntözzünk kevesebb vízzel, valamint lazítsuk a talajt, hogy jobban elvezesse a felesleges nedvességet.

A mézvirág bőségesen virágzik, ha az első virágai közül néhányat eltávolítunk, később még több virágot hoz. Ha az elvirágzást követően felére vágjuk vissza, szintén új virágok megjelenésére számíthatunk.

Így szaporítsd a mézvirágot!

mézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A mézvirág rendkívül könnyen szaporítható magvetés segítségével. Ennek legegyszerűbb módja, ha a virágzás után elszáradt virágait a földre szórjuk, a következő év tavaszán, ezekből a kiszórt magokból új növények fejlődnek ki.

Nevelhetünk beltérben palántát is, ezt elég csak március végén, április elején elkezdeni, mivel a fényhiány miatt, megnyúlnak a palánták. A magokat vetőládába, vagy tőzegcserépbe vessük el.

Szabadföldbe április végén vethetjük, érdemes szakaszosan vetni, így egész nyáron folyamatos lesz a virágzás. A kikelt fiatal növényeket kb. 15 cm-es tőtávolságra ritkítsuk meg, és gondozzuk tovább a fiatal mézvirágokat.

Az előbbi néhány egyszerű tanácsot betartva a mézvirág sokáig otthonunk dísze lesz, legyen szó akár a kertről, akár a teraszról!

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.