Támogatott tartalom

Mi az az állatorvosi asszisztens?

Szenvedélyesen szereted az állatok gondozását és a lehető legjobb ellátást nyújtanád nekik? Akkor az állatorvosi asszisztensi képzés lehet az, amit érdemes megfontolnod.

Az állatorvosi asszisztensek laboratóriumokban, állatkórházakban és klinikákon gondozzák a nem haszonállatokat. Állatorvosok, állatorvosi tudósok vagy állatorvosi technológusok felügyelete mellett rutinfeladatok elvégzésével gondoskodnak az állatok jólétéről.

Mit csinál egy állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztensek számos napi feladatot végeznek, például etetik, mérik az állatok hőmérsékletét. Egyéb rutinfeladatok közé tartozhat a gyógyszerek beadása, a ketrecek tisztítása, illetve a műtétek vagy egyéb orvosi beavatkozások előtti és utáni ápolás.

Az állatorvosi asszisztensek különböző feladatai:

  • Az állatok műtét utáni megfigyelése és gondozása
  • A sebészeti műszerek és felszerelések karbantartása és sterilizálása.
  • Ketrecek, kennelek, vizsgáló- és műtők, valamint műtők tisztítása és fertőtlenítése.
  • Segítségnyújtás a beteg vagy sérült állatok sürgősségi elsősegélynyújtásában.
  • Az állatorvosok által felírt gyógyszerek vagy oltások beadása.
  • Rutin laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, például röntgenfelvételek készítése.
  • Az állatok etetése és fürdetése
  • Mintákat, például vért, vizeletet vagy szöveteket vesznek vizsgálat céljából.
  • Az állatorvosi asszisztensek nagy szerepet játszanak az állatorvosok műtéti és egyéb eljárásokban való segítésében.
  • Műtét közben előkészítik a berendezéseket, és átadják a műtéti eszközöket és anyagokat az állatorvosoknak, valamint vizsgálatok és egyéb eljárások során tartják vagy lefogják az állatot.

Az állatorvosi asszisztenseknek érzelmi erőt, stabilitást és érettséget kell tanúsítaniuk azokban az esetekben, amikor bántalmazott állatokat kezelnek, vagy olyan állatokat altatnak el, amelyeknek nem lehet elfogadható életminőséget biztosítani. Nagyszerű emberi készségekre is szükség van, mivel az állatorvosi asszisztensek gyakran az első kapcsolattartó pont a bajba jutott állattulajdonosok számára.

Milyen az állatorvosi asszisztens munkahelye?

Bár az állatorvosi asszisztensek többsége klinikákon és állatkórházakban dolgozik, másokat laboratóriumokban, főiskolákon, egyetemeken és kutatóintézetekben alkalmaznak. Munkájuk fizikailag vagy érzelmileg megterhelő lehet. Szemtanúi lehetnek bántalmazott állatoknak, vagy segíthetnek a beteg, sérült vagy nemkívánatos állatok elaltatásában.

Az állatorvosi asszisztensek teljes vagy részmunkaidőben dolgoznak, és gyakran lehetőségük van rugalmas munkaidő-beosztásra. Azoknak, akik 24 órás létesítményekben, például állatkórházakban dolgoznak, előfordulhat, hogy esténként, éjszaka, hétvégén vagy ünnepnapokon kell dolgozniuk.

Ezt a képzést az okjakademia.hu-n találod, ahol még számos képzést találsz felnőtteknek Budapesten.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.