Támogatott tartalom

Mi fán terem a biztonságos adattárolás és a biztonsági mentés?

Aki számítógépekkel dolgozik, valószínűleg már hallotta a biztonságos adattárolás szóösszetételt, sőt valószínűleg a biztonsági mentést is ismeri. De valóban jól ismerjük ezeket? Tudjuk, hogy mit takarnak ezek a fogalmak? Nem baj, ha nem, ezért is készült el az alábbi cikkünk.

Mi az a biztonságos adattárolás?

Sok gondunk lehet abból, ha nem tároljuk biztonságosan az adatainkat. Védenünk kell a személyes adatainkat az illetéktelenektől, de egyúttal arra is gondolnunk kell, mi lesz akkor, ha valamiért károsodik a számítógépünk, és elvesznek a rajta tárolt adatok.

Milyen tárolási lehetőségeink vannak?

Ha megnézzük a PC Aréna külső merevlemezeit, máris találhatunk több kiváló megoldást is. De emellett is számos lehetőségünk van, melyekről itt egy felsorolás:

  • Van a számítógépünknek is beépített merevlemeze, ebből akár több is lehet, melyek közül az egyik tartalmazhatja a biztonsági mentéseket.
  • Mobil adattárolókat is használhatunk, köztük a külső merevlemezeket, a pendrive-okat, CD-ket és DVD-ket.
  • Helyi adattárolók is vannak: ilyenek a helyi hálózat meghajtói, a NAS, a SAN.
  • És vannak a felhős megoldások, az internetes tárolási lehetőségek, mint amilyenek például az e-mail-címekhez tartozó tárhelyek.

Hogy ezek közül melyiket alkalmazzuk, az függ a felhasználótól éppúgy, mint a munkakörnyezettől vagy az adatok jellegétől, amit meg szeretnénk védeni.

Miért van szükség az adatok mentésére?

Sokan nem is tudják, hogy mennyire gyakori az adatvesztés a számítógépes munkák során. Ez történhet kártékony vírusok által éppúgy, mint figyelmetlenségből, sőt a rendszer összeomlása is okozhatja.

A leggyakoribb ok valamilyen hardveres vagy szoftveres probléma, és őket megelőzve az emberi tényező. És bár tökéletes megoldás nincs, érdemes foglalkozni a megelőzéssel, és arra törekedni, hogy minél kevesebb adatot veszítsünk.

A hardveres hibát okozhatja túlmelegedés vagy gyártási hiba is, de a sok por és szennyeződés is gondot okozhat a számítógépünknek. Nem is beszélve az olyan külső hatásokról, mint a folyadék vagy a nagyobb ütések.

A szoftverek esetén a kártékony vírusok vagy a fájlrendszerek sérülése és az alkalmazások összeomlása a legjellemzőbb hibaok. Érdemes minden egyes új szoftver telepítése előtt biztonsági mentést végezni.

A leggyakoribb adatvesztési ok, ahogy már írtuk is: az emberi tényező. Ez lehet szándékos éppúgy, mint véletlen, a hozzá nem értésből adódó károkozás.

Milyen gyakran készítsünk biztonsági mentést?

Érdemes előretervezni, még akkor is, ha ez egy átlagos felhasználónak esetleg megterhelő lehet. Időt és energiát kell fordítanunk erre, hogy megóvjuk magunkat az adatvesztésből adódó kellemetlenségtől.

Otthon érdemes 2 havonta elvégezni ezt a feladatot egy külső meghajtóra vagy pendrive-ra. A nem személyes adatokat menthetjük felhőbe is. Figyeljünk a dátumozásra és a kategorizálásra!

Irodai környezetben általában naponta, az esti órákban történik adatmentés, amit a rendszergazda intéz.

A lényeg, hogy legyen tervünk, és kövessük!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.