Támogatott tartalom

Mi mindenre jó a gipszkarton?

Kevés olyan építő- és belsőépítészeti anyagot ismerünk, ami olyan univerzálisan használható, mint a gipszkarton. Alkalmazását megkönnyíti, hogy súlya a tégla- vagy betonfalazaténál kisebb, nem terheli meg úgy az épület szerkezetét, jól alakítható, gyorsan dolgozhatunk vele, szép felületet alakíthatunk ki, és a gipszkartonnal még kreativitásunkat is kiélhetjük.

A gipszkartont beltérre használjuk

Kültéri használata még impregnált gipszkarton lapok esetén sem ajánlott. Lakáson belül azonban számtalan megoldással élhetünk. Készíthetünk belőle előtétfalat, válaszfalat, térelválasztó elemet, tetőtérbeépítésnél belső burkolatot.

Nagy belmagasságú lakásokban vagy panellakásokban a gipszkartonból készült álmennyezet mögé rejthetjük a világítást. Hanggátló rendszerek kiépítésénél belső záró réteg lehet.

Egyenetlen falaknál a falra erősítve sík felületet kapunk, ami glettelhető, festhető.

A gipszkarton vágható, fúrható, faragható, ezért jó vele dolgozni.

Impregnált gipszkarton lapok vizes helyiségekbe

Vizes helyiségekbe csak impregnált lapokat lehet használni, amelyek vízfelvételt gátló adalékanyagokat tartalmaznak.

Fürdőszobába, mosókonyhába, és általában a nedvességnek kitett helyiségekbe különösen akkor előnyös a használata, ha statikailag indokolt, vagyis nem akarjuk a hagyományos, nagyobb súlyú építőanyagokkal terhelni az épületet. Párás helyiségben emellett gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről, hogy hosszú életűek legyenek a gipszkarton elemek.

Lakberendezési ötletek

Kis alapterületű lakásba nehéz a méretnek megfelelő bútorokat találni, a készíttetésük pedig költséges. Ilyenkor pár bútordarabot kiválthatunk gipszkartonból épített elemekkel. Készülhet belőle polcrendszer, dekorációs célú kandalló, lépcső alatti tárolórendszer, beépített szekrény, térelválasztó és díszítő elem.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.