Támogatott tartalom

Mi mindenre jó a purhab?

A poliuretán valójában egy műanyag, ami különböző formákban használható fel. Ha kémiai szempontból vizsgálnánk meg, akkor polimereket találnánk, amik egymáshoz kapcsolódó kis molekulák egy meglehetősen erős kötéssel.

Ez azt jelenti, hogy a tárgyak stabilak maradnak, miközben a végkifejlet lehet rugalmas vagy merev, tehát széles körben felhasználható. A legtöbb ember nem is sejti, de az egész életünket a poliuretán társaságában töltjük, szinte mindenhol találunk belőle.

A poliuretán a következőkre használható:

  • Oszlopvédők
  • Matracok
  • Szigetelések
  • Burkolatok
  • Ragasztók
  • Autógumik
  • Autóalkatrészek
  • Sportruhák
  • Cipőtalpak

A felsorolást még lehetne folytatni, azonban ezek a példák tökéletesen megmutatják, hogy a világunkban szinte mindenhol megtalálható, és naponta többször is érintkezünk vele.

A poliuretán különböző formái

A poliuretánnak vagy purhabnak különböző formái vannak. A leggyakoribb a hab, de ott van a rugalmas és a merev forma is. Nézzük ezeket egyesével.

A rugalmas habot használják a cipőkben, abroncsokban, gépjárművekben és matracokban, ablakok beépítésénél, falaknál, tehát mindenhol, ahol a rugalmasságra van szükség. Képzeljük csak el, hogy olyan matracon kell aludnunk, ami olyan kemény, mint az étkezőasztal. Minden bizonnyal sokkal inkább örülünk a purhabnak.

A merev hab főleg az építkezéseken kerül elő, de előszeretettel használják a felújítások során is. Jó példa erre a purmester.hu szerint a fújható purhab szigetelés, ami a purhab egyik fő területe, és szinte bárhol alkalmazható. Ez a szigetelés a legkisebb résen is bejut, majd, amikor megmerevedik, akkor több évtizedig gondoskodik a hőhídmentes szigetelésről.

Az épületeken kívül a háztartási készülékekben is merev hab formájában található meg, ugyanakkor ott van a bevonatokban, a ragasztókban, a tömítőanyagokban és a vízszigetelésekben is. A hab könnyen felhasználhatóvá teszi, a későbbi merevsége pedig gondoskodik a minőségről.

A purhab előnye

Azt már eddig is láttuk, hogy purhab feltalálásával rengeteg munkahelyen megkönnyítették az elvégzendő feladatokat, hiszen olyan termékek születtek belőle, amiket szó szerint mindennap használunk.

A poliuretán által kínált megoldások sokoldalúak, több termékben is megtalálhatóak és kifejezetten hasznosak. A nejlont gyakran a hozzáadott purhab teszi rugalmassá, ugyanakkor a sportruházat is könnyen viselhetővé válik, nem beszélve a cipőkről.

A háztartási készülékek megfelelő működéséhez szintén elengedhetetlen, a hűtőszekrényekben és a fagyasztókban is megtalálható. Szigetelőanyagként rengeteg energiát megtakarít nekünk, amit nemcsak a Földünk, hanem a villanyszámlánk is értékelni szokott.

Az autókban szinte mindenhez használják, mivel a gyártóknak az a célja, hogy a lehető legjobban csökkentse a gépjárművek súlyát. Minél könnyebb az autó, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ami a mai árak mellett megint fontos szempontnak számít.

Nem véletlen, hogy a purhab megtalálható az ülésekben, a lökhárítóban, a tetőben, az ajtókban és a karosszériában is. Ráadásul a purhab nemcsak a kényelemről, hanem a biztonságról is gondoskodik.

Kép forrása: Purmester.hu

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.