Lakberendezés

Miért a természetes kő a legjobb választás a konyhában?

A természetes kő napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel stílust, eleganciát és az örökkévalóság érzését kelti otthonunkban. A munkalaptól kezdve, a padlón át egészen a falburkolatig sokféleképpen hasznosíthatjuk a természetes kövek pozitív tulajdonságait a belsőépítészetben.

Ha a konyha átalakítását fontolgatjuk, akkor a munkalap kérdését mindenképpen járjuk jól körbe. Bár egy minőségi természetes kő konyhalap költsége megdobhatja a felújítási költségeket az egyszerűbb megoldásokkal szemben, azonban nem éri meg ezen spórolni. A hasonló értéket képviseli műkő, vagy beton megoldás pedig sokszor költségesebb.

Ha csak a funkcionalitás felöl vizsgáljuk a dolgot, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy a munkalapot használjuk a legtöbbet a konyhában, ezért fontos, hogy strapabíró legyen. Más oldalról megközelítve pedig konyhánk központi elemét adja a munkalap, így esztétikai szempontból is az egyik, ha nem a legfontosabb elem a központi térben.

Időtálló

A természet ezúttal is tökéleteset alkotott. A természetes kövek ellenállnak a különböző elemek erejének legyen az fizikai, vagy kémia, aminek köszönhetően a márványból, gránitból vagy mészkőből készült munkalap ideális megoldás a konyhában. Strapabíróságuk miatt a természetes kő ablakpárkányok is egyre népszerűbbek napjainkban.

Egyedi stílus

Ha igazán egyedi és stílusos konyhát szeretnénk, akkor nem fogjuk tudni megkerülni a természetes követ. Nincs két egyforma márvány, gránit vagy mészkőlap, így, garantált az egyedi megjelenés. Másrészről mindenki megtalálhatja a konyhájába legjobban illő darabot, mivel a kőzetek mintázatban és színben egyaránt rendkívül széles skálán mozognak.

Flexibilis

Minden egyes lapot egyedileg vágnak méretre, így bármilyen elrendezésű – legyen az T alakú konyhasziget, vagy kerek mosogató – konyhába tökéletesen beilleszthetőek.

természetes kő

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Joe Ciciarelli

Értékálló

Egy anyag se fogja olyan mértékben növelni otthonunknak az értékét, mint a természetes kő. A történelem is bizonyítja, hogy a gránit, a mészkő és a márvány sosem megy ki a divatból, mindig stílust és eleganciát fog sugározni.

Bár az ezekből az anyagokból készült konyhapultok beruházási költsége magasabb az egyszerűbb megoldásokkal összehasonlítva, azonban ahogy korábban is írtuk, rendkívül strapabíró, így hosszútávon többszörösen megtérül és más stílusos megoldással összevetve sokszor eleve olcsóbban megússzuk.

Higiénikus

A konyhában a higiéniai szempontok sem utolsók. Egyes természetes kő felületeknek antiszeptikus hatásúak, vagyis elpusztítják a rájuk kerülő baktériumok jelentős részét. Továbbá a kő lapokon nincsenek pórusok, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni rajta.

Végül, de nem utolsó sorban a jó minőségű kőlapok könnyen tisztíthatóak. Elég egy törlőkendő és meleg víz, nincs szükség semmilyen vegyszerre, vagy felületkezelőre.

természetes kő

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Sidekix Media

Milyen követ válasszunk?

A természetes kövek megjelenése és fizikai tulajdonságai nagyban eltérhetnek egymástól. Legtöbbször az alábbi három típus közül választhatunk:

Gránit

A gránitból készült kő konyhapultok a legelterjedtebbek. A magmás kőzet rendkívül keménynek számít, aminek köszönhetően strapabíróak – szinte megkarcolhatatlanok -, és különösen jó a hőálló képességük. Mintázata jellemzően foltos, színe pedig a világos szürkétől kezdve a rózsásvörösön át egészen a zöldig bármilyen árnyalatot felvehet.

természetes kő

Kép forrása: Pexels.com

Márvány

A márvány már évezredek óta egyet jelent az eleganciával. Napjainkban sincs ez másképp. A márvány különböző karbon ásványok kikristályosodásával jön létre. A kőzet jellemzően fehér, világos szürke, és bézs színben lelhető fel. A márvány viszonylag puha kőzetnek számít, így karcolásokkal szemben kevésbé ellenálló, mint például a gránit.

Mészkő

Az üledékes kőzet kínálja a három természetes kő közül a legköltséghatékonyabb megoldást. A mészkő a márványnál kicsivel puhább kőzet, azonban odafigyeléssel és némi karbantartással szépségét évtizedekig megőrizhetjük.

A márvánnyal szemben a mészkő homogénebb, azaz a mintázata kevésbé erőteljes. Az üledékes kőzetre inkább a lágy, szemcsés minták jellemzőek. Továbbá a mészkő színpalettája a legszélesebb. A monomineralikus kőzetből szinte bármilyen színűt találhatunk a piszkos fehértől kezdve a vörösön át egészen a feketéig.

Rendkívüli fizikai és kémiai ellenállósága miatt a mészkő nemcsak a konyhapultnak ideális, hanem külső,- és belső ablakpárkánynak, medence szegélynek, fal,- illetve padlóburkolótnak is tökéletes választás.

Képek forrása: Unsplash.com / Szerző: Joe Ciciarelli; Unsplash.com / Szerző: Sidekix Media; Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.