Gasztro

Miért fontos a szervezet számára a hús, mint tápanyagforrás?

Már a régészeti ásatások is megerősítették, hogy az emberek nagyon régóta fogyasztanak húst. A hús sokféle tápanyagot tartalmaz, köztük kiváló minőségű fehérjéket, B-vitaminokat, különösen B12-t, de vasat, cinket és szelént is. Különösen a sportolók számára a hús egy nagyon fontos, szinte pótolhatatlan táplálék.

Számos tudós állítja, hogy az állati zsírok a rossz hírük ellenére is elfogadhatóbbak a szervezet számára, mint a mesterségesen előállított hidrogénezett növényi olajok. Napjainkban az üzletek polcain számos húsfajta található, azonban minden esetben érdemes ügyelni a frissességükre, és ajánlott kizárólag friss húst vásárolni.

Milyen összetevőket tartalmaznak a húsok?

Biztosan sokan találkoztak már azzal a véleménnyel, hogy az ember elsősorban növényevő, és nincs szüksége húsra az egészsége és a szervezete megóvásának érdekében. De ahogy az lenni szokott, ennek az ellenkezője igaz. A hús kiváló minőségű fehérjéket és a szervezet működéséhez szükséges aminosavak kiegyensúlyozott összetételét tartalmazza.

Különösen fontosak gyermekek és serdülők, sportolók és terhes nők számára. Időseknek is ajánlott fogyasztásuk, különösen műtétek vagy különféle betegségek után. Minél vörösebb a hús, annál több vasat tartalmaz. A zöldségek és gabonafélék vastartalmához képest a szervezet könnyebben oldja és használja fel a vasat a húsból.

A vas a hemoglobin fontos összetevője, amely biztosítja az oxigén átvitelét a véren keresztül a test minden részébe és szervébe, beleértve az agyat és az izmokat is. A vashoz hasonlóan a cink is a húsok fontos tápanyagforrása közé tartozik. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a növekedés és szaporodás szabályozásában, részt vesz a sebgyógyulásban és növeli a fertőzésekkel szembeni immunitást.

Emellett a hús szelénforrás is. A talaj szeléntartalma a haszonállatok takarmányában, a későbbiekben pedig a húsában határozza meg annak mennyiségét. Lehet soha nem gondolta volna, hogy egy darab hús a szükséges tápanyag és ásványi anyag tartalma mellett vitaminokat is tartalmazhat.

A hús gazdag B-vitaminokban, különösen a B12 vitaminban, amely többnyire csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, így például a húsban, tejben, tejtermékekben, tojásban és a tenger gyümölcseiben.

A B12-vitamin részt vesz a genetikai anyag, azaz a DNS képződésében, így számos funkciója van a szervezetben, beleértve a megfelelően működő idegrendszer fenntartását is. Ennek a vitaminnak a hiánya a szervezetben idegrendszeri betegségeket okozhat, ami leginkább az időseknél jelentkezik.

A húsban található zsírok fontos energiaforrások. A telített és egyszeresen telítetlen zsírok leginkább az állati zsírokban vannak jelen, és a többszörösen telítetlen zsírok mennyisége is kimutatható, míg ez a mennyiség különösen a legelőn nevelt vagy speciális takarmányozású állatok húsában magasabb.

A megfelelő állattartás, a takarmányozási változtatások és a levágott állatok gondos zsírelvonásának hatására az húsban található zsírtartalom csökkenthető. A zsír nélküli hús elkészítése, mint például a grillezés, párolás vagy forralás szintén hozzájárul a hús zsírtartalmának csökkentéséhez. Az így elkészített hús alacsony telített zsírtartalmú.

A hús, mint biztonságos élelmiszer

Jelenleg a legtöbb állam olyan biztonsági eljárásokat dolgozott ki, amelyek a húskitermelés minden részét lefedik. Ezek az eljárások és előírások fontos típusai a jó tartás, a jó gazdálkodás és a biztonságos élelmiszer beszerzése szempontjából. Az élelmezésbiztonsági intézkedéseket nemzeti szinten, sőt transznacionális szinten is végrehajtják, például az Európai Unióban.

Szigorúan megtiltja a növekedésserkentő hormonok használatát bármely haszonállat tenyésztése során. Dániában csak orvosi célokra engedélyezik az antibiotikumok használatát, arra az esetre, ha az állat beteg lenne. Ha az ilyen állatokat antibiotikumokkal kezelik, akkor csak akkor lehet leölni őket, ha az anyagok szintje a meghatározott kvóta alá esik.

Míg a legtöbb táplálkozási irányelv az Európai Unióban azt javasolja, hogy a húst mindennapi étrendünk része legyen, a World Cancer Research Fund azt javasolja, hogy korlátozzuk a húsok, főként a marha-, sertés- vagy bárányhús bevitelét legfeljebb heti 500 grammra.

Szinte az összes húsfajta megtalálható a Reál élelmiszer és Aldi üzletek kínálatában. Lapozza át a Reál akciós újság kiadványait és keresse a kedvező árfekvésű friss hústermékeket.

A húsevés előnyei

A húsevés számos egészségügyi előnnyel jár. Csökkenti az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas fehérjetartalmú étrend, amely húst is tartalmaz, felgyorsítja az anyagcserét. Az állati fehérjék fogyasztása növeli az izomtömeget.

Egy idősebb nőkön végzett kutatás kimutatta, hogy a marhahús fogyasztása növelte az izomtömeget, ugyanakkor csökkentette a gyulladást a szervezetben. Az állati fehérjék javíthatják a csontok sűrűségét és szilárdságát is. És nem utolsó sorban nagyon lényeges, hogy a húsból szinte bármilyen étel elkészíthető. De magában fogyasztva, mint az Aldi kolbász vagy füstölt sonka, is kitűnő ínyencségnek számít.

Vásárláskor ajánlott friss termékeket vásárolni, a friss hús mindig jobb választás, mint a különféle feldolgozott hústermékek. Elkészítése során azonnal távolítsa el a húsból visszamaradt zsírt, és lehetőleg kerülje a túlsütést. Válasszon kis gazdaságokból származó biohúst, válassza a füves állatok húsát.

A húsmarhák, amelyek általában a gabonafélék rovására esznek füvet, omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban akár 5-ször gazdagabb húst termelnek. Ezért hát megéri figyelni a hús eredetét és húskészítmények összetételét egyaránt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.