Miért fontos a szervezetünk számára a tea?
A teázást évezredek óta élvezik világszerte. Számos kultúra épített köré sajátos szertartást, melynek szigorú lépéseit kötelező tartani. Egyes teatípusok gyógyhatása közismert, ahogyan az is, hogy azokat mivel érdemes ízesíteni.
Ezeken felül a tea önmagában is egy remek frissítő ital, és pár szempontot betartva bármelyik korosztály megtalálja a neki legmegfelelőbb variációt.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk neked, hogy milyen teafajtákkal találkozhatsz és mi a fogyasztásuk előnyei; valamint hogyan készítheted el és fogyaszthatod a számodra tökéletes teát.
A különböző teafajták és előnyeik
A teafogyasztás remek hatással van a testre: a megfelelő típust kiválasztva akár élénkíti az elmét és fokozza az anyagcserét, vagy éppen képes megnyugtatni és kisimítja az idegszálainkat.
Aki nem szeret önmagában vizet inni, annak a mindennapi teafogyasztás szuper alternatíva lehet – amennyiben tudja, hogy melyikkel kell hidratálnia a szervezetét, és hogyan érdemes elkészíteni azt. Ehhez készült számodra az alábbi útmutató: gyere és tudd meg, melyik teafajtát mikor érdemes fogyasztanod!
Fekete tea: A fekete tea talán a legismertebb mind közül, amelyet fermentált tealevelekből készítenek. A fermentálás folyamata során a levelek elszíneződnek, a tea ennek köszönheti mélybarna színét. Gazdag antioxidánsokban, amelyek javítják a szív egészségét és csökkentik a stroke kockázatát.
A fekete tea koffeint is tartalmaz, ami növelheti az energiaszintet és javíthatja a szellemi éberséget. Hazánkban és világszerte is az egyik legismertebb alváltozata az earl grey, amely jellemzően bergamottal ízesített.
Zöld tea: Az egyik legnépszerűbb teafajta világszerte, amely számos egészségügyi előnyéről ismert. A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
Tartalmaz továbbá egy EGCG nevű vegyületet, amelyet összefüggésbe hoztak a fogyással, a jobb agyműködéssel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Ha éppen leszoknál a kávéról és egy egészségesebb energetizáló italt keresel, akkor a zöld tea egy remek helyettesítő – ugyanis kisebb mennyiségben tartalmaz csak koffeint, jelentősen kevesebbet a fekete társához képest.
Manapság közkedvelt alváltozata a matcha, amelyet a legkiválóbb zöldtea levelekből őrölnek porrá, és fontos szerepet kap a japán teaszertartások során.
Oolong tea: Ez a típus átmenetet képez a fekete és zöld társai között, ám önálló helye van a teavariációk világában. Az oolong teák leveleit hagyományosan göngyölve, csavarva vagy göndörítve, szoros golyókká vagy vékony szálakká formálják.
Ezek a kézműves formázási technikák a teát készítő teamester hagyományaitól függnek. Attól függően, hogy a leveleket a feldolgozás során hogyan és mikor sodorják, a teamester finoman megváltoztathatja a tea végső ízének teljes irányát.
Fehér tea: A nevét onnan kapta, hogy a levelet még a teljes kibújásuk előtt szedik le, és az viszonylag rövid fermentáción megy keresztül, ezért a belőle készült tea világos árnyalatú. Ritka, mint a fehér holló hazánkban, de ez a teafajta is remek forrása az antioxidánsoknak.
Emellett a teanin nevű aminosavat is tartalmazza, amely nyugtató hatással van az elmére és a testre, így remek ital a relaxációhoz.
Rooibos tea: A Dél-Afrikából származó Aspalathus linearis növény leveleiből készül, hasonló eljárással ázsiai rokonaihoz. Sokszor vörös teaként is hivatkoznak rá itthon a hosszú érlelési időszak után kialakult piros színe miatt, pedig a rövidebb ideig fermentált változatok a zöld teára emlékeztető világos-zöldes árnyalatot vesznek fel.
A szabadgyökök csökkentése mellett fogyasztása ajánlott diabéteszeseknek és szívbetegeknek. Nem tartalmaz koffeint, így remek szomjoltó tud lenni egy egész napon át.
Gyógynövénytea: A gyógytea gyógynövények, fűszerek és virágok keverékéből készül, és nem tartalmaz tealeveleket. Nagyszerű alternatíva azok számára, akik koffein nélkül szeretnék élvezni a tea előnyeit, vagy valamilyen egészségügyi panaszukat szeretnék kúrálni. A gyógyteákat összefüggésbe hozták a jobb emésztéssel, a gyulladáscsökkentéssel és a jobb alvásminőséggel.
Gyümölcstea: A gyümölcstea friss vagy szárított gyümölcs- és növénydarabokból készült főzet. Egyes esetekben tartalmaz tradícionális fekete- vagy zöldtea leveleket, míg léteznek teljesen tiszta gyümölcsös változatok is.
A gyümölcstea “teaszerű italnak” minősül, mivel nem ugyanazzal a hagyományos eljárással készül, mint a zöld tea vagy a fekete tea. Citrommal és mézzel ízesítve remek ital a kicsiknek, de mindig érdemes ellenőrizni, hogy koffeint tartalmaz-e.
Így készítsd el a tökéletes teát!
Habár léteznek filteres teák, a testednek azzal teszel igazán jót, ha a klasszikus módon készíted el a számodra ínycsiklandó ízű teát. A procedúrához mindössze forró vízre, és egy beépített filterezővel vagy szűrővel ellátott kancsóra lesz szükséged.
Hogy melyik teát pontosan hogyan érdemes elkészíteni, mennyi az áztatási idő és mennyi ideig célszerű áztatni, arról a “Hogyan készítsük a különböző teákat” cikkünkben írtunk.
Ami a teáskancsót illeti, legjobb, ha olyan kancsót választasz, ami az 50 és 100 Celsius-fok közti hőmérsékletet is könnyedén bírja. A Glas-shop.net remek variációkat kínál, amelyek között biztos megtalálod kedvenc teaszetted!
Hirdetés (X)