Támogatott tartalom

Miért fontos egy szemvizsgálat?

Sokan azt hiszik, hogy a látásuk rendben van, de aztán megkapják az első szemüvegüket vagy kontaktlencséjüket, és máris könnyebben mennek a hétköznapi dolgok. Magabiztosabban és könnyebben látnak, az apró betűs részektől kezdve az utcatáblákig mindent.

A rendszeres szemvizsgálat a szembetegségek korai felismerésének és a látás megőrzésének is fontos része.

Számos szembetegségnek a korai stádiumban nincsenek nyilvánvaló jelei vagy tünetei, ezért az éves vizsgálat gyakran az egyetlen módja a szembetegségek korai felismerésének.

Ez azt hiheti az emberekről, hogy semmi baj nincs a szemükkel. Mivel azonban nincsenek jelek vagy tünetek, a rendszeres átfogó szemvizsgálat kulcsfontosságú a jó látás és az egészséges szemek megőrzéséhez.

Az évenkénti szemvizsgálat lehetővé teszi szemészorvosa számára, hogy hosszú távon figyelemmel kísérje látását és szeme egészségét, és segíthet felismerni az egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás jeleit.

Számos betegség felismerésében segíthet a szemvizsgálat

Az engedéllyel rendelkező orvos a szemvizsgálat alapján jelzi az Ön általános egészségi állapotát. A szemben lévő erek szoros értékelése segíthet a főbb egészségügyi problémák felismerésében, többek között:

 • Cukorbetegség. A diabéteszes retinopátiát a szem retinájában lévő erekből szivárgó vér vagy sárga folyadék alapján lehet azonosítani.
 • Magas vérnyomás. A szemben lévő erek könnyei vagy hajlatai magas vérnyomást azonosíthatnak.
 • Magas koleszterinszint. A szaruhártya körüli sárga árnyalat vagy gyűrű magas koleszterinszintet jelezhet.
 • Pajzsmirigybetegség. A Basedow-kór, vagyis a kidudorodó vagy kiálló szemgolyó a pajzsmirigyproblémák jele.
 • Autoimmun betegségek. A szemgyulladás autoimmun betegség, például lupusz jele lehet.
 • Rák. A szokatlan szemszerkezet a szemmelanoma (szemrák) jele lehet, a szemhéjak szoros megfigyelése pedig a bazálsejtes karcinóma (bőrrák) felismerésére utalhat.
 • Daganatok. A szabálytalan alakú pupillák vagy a lógó szemhéjak nyaki daganatot vagy aneurizmát jelezhetnek.

Függetlenül attól, hogy mennyire éles a látása, a megfelelő, rendszeres szemészeti vizsgálatok beütemezése remek módja annak, hogy általános egészségi állapotát szem előtt tartsa.

Mi történik a szemvizsgálat során?

 Azonosítja:

 • az Ön látási szintjét
 • szükség van-e szemüvegre a látás javításához
 • a szemét és a szemkörnyékét is megvizsgálják – sérülésre, betegségre vagy rendellenességre utaló jelek keresése céljából.
 • a retináját vizsgálják
 • a látásélesség szintjének felmérése
 • a szemében lévő nyomást is megmérhetik

Egyes egészségügyi állapotok hatással lehetnek a szemére; fontos, hogy tájékoztassa optikusát, ha cukorbetegségben, makuladegenerációban, glaukómában vagy demenciában szenved. Ez a lista nem teljes, kérjük, tájékoztassa optikusát minden olyan betegségről, amely hatással lehet az Ön szemének egészségére.

A rendelés során előfordulhat, hogy egynél több szemészhez is ellátogat. Egy optometrista vagy szemészorvos megvizsgálja látását, hogy ellenőrizze látásának minőségét és szemének egészségét, és előfordulhat, hogy egy optikust is felkeres, aki a szemüvegét készíti.

Ha már visel szemüveget vagy kontaktlencsét, ne felejtse el magával vinni a látásvizsgálatra. A vizsgálat során megkérik, hogy viselje őket.

A látásvizsgálat során szükség lehet arra, hogy megbeszéljék életkorát, életmódját és kórtörténetét.

Mi történik a látásvizsgálat után?

A látásvizsgálat végén szemészorvosa megbeszéli Önnel az eredményeket. Elmondja Önnek, hogy látása korrekcióra szorul-e, vagy további vizsgálatra kell-e utalni. Egy receptet is ad Önnek, amely a következő lépésekhez nyújt útmutatást. A receptet bármelyik szolgáltatóhoz elviheti, hogy elkészíttesse a szemüvegét.

A galeriaoptika.hu weboldalon szakértő segítséget kap és időpontot is foglalhat egy budapesti szemvizsgálatra.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.