Élet-Stílus

Miért fontos, hogy rendszeresen legyen énidőnk?

Sajnos a rohamosan felgyorsult világunkban egyre nehezebb elszakadni a munkától és a mindennapi feladatoktól, ezért egyre többen feledkeznek meg az énidő szerepéről. Miért roppant fontos, hogy rendszeresen legyen énidőnk? Hogyan szabadítsunk fel időt még akkor is, ha úgy érezzük, hogy minden egyes percünk be van táblázva? Mutatjuk a válaszokat!

1. Megelőzhetjük a munkahelyi kiégést

A pörgős és túlhajszolt munkanapok előbb-utóbb garantáltan kiégést fognak eredményezni. Természetesen egy ideig még bírhatjuk a megfeszített tempót, viszont ha huzamosabb ideig dolgozunk énidő beiktatása nélkül, akkor a munkahelyi teljesítményünk és a lelki egészségünk is romlani fog.

Még akkor is szánjunk időt a kikapcsolódásra, amikor el vagyunk havazva a teendőkkel. Persze első körben igyekezzünk minél több feladatot letudni, hogy csökkentsük a ránk nehezedő nyomást, majd próbáljuk meg hetekkel vagy hónapokkal előre megtervezni a programjainkat.

TIPP: Ha az énidőnket szívesen töltjük bőrápolással, akkor a C vitamin szérum semmiképp ne maradjon ki a készletünkből. Használatával remekül hidratálhatjuk a bőrünket, illetve a pattanások kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkenthetjük.

2. A kedvünkre való módon kapcsolódhatunk ki

Az énidő – ahogyan a neve is jelzi – kizárólag rólunk szól. Éppen ezért ilyenkor csakis önmagunkhoz igazodjunk, és töltsük azzal az időnket, amit igazán szeretünk csinálni. Ha filmeket vagy sorozatokat néznénk, akkor tegyük azt. Ha pedig nagyokat kirándulnánk a természetben, akkor kapjuk fel a túracipőt, és vessük bele magunkat az izgalmas kalandokba.

A legfontosabb, hogy valódi feltöltődést nyújtó kikapcsolódási formák mellett tegyük le a voksunkat. Érdemes alaposan megfontolni, hogy mivel töltjük az énidőnket, hiszen ami elsőre szórakoztatónak tűnhet, az lehet, hogy rendkívül energiaigényes, így akár még fáradtabbak is lehetünk tőle.

3. Az énidő remek lehetőség a tervezésre

A mindennapi teendők sokasága miatt gyakran már nem is jut időnk megtervezni a jövőnket. Mire eljutunk odáig, hogy felszabadul egy kis időnk, addigra valószínűleg már szellemileg is fáradtak vagyunk, így nem marad energiánk a jövőn gondolkodni.

Azonban rendszeres énidővel elmélyülhetünk a gondolatainkban, és konkrétan megfogalmazhatjuk a jövőbeli céljainkat. Ennek köszönhetően pedig motivációt meríthetünk a folytatáshoz, és megtörhetjük a szürke hétköznapok monotonitását.

Engedjük szabadjára bátran a gondolatainkat, és képzeljük el, hogy mit szeretnénk elérni néhány hónapon vagy éven belül, majd tegyünk meg mindent a céljaink megvalósításáért.

4. Egy kis énidő mindenkinek jár!

Énidő nélkül teljesen felborulhat a lelki egyensúlyunk, ezért ne essünk abba a hibába, hogy minden mást önmagunk elé helyezünk. Ugyanis az énidőhöz mindenkinek joga van, ezért éljünk vele mi is. Semmiképp ne hajszoljuk túl magunkat, és csak annyi terhet vegyünk a vállainkra, amennyit valóban elbírunk.

Készítsünk listát, hogy mivel is töltenénk szívesen az időnket!

Írjuk össze az ötleteinket, és valósítsuk is meg őket. Ne feledjük, hogy az énidő rólunk szól, tehát még azok az ötletek is remekül működhetnek, amelyek kizárólag minket foglalkoztatnak, és mások talán nem lelnék benne örömüket.

Az énidő mindenki számára rendkívül fontos a munkahelyi kiégés megelőzéséhez, illetve a kiegyensúlyozott életmód megteremtéséhez is. Találjuk meg, hogy mi az, ami igazán ki tud kapcsolni a hétköznapokban is, majd iktassunk be rendszeres énidőt a mindennapjainkba.

Akár a C vitamin szérummal történő bőrápolás, a könyvolvasás vagy éppen a sorozatozás jelenti számunkra a kikapcsolódást, mindenképpen szakítsunk rá időt még az igazán pörgős napokon is. Gondoskodjunk tudatosan a feltöltődésünkről, és tervezzük meg előre a programokat!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.