Kert

Miért hullik le a mikulásvirág levele?

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsonyi időszak egyik ikonikus növénye, amely hajlamos lehet a levélhullásra. Ne aggódj, ez nem feltétlenül a te hibád! Cikkünkben segítünk kideríteni, mi okozza a mikulásvirág levélhullását, valamint adunk néhány tanácsot a növény gondozásához is, hogy a következő karácsonykor ismét gyönyörködhess benne.

A levélvesztés természetes oka: A mikulásvirág életciklusa

Először is, fontos tudni, hogy a mikulásvirág nem igazi virág, hanem egy színes fellevelekkel díszítő szobanövény. A piros, rózsaszín, fehér vagy krémszínű levelek valójában a növény fellevelei, amik a rövid nappalok és az alacsonyabb hőmérséklet hatására pompáznak.

A tél elmúltával, ahogy a nappalok hosszabbodnak, és a hőmérséklet emelkedik, a murvalevelek elkezdenek lehullani. Ez egy természetes folyamat, és nem jelenti azt, hogy a növény elpusztult. A mikulásvirág jellemzően februárra virágzik el, színes felleveleit és valódi virágait pedig áprilisra veszíti el, ezt követően pedig a nyugalmi időszakába lép.

A levélhullás azonban nem csak a mikulásvirág természetes életciklusa, hanem a különféle gondozási hibák miatt is bekövetkezhet, ezekről lesz szó a továbbiakban.

Levélhullást okozó gondozási hibák

A mikulásvirág gondozása során fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényviszonyok biztosítása, valamint a kártevők elleni védekezés. Ezek figyelembevételével a mikulásvirág egészséges maradhat, és elkerülhető a levélhullás, ellenkező esetben azonban, akár el is pusztulhat a növényünk.

Túlöntözés

A túlöntözés viszonylag gyakori probléma a mikulásvirág esetében, egyértelmű jelei közé tartozik a levelek sárgulása vagy fonnyadása, amely végül a lehullásukhoz vezet. Ha a növény már huzamosabb ideje túlöntözött állapotban van, nehéz megmenteni, ugyanakkor ha, csak egyszer öntöztük túl, akkor hagyjuk, hogy a talaj egy kicsit kiszáradjon.

Fontos, hogy a növényt jó vízáteresztő képességű talajban, és vízelvezető lyukkal is rendelkező tartóban neveljük.

Alulöntözés

Az alulöntözés is okozhatja a mikulásvirág leveleinek hullását, ebben az esetben a levelek szélei barnássá válnak, mielőtt lehullanának, valamint a talaj is rendkívül száraz lesz. Az alulöntözött mikulásvirág felélesztése érdekében rendszeresen öntözzük és permetezzük a környezetét vízzel. Fontos, hogy a vízellátást megfelelően kezeljük, a túl- és alulöntözést egyaránt kerüljük.

Nem megfelelő páratartalom

A mikulásvirág trópusi növény, ami magas páratartalmat igényel a túléléshez és virágzásához. A túl alacsony páratartalom felelős lehet a levélhullásért. A növény környezetének permetezése, valamint vízzel és kaviccsal töltött tálcára állítása segíthet a megfelelő páratartalom fenntartásában.

Túl hideg vagy meleg, huzatos környezet

A mikulásvirág nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásokra és a huzatra. A növény számára ideális hőmérséklet 18-24°C között van. Ha a hőmérséklet ennél alacsonyabb, vagy ha a növényt huzatos helyen tartjuk, a levelek elkezdhetnek lehullani.

A növény már akkor megfázhat, amikor hazavisszük a virágüzletből, ezért fontos, hogy ilyenkor csomagoljunk be alaposan, otthon pedig hagyjuk akklimatizálódni.

Nem megfelelő fényviszonyok

A mikulásvirág világos helyet igényel, de a közvetlen napfényt kerülni kell. Ha a növény nem kap elegendő fényt, vagy ha egy világos helyről sötétebbre kerül, a levelek lehullhatnak.

Kártevők jelenléte

Különösen száraz, meleg levegőjű helyiségben, a növényt megtámadhatják a liszteskék, a pajzstetvek és a takácsatkák. Ezek ellen természetes módszerekkel, valamint az üzletekben kapható rovarölő szerekkel védekezhetünk. Fontos, hogy már az üzletben vizsgáljuk át a növényt, különösen a levelek alsó részét, és csak egészséges példányt vásároljunk meg.

Bízunk benne, hogy sikerült megválaszolnunk a levélhullás okát, valamint néhány tippet adni a mikulásvirág gondozásához is. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.