Élet-Stílus

Miért tanulj programozni?

Az első és legkézenfekvőbb válasz erre az, hogy azért, mivel napjainkban egyre népszerűbb a programozás. A benne rejlő lehetőségek miatt sokan választják kezdetben hobbinak, de számos példa akad arra is, hogy ezt a szakmát választjuk a már megunt, megszokott munkánk helyett.

Hobbi, vagy karrierváltás? Esetleg mindkettő? Gyakran előfordul, hogy egy-egy hobbiból, a munkánk mellett építünk karriert, de előfordul az is, hogy eredeti szakmánkat elhagyva új szakmai karrier utakat keresünk.

Szerencsére kezdenek leomlani azok a falak és előítéletek, amelyek a programozást övezik; nem minden esetben kell hozzá mérnöki diploma és nem is kell feltétlenül matekzseninek lenni ahhoz, hogy belevágjunk.

Nézzük meg melyik korosztálynak milyen előnnyel jár, ha elkezd a programozással foglalkozni!

Időseknek kiváló agytorna

Sokan nem is gondolnák, de a programozás rendkívül jó készségfejlesztő. Időseknek is ajánljuk, mert frissen tartja az agyi funkciókat és fejleszti az egyéb készségeinket is.

Az egyértelmű, hogy a kódolás megtanulása nem csak egy számítógépes nyelv elsajátításáról szól, hanem inkább egy hatékony és eredményes gondolkodásmód kialakításáról, ezáltal analitikus és logikus elmerészünk pozitívan fejlődik, valamint az ennek következtében kialakult problémamegoldó képességünk az élet minden területén kamatoztatható, nemcsak a programozás során.

Ugyanakkor a tervezési készségeinkre is jótékonyan hat, ha – akár hobbiként is – elkezdünk programozást tanulni. Szóval idősebb korban sem szabad azt gondolnunk, hogy öregek vagyunk az újdonságok elsajátításához, vágjunk bele nyugodtan!

Pályakezdőknek, fiataloknak

Kikerülhetetlen tény, hogy a munkabér nagyon fontos eleme életünknek. Főleg abban az esetben, ha az ember pályakezdő, és szeretne egy olyan szakmába belevágni, ami valóban jól jövedelmező.

Persze a legtöbbünket érdekli, hogy az új tudás elsajátításába fektetett időnek, energiának valóban meglesz-e a kézzelfogható eredménye. Ahogy már említettük, sok ma keresett és előnyösnek tekintett készségnek köze van a programozáshoz.

Ha a programozást választjuk, akkor már rövid távon is reális cél, hogy az átlagbér felett keressünk, de ha valaki igazán hosszú távon gondolkodik (7-10+ év), akkor Magyarországon is elérhetőek akár hét számjegyű bruttó fizetések is. Ez tagadhatatlanul óriási ösztönző!

Ettől függetlenül senki ne higgye, hogy ezeket a fizetéseket automatikusan megkapja az, aki programozónak áll. A programozás egy kifejezetten nehéz szakma, nemcsak technikai tudást igényel, de nagyon fontos a logika, a jó kommunikációs képesség és a csapatmunka is.

Kismamáknak, pályamódosítóknak

Ki ne szeretne szabadon viszonylagos kötöttségek nélkül dolgozni? A kisgyermekkel otthon lévő anyukáknak, vagy azoknak, akiknek elegük lett már a napi nyolc órás irodai rutinból szintén tökéletes választás lehet a programozás.

Ez a munka elvégezhető bárhonnan és bármikor, itt nem találkozunk szigorú munkarenddel, szabályokkal. Szóval aki szeretne leszámolni az irodai kötöttségekkel, vagy családja van és szívesen dolgozna otthonról rugalmasabb munkakörülmények között, akkor nekik kifejezetten ajánljuk a programozást, mint szakmát.

Kiből lehet programozó?

Mint említettük, a közvélekedéssel ellentétben nem csak informatikai, vagy mérnöki végzettséggel lehet valakiből programozó.

Természetesen az előbbiekben leírt alapvető készségek és a legalább középfokú angoltudás megléte fontos ahhoz, hogy valóban sikeres programozók legyünk, de kezdetben tulajdonképpen csak egy számítógép és internet kapcsolat is elég, hogy elkezdjünk programozást tanulni.

És persze el kell döntenünk, hogy munka mellett, vagy eredeti munkánkat elhagyva szeretnénk-e elindulni ezen az úton.

Hogyan kezdjük el?

Ha meghoztuk a döntést, többféle kurzus közül választhatunk. Néhány programozó képzés esetén kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a jelentkezők az igényeik és a rendelkezésre álló idejük, illetve a meglévő tudásuk alapján választhassanak tanfolyamot.

Az előkészítő képzéseket például kifejezetten azok számára alakították ki, akik még nem biztosak a szakmaváltásban és még nem volt módjuk kipróbálni magukat a programozás területén. Később, amikor már tudjuk, hogy milyen irányba szeretnénk specializálódni, lehetőség van például egy Fullstack fejlesztő képzésen vagy akár egy Java fejlesztő képzésen is részt venni.

Itt már olyan szakmákat tanulhatunk, amelyek hosszú távú karriert biztosítanak számunkra, hiszen egy professzionális tanfolyam elvégzése után olyan tudásra tehetünk szert, amelynek segítségével könnyedén elhelyezkedhetünk ebben a hiányszakmában.

Ne féljünk az újdonságoktól, ha már megfordult a fejünkben és érdekel minket a programozói szakma, bátran vágjunk bele!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.