Lakásfelújítás

Miért válasszon kőpárkányt?

Röviden: mert ez a legjobb választás. Szólhatna az egyszerű javaslat, de annyival még érdemes kiegészíteni, hogy a kőpárkány nemcsak a legjobb, de a legszebb választás is. A „hosszabban” részben pedig jöjjenek azok a vitathatatlan előnyök, ami miatt a kőpárkány tényleg a legjobb és a legszebb lehetőség lehet mindenkinek.

Akár 100 év múlva is kifogástalan állapotú a kőpárkány

Az időtállóság bizony nem utolsó szempont. Ráadásul a kőpárkány könnyen tisztán tartható, fényes marad mindig a felülete. Ezért ha úgy dönt, hogy kőpárkányt vásárol, akkor egy életre szóló befektetéssel is számolhat.

Az elnyűhetetlenség mintaképe

A kőpárkány megbízható anyagfajta. Az idők során nem veszti el a színét, mint a műanyag. Szükségtelen mindig kezelni, gondozni, mint a fa alapanyagút, amely elég hamar tönkremehet.

Egyedül a cink alapú ablakpárkány bírja a terhelést hasonlóan, mint a kő, de utóbbi a verhetetlen kategória.

Kőpárkány és szépség

carrara

Kép forrása: Unsplash.com

Két összeillő szó. Pl. nézzen meg egy Carrara-i márványt, amely már megjelenésében is egyfajta eleganciát, igényességet, képvisel! Sőt, a kőpárkányok különösebb kezelést sem igényelnek.

Na, de 10-15 évente érdemes azért megtisztítani a kőpárkányokat. Ilyenkor érkezhetne a jogos kérdés:

Hogyan tisztítsuk meg a kőpárkányt?

A gránitnál elég annyi, hogy egy puha ronggyal letöröljük, míg a márványt dörzsi szivaccsal érdemes megtisztítani. Tehát nincs szükség komolyabb kezelésre, főként a gránitoknál, amelyeknek színe, formája, megjelenése mindig ugyanolyan marad.

Na de mi a helyzet a többi anyagnál?

A többi párkánynál nem ilyen egyszerű a történet. Ahogy telik-múlik az idő, a fémből vagy a műanyagból készült párkányok fokozatosan elvesztik a minőségüket.

Pl. a műanyagra szinte ráégeti a koszt a nap, a fába pedig beleül a szennyeződés. Sőt, a fent említett cinknél is problémák adódnak az idők során, ugyanis egyre inkább piszkos hatást kelt.

És mi adja még a kőpárkány kétségbevonhatatlan előnyét?

A minőségi alapanyag nyomában

Mivel a kőpárkány anyaga természetes bányászott kő, ezért gondos tervezést és megvalósítást igényel a beszerzésük. Ezek a kövek főként Olaszországból (pl. Carrarai fehér márvány), Németországból, Törökországból, de akár Afrikából, Brazíliából, Kanadából is érkezhetnek.

Érdekesség, hogy Magyarországon nincs gránit, míg a vörösmárvány kiváló lelőhelye Tardos. A kőpárkányok ugyanakkor hasznosságukat tekintve is első osztályúak.

A nedvesség igazi ellenfele: a kőpárkány!

ablakpárkány előnye

Kép forrása: Unsplash.com

A kőpárkányok egyik legértékesebb tulajdonsága: a hasznosság. Kiemelt feladatuk pedig az, hogy a vizet elvezessék az ablaktól. És persze az is, hogy nedvesség ne tudjon az épület belső terébe beszivárogni.

Miért fontos, hogy a nedvesség elfolyjon?

Csak nézzük meg a csapadékot! Az ablak beépítésekor ugyanis a nyílás alsó részén egy olyan rész keletkezik, ahol megállhat a víz. Ha a csapadék nem tud elfolyni, akkor a falban szívódik fel.

Ezt lappangó nedvességnek hívják. Lappangó, mert pl. télen a falban maradt nedvesség megfagy, ami rendkívül károsítja a falat, sőt tönkre is teheti azt.

Ahogy kint, úgy bent is

Nemcsak kívülre javasolt a kőpárkány, hanem belülre is. Természetesen nem csupán esztétikai szempontok miatt. Mert ugyan a könyöklőre felhelyezett díszek remekül mutatnak, az sem elhanyagolható szempont, hogy a sok-sok generációt szolgálnak ki a kőpárkányok. Ezért is javasolt a házon belülre is a kő.

A műanyag ugyanis esztétikailag és időtállóságban is csalódásra ad okot, a fa kevés ideig bírja, főleg, ha meglocsoljuk, mert könnyen meggörbülhet, tehát villámgyorsan elvesztheti a formáját. A csempéből készült párkányoknál pedig a fugába könnyedén bekerül a kosz.

Mit ajánl a kőpárkányos?

Természetesen kőpárkányt. És az ezzel járó kifogástalan megjelenést, időtállóságot, hasznosságot. Meg persze verhetetlen ár-érték arányt és minőséget. Utóbbihoz ékes példa, hogy az elmúlt 3 év alatt 20 ezer ablakpárkányt vitt ki a cég, a negatív visszajelzések száma pedig nulla.

A gyorsaságukat mi sem bizonyítja jobban, hogy a megrendelt terméket akár 6 órán belül is át lehet venni a telephelyükön. Sőt, lehetőség van arra is, hogy webáruházból, gyorsan és kényelmesen rendelhessünk kőpárkányt.

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

trapézlemez
Lakásfelújítás

Trapézlemez

A trapézlemezek horganyzott acéllemezek, melyek szerepe a könnyű építészet elterjedésével vált egyre szélesebb körben ismertté.

Comments are closed.