Élet-Stílus

Miért választja még mindig kevés nő az IT szakmát?

A múlt század közepe óta igen sokat hallani egyes szakmák elnőiesedéséről, ami komoly problémaként van kommunikálva a szakmai és közbeszédben – ugyanakkor arról mostanáig kevés szó esett, hogy a döntően férfiak uralta szakterületek is nehézségekkel szembesülnek a nemi arányok eltolódása miatt.

Mára azonban egyértelműen látszik és ezt kutatási eredmények igazolják, hogy nem tesz jót egyetlen vállalat gazdasági mutatóinak sem, ha kevés nőt foglalkoztatnak.

Számok és tendenciák

Még a legférfiasabbnak minősülő úgynevezett STEM-szakmákban (a műszaki, természettudományos, technológiai, informatikai pályákon) is kifejezetten növeli a produktivitást, ha több a női foglalkoztatott.

De bármennyire is tisztában vannak ma már ezzel a munkaerőpiaci szakemberek és próbálnak minél több nőt bevonzani ezekre a területekre, mint minden rendszerszintű változás, ez is rendkívül lassan tud csak megmozdulni.

Elsőként a mikrotényezők szintjén kell sorozatos változásoknak végbemenniük, beleértve a fejekben lévő sztereotípiákat is. Azaz például azt is, hogy a programozói vagy tágabban IT szakmákat semmi nem predesztinálja arra, hogy a férfiak kisajátítsák maguknak – vagy más megközelítésben: hogy a nők kizárják belőle magukat valami rosszul értelmezett elvárásrendszer miatt.

A 2019-es magyarországi felsőoktatási adatok szerint a műszaki karokon a férfi hallgatók aránya 73, míg az informatikai képzésben 84% volt, és ha megnézzük ezen szektorok vezető beosztású alkalmazottait, ennél is jóval szélsőségesebb arányokat látunk.

Pedig a kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a nők éppen olyan sikeresen képesek ezeken a területeken helytállni, mint a férfiak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy – megdöbbentő módon – a világ első programozói között rengeteg nő volt: az első algoritmust is egy angol grófnő, Ada Lovelace írta meg még jóval a számítógépek megjelenése előtt, 1843-ban, majd a II. világháború idején a hadi célzatú programozásban is szép számmal teljesítettek magas szinten a női szakemberek.

Ez a tendencia igazából csak a 80-as években változott meg a mai arányokra, de most, hogy az IT szektor ilyen dinamikus felfutásban van, éppen ideje ezen újra változtatni – a fejekben és a gyakorlatban egyaránt.

A rossz sztereotípiákkal kell megküzdeni

női programozó

Kép forrása: Freepik.com

Valójában egy sor nemi sztereotípia nehezíti a szemléletbeli változást. Kimutatható, hogy a lányokat már az iskolában – leginkább öntudatlanul – a hagyományosan nőiesnek tartott szociális, tanári, bölcsész vagy esetleg művészeti irányokba orientálják a pedagógusok, de maguk a szülők is, még ha affinitásuk lenne is a műszaki-természettudományos-technológiai területek iránt.

Márpedig az ilyesféle ki nem mondott elvárások mindannyiunk választását jelentősen meghatározzák még felnőttként is, nemhogy egy formálódó gyerek vagy tinédzser esetén.

Amire egy fiatal bátorítást kap, abba bátrabban kezd bele és magabiztosabban teljesít, míg ahol hiányzik ez a pozitív támogatás és várakozás, az elbizonytalanítólag hat.

Fizika szakkörre járni vagy informatika fakultációt választani egy lánynak majdnem olyan, mintha a fiú rögbi csapatba akarna beállni. Ha mégis veszi a bátorságot, meg kell küzdenie a közel homogén környezetben a „kívülálló idegen” státuszával, illetve a teljesítményére és a képességeire vonatkozó negatív előítéletekkel.

Ki az, aki önként szívesen teszi ki magát ilyen nehézségeknek? Egy női szoftverfejlesztőnek például sok férfi között kell bizonyítania alkalmasságát, ráadásul a “férfi bandán” belüli társtalanság is erős visszatartó erő lehet.

A nők szerepe az IT szektorban

it női karrierváltás

Kép forrása: Freepik.com

Ugyanakkor a női dolgozók jelenléte jót tesz a szervezeti kultúrának, és pozitívan hat vissza a férfiközösség alakulására is. De a legfőbb érték a cég számára az az új, a férfiakétól eltérő látásmód, ami a konkrét szakmai teljesítményekben is egyértelműen érezteti hatását.

Az IT területén a legtöbb feladat csapatmunkára épül, és ebben a szellemi sokszínűség, a különböző típusú kreatív látásmódok megtermékenyítően hatnak.

Ráadásul az IT messze nem egy homogén szakterület, és hiba lenne azt hinni, hogy kizárólag analitikus szoftverfejlesztő elmékre van szükség.

Rendkívül sok olyan szakterület és feladatkör van az ügyféligények pontos feltárásától, és a folyamatos egyeztetésektől kezdve a kreatív design feladatokon át a célcsoport szociálpszichológiai és marketing szempontú feltérképezéséig, amelyekben kifejezetten jól kamatoztathatóak a hagyományosan női erősségként definiált személyes kvalitások.

Éppen ezért már az általános programozói képzéseken is mindinkább keresik a női résztvevőket. Az IT szektorban rengeteg nyitott pozícióra keresnek új szakembereket, ahová a hölgyeket is nagyon szívesen várják.

A rugalmas időbeosztás és a már pályakezdőként is versenyképes fizetés pedig remek lehetőséget kínál számukra akár kisgyerek mellett is vagy éppen karrierváltóként. Elsősorban tehát nekik kell leküzdeniük a saját belső gátjaikat, amiket egy rossz rendszer sulykolt beléjük. Itt az ideje, hogy leszámoljunk mindezzel.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.