Lakásfelújítás

Mik egy napelemes háztartás előnyei?

Szeretnéd háztartásod fenntarthatóbbá tenni? Elgondolkodtál napelemrendszeren az otthonodba? Nézzük meg, milyen előnyökkel jár a napelemes rendszerek telepítése egy háztartásban!

Megbízhatóság már évtizedek óta

Kevesen tudják, de a napelem nem is annyira új dolog: működésének alapjait már az 1800-as évek közepén felfedezték. Jelenleg Svájcban található Európa legrégebbi, még ma is működő napelemrendszere, melyet a Dél-Svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyeteme telepíttetett kísérleti célból, 39 évvel ezelőtt. Ezek a napelemek nagyon hasonlóak a ma is forgalomban lévő modellekhez, bár hatásfokuk még alacsonyabb.

A XXI. század és a rengeteg kísérlet és kutatás eredményeként a mai napelemek típusai és beszerelési módjai a legjobb ár-érték arány megteremtésére törekszenek. A gyártók ma már 20-30 év garanciát adnak a napelemekre, ezzel is bizonyítva tartósságukat és megbízhatóságukat.

Miért olyan népszerűek a napelemek?

Kezdjük ott, hogy a napenergia egy megújuló és kifogyhatatlan energiaforrás. Nem szabadul fel károsanyag a használata során, nem szennyezi a légkört és a környezetet. Ezek a rendszerek egyszerűen használhatók és tartósak.

Minden napelem rendszernek két fő alkotója van:

  1. maga a napelem, ami a napenergiát elektromossággá változtatja,
  2. és az inverter, ami a napelemek által létrehozott egyenáramot átalakítja váltóárammá, amire a háztartási gépeknek is szüksége van.

A modern napelemek hatásfoka 20%, de már mértek nagyobb értékeket is a legújabb félcellás megoldással. Népszerűségük annak is köszönhető, hogy a legtöbb országban, így Magyarországon is államilag támogatják a fenntarthatóbb otthonok fejlesztését.

Nálunk az Otthonteremtési Program keretén belül az anyagköltség és a munkadíj 50%-át finanszírozza az állam vissza nem térítendő támogatás formájában.

A bolygónk védelme az elmúlt 20 évben kiemelt fontosságúvá vált, ezért minden ország megpróbálja lakosait arra ösztönözni, hogy tudatosabban éljenek, táplálkozzanak és építkezzenek.

A napelem az egyik kulcs a károsanyag-kibocsátás elleni harcban. Várhatóan sok dolog fog változni a következő évtizedekben az időjárásban, de az biztos, hogy a Nap sütni fog, így elektromos áram akár szolgáltatótól függetlenül is lehet.

A napelemekkel lehetőségünk van környezettudatos életmódra, egy lehetőség, hogy tegyünk valamit környezetünkért, bolygónkért és az élhetőbb jövőért.

Mire figyel, ha napelemet választasz?

A napelem kiválasztásánál a legjobb, ha szakértőt kérsz fel, aki a legelejétől, a tervezéstől segít. Könnyű elveszni ugyanis a márkák és típusok között, és mivel ez egy igen drága, évtizedekre szóló döntés, ezért ha mellényúlsz, akkor sokáig viselned kell a követelményeit.

Egy igazán hozzáértő csapat először is felméri a háztartásod jelenlegi áramfogyasztását,  odafigyelve arra is, hogy a jövőben várhatóan ez milyen irányt fog venni. Ha például elektromos autót tervezel pár éven belül beszerezni, az jelentősen növelni fogja az igényeket, tehát fel kell rá készülni már a tervezésnél.

Ezután figyelembe veszi a tetőszerkezetet, annak dőlésszögét, az árnyékos részeket, a napsütéses órák számát (ez Magyarországon belül is eltérhet az egyes vidékeken), a házad áramhálózatát… Egyszóval minden olyan paramétert, ami befolyásolja, hogy milyen és mennyi napelemre van szükséged.

Minden ház és háztartás egyforma, ezért a jó szakember minden esetben személyre szabott árajánlatot ad, a felmérés után. Ha valaki látatlanban mond neked egy fix árat, anélkül, hogy bármit kiszámolna, akkor nem biztos, hogy annyira ért hozzá, mint ahogy azt állítja!

Hogyan épít(tet)sd ki a napelemes rendszert a háztartásodba?

Három kiépítési rendszert különböztetünk meg:

  1. A hálózatra visszatápláló rendszert alkalmazzák a legtöbb esetben. Ilyenkor a rendszernek van egy ad-vesz mérőórája, aminek a segítségével évente egyszer elszámolsz majd a szolgáltatóval. A túltermelt, tehát a fel nem használt áramot visszatáplálja a rendszer a szolgáltatónak, amikor pedig felhős, esős idő van, és a napelem nem tud annyi áramot termelni, amennyire szükség lenne, akkor pedig a szolgáltatótól veszed az energiát. Az ad-vesz mérőóra segít kiszámolni a termelt és felhasznált áram különbözetét. Ezt hívjuk szaldós elszámolásnak.
  2. A szigetüzemű rendszer akkor a legelőnyösebb, ha nincs a területen áram, vagy ha szeretnél teljesen függetlenek lenni a szolgáltatótól. Ebben az esetben akkumulátorokra van szükséged, amik tárolni fogják a napos időben termelt, de fel nem használt áramot. Ebben az esetben biztos nem kell majd villanyszámlát fizetned, de az akkumulátorokat időnként cserélni kell, ami pluszköltséggel jár.
  3. A hibrid rendszer az első kettő ötvözete. Rá van kötve a hálózatra, ugyanakkor rendelkezésedre állnak az akkumulátorok is. Ezek előnye, hogy áramkimaradás esetén is van tartalékod.

Ne dőlj be a tévhiteknek!

Tévhit #1: A napelem megfizethetetlen

Sokan tartanak attól is, hogy egy napelemrendszer kiépítése csak a felső tízezer kiváltsága, hiszen nagyon sokba kerül, de ez nem így van. Az árat több tényező is befolyásolja, így például a tető típusa, szerkezete, terhelhetősége és dőlésszöge.

Ezen kívül fontos a tájolás, hogy minél több napsugarat tudjon begyűjteni a napelem. Akkor sem kell megijedni, ha a tető erre nem alkalmas, ugyanis a napelemeket földre is lehet telepíteni.

Befolyásoló tényező, hogy milyen teljesítményű rendszerre van szükség, ehhez meg kell állapítani, hogy milyen összegű villanyszámlát szeretnél kiváltani. Ez hatással lesz az inverter teljesítményére és árára is. Továbbá minél több napelemre van szükség, annál több tartószerkezetre is, így ez is befolyásolja az árat.

Ha napelemekben gondolkodsz, az a legjobb, ha profi csapathoz fordulsz, akik segítenek meghatározni, hogy milyen típusú napelem, melyik kiépítés és teljesítmény lenne a háztartásodnak a legelőnyösebb, illetve erre pontos árajánlatot, és megtérülési időt is tudnak számolni.

Tévhit #2: A napelem csak ragyogó napsütésben működik

A napelemek nem hagynak cserben felhős időben vagy éjjel, ahogy azt többen is állítják. Láthattad a kivitelezési rendszereknél, hogy mindegyiknek van tárolási módszere, akár az akkumulátorról használod a túltermelt áramot, akár a szolgáltatónak visszatápláltból veszed, nem maradsz áram nélkül.

A szolgáltatót 2007 óta törvény kötelezi a túltermelt áram visszavételére, amennyiben a rendszer nem éri el az 50 kW teljesítményt – a lakossági felhasználásoknál pedig általában 5-10 kW-os rendszerekről beszélünk.

Nem kell tartanod a meghibásodásoktól sem, hiszen a legtöbb gyártó 25-30 év garanciát vállal az elemekre, és mivel a rendszer legnagyobb része nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így nincs kopás sem, tehát minimális karbantartási igényük van. (Fontos azonban, hogy csak megbízható cégtől, márkás napelemet válassz, mert az olcsóbb nem feltétlenül bír ki évtizedeket!)

Egyedül az inverterben van mozgó alkatrészt, vásárláskor a gyártóval vagy forgalmazóval egyeztesd, hogy milyen karbantartási igényei vannak, mire kell odafigyelned.

Tévhit #3: A napelemet csak egy házra lehet feltelepíteni

A felszerelt napelem azonnal növeli a ház értékét, és ha el akarod adni, az új lakók biztosan örülni fognak neki. De ha esetleg mégsem, akkor sincs gond; leszerelheted és magaddal viheted őket, így következő otthonod is energiatakarékos lesz. Sőt, a napelemek költöztetése kevesebbe kerül, mint egy új rendszer kiépítése.

Megtérülő befektetés

A napelemek előnyei évről-évre csak szaporodnak. Előállításuk egyre olcsóbb, gazdaságosabb, környezetkímélő hatásuk pedig vitathatatlan. A Napból nem fogyunk ki, ráadásul egy jól megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer több évtizedig működik.

Egyszeri befektetést igényel csupán, és az ára egy átlagos háztartás esetén 7-15 éven belül térül meg, utána pedig passzív jövedelemhez juttathat.

A napelemek gyorsan telepíthetők, és utána azonnal használhatók. Nem terhelik a környezetet, nem zajosak és nem bocsátanak ki káros anyagokat, de növelik az ingatlan értékét, és akár támogatásra is pályázhatsz, így még kedvezőbben hozzájuthatsz.

Várhatóan ez lesz az egyik fő energiatermelő rendszer a jövőben, és már bárki számára elérhető. Egy dologra kell csak odafigyelned: a rendszer tervezésére, telepítésére olyan céget válassz, ahol profi szakemberek állnak rendelkezésedre, akik segítenek felmérni az igényeket.

Személyre szabottan tájékoztatnak a megfelelő panelek típusáról és kiépítéséről, sőt az adminisztrációt is elvégzik helyetted, például jelzik a napelemek telepítését az áramszolgáltató felé.

A nap mindig sütni fog, hát használjuk ki!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.