Támogatott tartalom

Mikor váltja fel a készpénzt teljesen az elektronikus pénz?

Ez a kérdés néhány évtizeddel ezelőtt még csak a fantasztikus irodalom alkotásaiban hangzott el, hiszen a valóságtól nagyon messze állt. Napjainkban azonban olyan mértékben felgyorsult az informatika fejlődése, hogy ma már könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül a készpénz teljesen kikopik a használatból.

A vállalkozásodnak ezekhez a változásokhoz folyamatosan alkalmazkodnia kell, ha továbbra is sikeres akar maradni. Ma még ugyan fizetünk készpénzzel, de egyre gyakrabban használunk online fizetési megoldásokat.

Kereskedőként a te céged is rendelkezik valamilyen bankkártya-elfogadási megoldással, hiszen ezt törvény írja elő. A versenyképességhez azonban hozzájárul az is, hogy milyen minőségű ez a szolgáltatás.

Ha a vevő gyakran tapasztalja, hogy nem működik a terminál, nem szívesen vásárol majd nálad. A BizPay megbízható pénzügyi partnered lehet ebben, hiszen többféle szolgáltatásával minden típusú vállalkozás igényeinek meg tud felelni.

A pénz története

Az emberiség történetének egyik meghatározó mozzanata volt a pénz kialakulása. A kereskedelem kezdetben cserealapon működött, vagyis valamilyen árucikket cseréltek egy másik árucikkre. Ezt követte az árupénz kialakulásának időszaka, amikor valamilyen értékes árut, amelyből korlátozott mennyiség állt rendelkezésre, arra használtak, hogy fizettek vele.

Ilyen volt az arany és az ezüst, amelyekből később pénzérméket gyártottak. A csereeszköznek kis súlyúnak és kis méretűnek kellett lennie, hogy könnyű legyen az alkalmazása.

Különleges pénzek a történelem során

Persze helyi szinten ettől eltérő árupénzeket is használtak, például a Yap-szigeteken hatalmas, 3,5 méteres, több tonnás mészkőérméket, amelyek a gazdagság jeleként a ház előtt álltak. Ezek a kőkorongok nem jelentettek praktikus megoldást, inkább a szimbolikus jelentésük volt fontos. Árupénzként kagylókat, rumot, disznót, marhát, bálnafogat is használtak.

Az első pénzérméket Lüdia területén készítették, majd az Ókori Görögországban ezüstből és bronzból vert érméket használtak. Ez utóbbiból a kisebb címletek készültek. Innen aztán az egész világra elterjedt a használata.

Az elektronikus pénzt kialakulása

A készpénz a mai napig részt vesz a pénzügyi folyamatokban, viszont szerepét egyre jobban átveszi az elektronikus pénz. Ez az 1990-es években a CyberCash, a VISA és a First Data Corporation vállalatok által alakult ki. Kezdetben sok volt a visszaélés, a csalás, ami miatt az emberek bizalmatlanok voltak vele kapcsolatban.

Ezt a gondot az AVS címellenőrző rendszer kidolgozásával és a CVV kód bevezetésével küszöbölték ki. Így ma már teljesen biztonságos rendszert dolgoztak ki az elektronikus fizetés számára. Megbízható fizetést tesznek lehetővé az olyan világhírű szolgáltatók, mint a VISA, a Mastercard, a Square és a Paypal.

Az elektronikus pénz, az online fizetés a mindennapok részévé vált, így a vállalkozásod sikerességének egyik kulcsa, hogy megtaláld a legoptimálisabb bankkártya-elfogadási szolgáltatást.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.