Lakberendezés

Milyen a jó párna alváshoz?

Megesik, hogy váll- vagy nyakfájással ébredsz? Éjjelente csak hánykolódsz, s a fekhelyedet igazgatod? Lehetséges, hogy még nem találtad meg a megfelelő párnát alváshoz. Cikkünk segít eligazodni a különféle termékek világában, hogy kiválaszthasd a tökéletes darabot.

Általános szempontok

Egy megfelelő párna követi a váll, a nyak és a gerinc ívét. Tökéletesen megtámasztja a fejet, ugyanakkor kényelmes és rugalmas. Soha nem idéz elő feszültséget vagy természetellenes testhelyzetet.

Elszomorító, de nincsen olyan univerzális darab, mely minden egyes embernél beválik. Van, aki párna nélkül alszik, míg mások a keményebb termékeket használják szívesen. Egyesek azonban csak lapos és puha kialakításún alszanak jót. Érdemes ezért több típust megismerni.

Párnaválasztás alvási pozíció szerint

Alvási testhelyzetünk segíthet a tökéletes termék megtalálásában. Nem ugyanolyan alátámasztásra van ugyanis szükségünk oldalt-, háton- és hason fekve.

Oldalt alváshoz

A hát és a nyak védelme érdekében magasabb, keményebb vánkos ajánlott ebben a helyzetben. Az ideális magasság általában 9-11 cm.

Háton fekve

A habszivacs vagy természetes latex termékek jönnek jól a hanyatt alvóknak. Ilyenkor az eszköz főleg csak a nyakat tartja, így nem ajánlott túl magasat választani.

Hason fekve

Ez a pozíció sajnos nem igazán egészséges. Káros lehet a nyak természetellenes visszahajlása. Ha mégis így pihenünk, alacsony és puha kiegészítőt válasszunk!

Váltogatva

Mi a helyzet azokkal, akik az éjszaka folyamán többször áthelyezkednek? Kiváló megoldás az ergonomikus kialakítású, memóriahabos anatómiai párna használata. Ez oldalt és háton fekvő helyzetben teljes nyugalomban tartja a csigolyákat, s egyenesen a gerincet.

Különösen ajánlott a nyak- és hátproblémákkal küzdőknek. Hátránya, hogy hason fekvőknek kényelmetlen, viszont segítségével leszokhatunk erről a testhelyzetről.

Milyen töltetű a jó párna?

A kényelmet nagyban meghatározza a kiegészítőben található töltet. Ez lehet természetes, poliészter vagy speciális. A természetes típusok (pl. gyapjú és toll) puhábbak, ezért nem mindenki kedvencei. Sokkal rugalmasabb a mesterséges poliészter töltet.

A speciális töltőanyag előnye, hogy igazodik a test formájához, így segíti a vérkeringést és az ellazulást. Az ilyen anyag lehet memory habszivacs vagy latex.

Összegezve: A minőségi alvás titka a helyesen kiválasztott párna. Szokásainktól, alvási pozícióinktól és személyiségünktől is függ, mit találunk kényelmesnek. A fenti útmutatás azonban segít megtalálni az ideális darabokat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.