Gasztro

Milyen a kifogástalan asztalterítés? Megmutatjuk!

Hogyan terítsünk asztalt úgy, hogy mindennek és mindenkinek legyen helye? Legyen minden az asztalon, semmi ne legyen pluszban, és a vendégek is kényelmesen érezzék magukat.

Egy ünnepi ebéd emlékezetes lehet a társaságtól, a finom ételektől vagy a látványos asztaltól. Hogy zökkenőmentes jó hangulatú eseményt szervezzünk, nézzük hogyan csinálják a profik.

Akkora asztalt terítsünk, ahány vendéget várunk

Van egy protokoll erre, mely szerint egy személyre 60 cm jut egy asztalnál, és erre a területre kell berendezni a keze ügyébe minden tányért, poharat, evőeszközt, szalvétát. Terítsünk akkora asztalt, hogy túl közel ne üljenek egymáshoz az emberek, de nagy távolságra se legyenek az étkészletek.

Feszengést okoz mindkettő, ha szorongva kell figyelni nehogy valamit leverjünk, vagy ha rideg távolságban ülünk egymástól, az megnehezíti az önfeledt beszélgetést.

Elegendő kelléket minden fogáshoz

Nem kötelező egyszerre minden tányért az asztalon tartani, elsőre elég a főfogás lapos tányérja és a levesestál, majd a desszertes tálat a végén, mikor már mindent leszedtünk, külön a desszerttel együtt feltenni. Használhatunk ültető tányért az abrosz tisztaságának megőrzéséért, ettől elegánsabb is lesz a kompozíció.

A poharakat – legyenek azok kristálypoharak vagy akár üvegpoharak – jobbkéz felől, jobbról balra helyezzük el a fogásoknak megfelelő sorrendben, úgy, hogy akadálymentesen tudjuk használni őket. Amikor egy fogást elfogyasztottunk, a hozzá tartozó kellékeket szedjük le az asztalról.

Az evőeszközöket a tányér köré helyezzük el annak megfelelően, hogy melyik kézzel használjuk őket, kívülről a tányér fele haladva, a desszertes villát vagy kanalat a tányér fölé.

Elegánsabb textilszalvétát használni, melyet a tányérra helyezünk szalvétagyűrűvel esetleg egy szál virággal díszítve. Ez lesz az első eszköz, amelyet a vendég használni fog, közvetlenül azután, hogy leül az asztalhoz.

Minimál elegáns asztalközép

Az asztalközép is ízlésesen díszíthető, ha azt úgy tesszük, hogy összhangban legyen az étkészlettel, abrosszal, szalvétával, és nem takarja el a szemben ülők arcát, megkönnyítve ezzel a zavartalan társalgást. Figyeljünk arra is, hogy csak annyira legyen terebélyes, hogy ne lógjon a tányérba, és a levesestál is elférjen, ha azt az asztal közepére tesszük.

Amennyiben gyertyával dekorálunk, ezeket szemmagasság fölé helyezzük gyertyatartókba, ne zavarja a vendégeket, és kellemesen világítsa be az asztalt, úgy, hogy ha lehet, ne kelljen kerülgetni, a borulásveszélyt ezzel is csökkentve. Hogy ezeket honnan szerezzük be? Online boltokban is lehet válogatni a dekorációk és lakberendezési kellékek között.

Természetesen a terítés csak egyik része az ünnepi hangulat megteremtésének. Az ételeket is dekorálhatjuk, látványosan és a megfelelő módon tálalva kiegészítik, sőt, emelik az elegancia szintjét. A hangulatot fokozhatja egy kellemes halk háttérzene, amely az ízeket, illatokat és a látványt is kiemeli a hétköznapokból.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Gasztro

Comments are closed.