Élet-Stílus

Milyen ajándéknak örülne leginkább a gyerek? Így deríthetjük ki!

Hacsak nem tartozunk azok közé, akik már szeptemberben beszerezték a karácsonyi ajándékokat, akkor komoly kihívást jelent, hogy az utolsó pillanatban beszerezzük a tökéletes meglepetéseket.

Ráadásul sok sorstárs szülő rohangál decemberben az üzletekben, hogy minden ajándék időben meglegyen, így a tömegben lavírozva még nehezebb ezekre vadászni. De a feladat nem lehetetlen, ha tudjuk, mit keressünk!

Milyen a tökéletes ajándék?

Nincs általános válasz arra nézve, hogy milyen az ideális meglepetés a gyermek számára. Ha olyan meglepetést szeretnénk a fa alá helyezni Szenteste, melynek a gyermek valóban örül, akkor érdemes olyan ajándékot keresni, melynek hasznát veszi, fokozhatja vele kreativitását és akár a barátaival, testvéreivel közösen is tud vele játszani. Összességében a legfontosabb, hogy az ajándék ne találomra legyen kiválasztva, hanem valamilyen módon kapcsolódjon a gyerekhez, érdeklődési köréhez.

Derítsük ki, minek örülne!

A legkézenfekvőbb, ha kinyomozzuk, hogy a gyerek minek örülne. Így a meglepetés is megmarad, ráadásul valóban hasznos ajándékot fog kapni. Annak érdekében, hogy megtudjuk mire vágyik csemeténk, több praktikát is bevethetünk!

Az egyik legegyszerűbb megoldás érdeklődni az óvónőnél, hogy szemünk fénye mivel foglalatoskodik nap közben, mely játékok, tevékenységek kötik le leginkább.

Ha megtudjuk, hogy egész álló nap elmélyülten kirakózik az óvodában, akkor egyértelmű, hogy a puzzle a tökéletes választás! Ha a Sonic-termékek a kedvenc játékai, ezekkel játszik szívesen, akkor meg is van az ideális ajándék.

Az óvodai játékon felül érdemes megfigyelni, hogy otthon mivel játszik előszeretettel a kicsi. Emellett finoman lehet puhatolózni is, hogy minek örülne igazán, legyen az Sonic-termék, egy baba vagy egy filctollkészlet. Ha van olyan játék, amelyet gyakran emleget, mert például látta a tv-ben vagy az egyik ovis társának is van olyan és ő is vágyik rá, akkor már meg is van az ajándék!

A közös programok során, például kirándulás vagy rajzolás közben is sokat meg lehet tudni egy-egy elejtett mondatból – például ha említi, hogy az egyik ovis társának van egy szuper játéka, amivel együtt játszottak és nagyon tetszett neki.

Érdemes minél többet beszélgetni csemeténkkel, ugyanis rengeteg hasznos információt tudhatunk meg, amely nagy segítséget jelenthet az ajándék beszerzése során – nem is beszélve arról, hogy közelebb kerülhetünk egymáshoz a rohanós mindennapok közepette.

Az is megoldást jelenthet, ha együtt járjuk az üzleteket, ahol kinézhet valamit magának. Ez viszont csak akkor jöhet szóba, ha a gyerek elég idős és érett ahhoz, hogy megértse: csak egyet választhat, nem kaphatja meg az összes játékot.

A játéknézés, vásárolgatás során is nézzük folyamatosan, hogy a gyermek mely játékokhoz megy oda, miket nézeget. Ha a szemünk fénye nagyon elkeseredik, hogy a neki tetsző játékot nem vesszünk meg, akkor sejtelmesen azt válaszolhatjuk neki, hogy talán a jézuska elhozza neki a játékot.

Ha pedig végképp nincs ötletünk, hogyan jussunk információhoz, akkor folyamodjunk a klasszikus, jól bevált trükkhöz: írassunk a gyerekkel levelet a jézuskának! Ha még nem tud írni, akkor akár együtt is összerakhatjuk a levelet.

Az élmény is ajándék

Ha pedig nem szeretnénk egy újabb a polcon porosodó játékot vásárolni a gyermeknek, akkor érdemes valamilyen élménnyel meglepni csemeténket. Ez nem csupán örömöt okoz, hanem emlékezetes is lesz számára. A közös program lehet bármi, amit a gyermek a szülőkkel, a testvérekkel vagy a barátaival együtt tud átélni.

Ha az utolsó pillanatra marad az ajándékvásárlás, akkor sem kell fejvesztve rohanni a játékboltba és az első szembejövő játékot megvásárolni. Egy kis kutakodással, érdeklődéssel hamar rájöhetünk, hogy mire vágyik gyermekünk a szíve mélyén!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.