Támogatott tartalom

Milyen biztosítást kössünk, ha külföldre megyünk sportolni?

Milyen biztosítást érdemes kötni akkor, ha nemcsak simán nyaralni megyünk külföldre, de ott sportolni is szeretnénk? A cikkünkből kiderül, hogy milyen opciók vannak, és melyiknek mik az előnyei és a hátrányai. Ezen infók alapján már könnyebb lesz eldönteni, hogy melyiket is érdemes választanunk.

Érdemes tájékozódni a biztosításokról még indulás előtt

Ma már akár többféle közlekedési eszközzel is könnyedén eljuthatunk külföldre nyaralni vagy akár sportolni. De bármennyire is könnyű elhagyni Magyarországot, nehéz helyzetbe kerülhetünk, ha külföldön egészségügyi ellátásra szorulnánk. Persze erre is van többféle megoldás, méghozzá valamilyen egészségbiztosítás formájában.

Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy az EEK, a nemzetközi egészségbiztosítás és az utasbiztosítás milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, ha külföldi sportolásra adnánk a fejünket.

EEK (Európai Egészségbiztosítási Kártya)

Bár nem egy klasszikus biztosításról van szó, érdemes megemlíteni, mert sokan túlságosan nagy biztonságérzetet társítanak hozzá. Ez egy EGT tagállamok területén érvényes, egészségügyi szolgáltatások nyújtásáról szóló ingyenes kártya. Hogy pontosan mire jó, azt a tagállamok határozzák meg. Így nehéz megmondani, hogy kifejezetten a sportolás irányából közelítve mit is kapunk.

Csak szerződött partnerellátók esetén térít, de ha nem tőlük jön a mentő, akkor azt máris nekünk kell fizetni. Minden tagállamban önrészes az egészségügyi ellátás, de ezt nem fedezi. A magán ellátókat sem finanszírozza, pedig általában ezekből van több a kedvelt turistahelyeken, például a síközpontok közelében is. Bár van, amikor elég az EEK, sok a bizonytalanság, így csak erre hagyatkozni könnyelműség lenne.

A nemzetközi egészségbiztosítás

Hasznos lehet azok számára, akik 21. századi ellátásra vágynak a külföldi útjaik során és idehaza egyaránt. Segítségével 0-24 órában rendelkezésünkre áll egy felkészült ellátásszervező csoport, akik mindig tudják, hogy hol van hozzánk legközelebb az orvosszakmailag legjobb ellátás.

Bár kétségkívül nagyszerű szolgáltatásról van szó, testmozgásra részleges védelmet nyújtanak. Ráadásul kizárják a versenyszerű sporttevékenységből adódó egészségügyi problémák ellátásának finanszírozását.

Extrém sportra nem vonatkozik, mégis elég drága. De még így is számos szabadidős tevékenység és testmozgás esetén nyújthat megfelelő védelmet. Ellenben például poggyászbiztosítást nem tartalmaz.

Utasbiztosítás

Csak külföldön érvényes, idehaza nem. Ellenben vannak kiegészítő sportolást biztosító részei, külön díjért természetesen, ilyen például a síbiztosítás is.

Előnye, hogy átvállalja az önrészt is és a magánellátást is fedezi, téríti a poggyászt és akár a sífelszerelést is. A testmozgás közben másoknak okozott károkat is tartalmazza. Hátránya, hogy itthon nem érvényes, és hogy külön kell figyelni a sportkiegészítőkre.

Összességében elmondható, hogy az utasbiztosítás és kiegészítői nyújtanak sportolás esetén igazi biztonságot.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.