Támogatott tartalom

Milyen esetekben indokolt egy épület szakszerű védelme?

Ritkán gondolunk bele abba, hogy milyen fontos az épületek, telephelyek szakszerű védelme – pedig az épületbiztonság nagyobb szerepet játszik az életünkben, mint hinnénk.

A parkolóházban, a határátlépésnél, a kormányhivatalban, a bevásárlóközpontokban, de akár még az orvosnál is találkozhatunk biztonsági rendszerrel.

A különböző helyszínek különböző megoldásokat igényelhetnek, így alapos tervezés szükséges az épületvédelem szakszerű kialakítása előtt.

Mikor fontos az épületvédelem?

Ez a gyakorlat kiemelkedően fontos szerepet játszik a mi – és persze a szóban forgó épület – biztonságát illetően. Nézzük, melyek a leggyakoribb helyszínek, ahol szükség lehet ilyen szolgáltatásokra.

Építkezések

Az egyik kényes terep az építkezések helyszíne, ahol jellemzően minőségi építőanyagokat és az építkezéshez szükséges egyéb eszközöket tárolnak. A munkaidő végeztével ezek hamar illetéktelen kezekbe kerülhetnek, legalábbis a megfelelő biztonságtechnika híján. Manapság pedig ezek nem számítanak olcsó mulatságnak, így érdemes bebiztosítani a helyszínt.

Telephelyek

Ugyanilyen fontos, hogy a különböző telephelyeken és logisztikai központokban is épületvédelmi rendszer működjön, hiszen ezeken a helyszíneken is értékes árukat és felszereléseket tárolnak.

Hivatalos épületek

Az irodákban, bankokban és hivatalokban is nagy jelentősége van az épületvédelemnek, különösen akkor, ha az említett intézetekben titkosított, érzékeny információk is elérhetők. Az ilyen helyszínek védelme a bizalmas adatok és a személyzet biztonságának megőrzése érdekében is kiemelt figyelmet igényel.

Ezek mellett az sem utolsó, hogy akár a munkaidő betartását is könnyedén lehet ellenőrizni a különböző beléptető rendszerekkel. Az épületvédelem feladata tehát ebben az esetben az illetéktelen hozzáférés megakadályozása és a belső rend fenntartása.

Ilyen esetekben jöhetnek tehát képbe a jól felkészült biztonsági cégek, amelyek gondoskodnak arról, hogy az értékekhez és az információkhoz csak azok férhessenek hozzá, akik jogosultak arra.

Lehetőségek az épületbiztonsági rendszerek kialakítására

Ahány épület, annyiféle megoldás létezik, ugyanis a biztonsági cégek mindig személyre – vagyis épületre – szabott megoldást kínálnak a lehető legmagasabb faktorú biztonság érdekében.

Az egyik lehetőség éppen ez: egy olyan biztonsági cég felbérlése, ami szakértő kollégákkal és szakmai tapasztalatával biztosítja az épületvédelem hatékonyságát. Az ilyen vállalkozások képzett biztonsági őröket alkalmaznak, akik felügyelik az épületet, és intézkednek a kritikus helyzetekben.

Az élő személyzet mellett a biztonsági cég munkatársai telepíthetnek kamerákat, kártyaolvasókat és más digitális megoldásokat, hogy a lehető legmaximálisabb védelmet nyújtsák a külső és esetleges belső veszélyforrások elkerüléséhez.

Ezek a rendszerek mind összeköttetésben állnak egymással, egy külső helyszínen pedig diszpécserszolgálat fogadja a rendszer jelzéseit, ha valamilyen probléma merülne fel.

Egy másik lehetőség a beléptető rendszer kiépítése. Ez lehetővé teszi, hogy csak engedélyezett személyek tartózkodhassanak az épületben, és ellenőrizhetővé teszi a mozgásukat is. Ezek a rendszerek általában kártyák vagy biometrikus azonosítók segítségével működnek, és hatékonyan akadályozzák meg az illetéktelen hozzáférést.

Ebben az esetben nincs mindig szükség biztonsági személyzetre, de ez is helyzet- és igényfüggő. A biztonsági cég eseti, negyedéves, féléves, vagy éves rendszerességgel végez karbantartást a kialakított hálózaton.

A riasztóberendezések is fontos szerepet játszanak ezen a területen. Ezek az eszközök érzékelik a behatolási kísérleteket, a tűz keletkezését vagy az esetleges gázszivárgást, és jelzéseket küldenek a biztonsági cégnek, mellyel az adott létesítmény együttműködik.

Így az épület tulajdonosa vagy a biztonsági személyzet azonnal intézkedhet, és megakadályozhatják a további károkat, valamint a veszélyhelyzet eszkalálódását.

Az elektronikus épületvédelem is egyre népszerűbb megoldás. Az ilyen rendszerek általában kamerákat, mozgásérzékelőket és távfelügyeleti lehetőségeket tartalmaznak, amelyek nagymértékben növelik az épületbiztonságot.

Szintén diszpécserszolgálathoz fut be az információ, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az érintett felelősök a helyzetről, valamint hogy minél előbb meg tudják tenni a szükséges lépéseket a szakemberek.

Az épületvédelem tehát kiemelkedő jelentőséggel bír számos területen. Az építkezéseken, telephelyeken, irodákban és logisztikai központokban ez egyenesen elengedhetetlen a kockázatok minimalizálása, az értékek és a személyzet biztonsága érdekében.

Egy biztonsági cég felbérlése, a beléptető rendszer kiépítése, a riasztóberendezések és az elektronikus megoldások kétségkívül kiváló lehetőségeket nyújthatnak számunkra, ha fontos a biztonság.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.