Támogatott tartalom

Milyen gyakorisággal érdemes zuhanyozni?

Az egészség és az ápoltság érdekében rendkívül fontos a tisztálkodás, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran történik mindez. Fontos a rendszeresség? Tényleg nem annyira jó, ha napi szinten tisztálkodunk, hiszen így a bőr kiszárad? Megannyi kérdés merül fel az emberben ezzel kapcsolatban.

Ebben a cikkben erre térünk ki részletesebben, valamint megemlítünk mindent, ami a fürdőszobával és a tisztálkodással kapcsolatos.

Milyen gyakran szükséges a tisztálkodás?

Általában az emberek nagy része a zuhanyozást részesíti előnyben a fürdéssel szemben. Ha naponta egyszer zuhanyozunk, az megfelelő, de ettől többre nincs szükség, kivétel ha valaki olyan munkát végez, hogy muszáj a többszöri alkalom.

A napi hajmosás is a túlzás kategóriába esik, de az sem katasztrófa, ha nem zuhanyozunk minden este. Vannak azonban alapvető tisztálkodási helyek, amiket akkor is rendbe kell tenni, ha nem zuhanyozunk, ilyen a nemi szerv, a lágyékhajlat, a hónalj.

Normál napi használattól nem lesz senki piszkos, úgyhogy a kétnaponkénti zuhanyozás is teljesen elfogadható. A higiénia hiányát a test elviseli, de egy idő után a zsírban elkezd összegyűlni a hámló bőr, ami olyan réteget alkot, mint a koszmó a fejbőrön, a korpa és a zsír együttes lerakódása.

Milyen hatású a bőrnek a túl gyakori tusolás?

A nem megfelelő tisztálkodásnak is vannak következményei, ugyanígy a túl gyakori zuhanyzásnak is lehetnek. Régen, ha ekcémával bekerült valaki a kórházba, ott nem fürödhetett, csak tisztálkodhatott.

Az volt a vélemény az ekcémáról, hogy káros az ilyen betegeknek a fürdés, az áztatás, csakis rövid zuhany a megengedett, télen a nagyon száraz időszakokban 2-3 naponta lehetett zuhanyozni.

Zuhanyzás utáni ápolás

A vezetékes vizek keménységük és pH-juk miatt, károsak lehetnek bizonyos bőrtípusokra és bőrbetegségekre. Vannak viszont olyan vizek, amelyek kifejezetten jó hatásúak, magas oldott ásványianyag-tartalommal és kén tartalommal rendelkező termálvizek, amelyekben még az áztatás is jó hatású a bőrnek.

A sós tengervíz a száraz bőrnek, ekcémának, pikkelysömörnek kimondottan jót tesz, mivel a só nyugtatja a gyulladt területeket és hámosítja a sebeket. Nagyon fontos viszont, hogy egyedül otthon ne készítsen senki sós fürdőt.

Az átlagos vagy enyhén száraz bőrtípusnál, napi egy olajos tusfürdős zuhanyzás helyettesítheti a testápoló használatát. Viszont egy középsúlyos ekcémás reggel használ testápolót, akinek viszont extrém száraz a bőre, az napi kétszer hidratálja magát az olajos tusfürdő használata mellett.

A fürdéshez használt víz hőmérséklete

40-45 fok hőmérsékletű víz a maximum amit kényelmesen elbír a bőr, de ideálisnak a 40 fok mondható. Az, hogy hideg vagy meleg víz az ajánlott nincs rá szabály, mindenki maga döntheti el, lehet hideg vízzel is zuhanyozni ha azt kedveljük lényeg, hogy ne essünk túlzásba.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy abban az esetben, ha semmiféle bőrproblémánk nincs, akkor naponta akár kétszer is zuhanyozhatunk, de ha bármi probléma van a bőrünkkel, akkor maximum naponta egyszer, de az sem baj, ha kétnaponta egyszer zuhanyozunk, nem túl forró vízben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.