Kert

Milyen járdalapot érdemes választani az udvarra, kertbe?

A kert úgy a teljes, ha a növények mellett más elemek is helyet kapnak benne.

A különböző burkolati kövek például olyan kiegészítőnek számítanak, amelyek nem csak mutatósak, de emellett kétségtelenül hasznosak is.

Ám sokan nem tudják, hogy az egyes kültéri részeket — legyen az például egy autóbeálló, járda vagy akár az utcafront — más-más burkolati elemek felhasználásával érdemes kialakítani.

A burkolatok fajtái

Alapvetően a térburkoló elemek két csoportját különböztetjük meg:

  • a térköveket, 
  • illetve a járdalapokat.

Míg a térkő a 40×40 centiméternél kisebb felületű térburkoló elemeket jelenti, addig a nagyobb méretű burkolókat már járdalapnak, teraszlapnak vagy egyszerűen csak betonlapnak nevezzük.

A különbség közöttük főleg a gyártásban keresendő — amennyiben megbízható helyről vásároljuk meg őket, ugyanolyan fagy-, kopás- és időjárásállóak lesznek. Ugyanez igaz a nyomószilárdságukra is.

Azonban van néhány olyan különbség a kialakításukban és a méretükben, amelyet érdemes megismerni, mert jelentősen befolyásolhatják kertünk hangulatát.

1. szabály: A tér felnagyításához válasszuk a nagyobb méretű térburkolókat!

Sokszor előfordul, hogy csak távolról látjuk az adott térburkolatot, mert az például a kert végében fut (pl.: kerti járda).

Ezzel szemben amikor közelről fogjuk látni a felületet (pl.: utcafronti autóbeálló), érdemes kisebb méretű térköveket választanunk.

Az ilyen apró méretbeli különbségekkel ugyanis jelentősen befolyásolni tudjuk azt, hogy mekkorának hat az adott tér.

2. szabály: Az autóbeálló alapozása rendkívül fontos!

A legtöbb kertben térkövet használnak az autóbeálló burkolására.

A térkövekkel burkolt kocsibeállónál azonban gyakran előfordul, hogy a nagy súly miatt egyes területeken vagy sávokban megsüllyed.

térkő

Kép forrása: Koviterko.hu

Ennek megelőzése érdekében érdemes kijelölni azt a területet, ahol a gépjárművek nyomvonalai lesznek — majd ezeken a területeken extra betonozással meg kell erősíteni az alapot.

Így elkerülhetővé válik a megsüllyedés, vályú kialakulás.

3. szabály: A hosszúkás formájú terekre keresztbe futtassuk a burkolatot!

Amikor a burkolatot egy hosszan futó területre — például egy járdára — szeretnénk lerakni, fontos, hogy a fugák ne legyenek túl közel egymáshoz vizuálisan, hiszen az jelentősen leszűkítheti az észlelt teret.

Éppen ezért az ilyen felületek esetében a térköveket a haladási irányra merőlegesen érdemes lerakni.

A sorok keresztbe futtatását minden olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol azt érezzük, hogy tágabb térre van szükségünk.

4. szabály: Házilag történő kivitelezés esetén válasszuk a járdalapokat!

A burkolás egyik alapszabálya, hogy minél aprólékosabb a munka, annál könnyebb elrontani — vagy annál nehézkesebb visszaszedni.

Éppen ezért ha szakember bevonása nélkül, házilag szeretnénk megvalósítani a burkolást, akkor érdemes a járdalap mellett letenni a voksunkat!

Ebben az esetben jóval kisebb a kockázat, hiba esetén pedig sokkal könnyebb a javítás.

5. szabály: Több méretű járdalapot csak szakember rakjon le!

Idehaza is egyre népszerűbbé válik az a megoldás, hogy a járdalapok között több méret is helyet kap.

Esztétikailag tényleg nagyon szép tud lenni a végeredmény, ám ehhez az kell, hogy a kivitelezés megfelelő és szakszerű legyen.

Ahhoz ugyanis, hogy a különböző méretű burkolati elemek rendezetten mutassanak, be kell tartanunk néhány esztétikai alapszabályt.

Éppen ezért az ilyen jellegű térburkolat kivitelezését érdemes profikra bízni, akik már több tíz, esetenként akár több száz ilyen munkát is elvégeztek már és pontosan látják, hogyan mutat a különböző méretű elemekből összeálló burkolat a legszebben.

Az öt szabály betartása mellett pedig már csak egyetlen feladatunk lesz — a járdalap megvásárlása egy minőségi, megbízható helyről, például az 1995 óta térkőgyártással és forgalmazással foglalkozó Kovi-kő Térkőgyárból.

Képek forrása: Pixabay.com; Koviterko.hu

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.