Háztartás

Milyen kötelekre van szükség egy háztartásban?

Egyáltalán van-e szükség a háztartásban kötelekre? Ez attól is függ, mennyire vagyunk ezermesterek, készítünk-e valamit sajátkezűleg vagy mindent készen veszünk meg amire szükségünk van. Köteleket már nagyon régóta használunk a háztartásban, és azon kívül is.

Alkalmazhatjuk teher emeléséhez, rögzítéshez, korlát helyett, de díszítésként is kiváló megoldás. A háztartáson belül csomagoláshoz, rögzítéshez használunk főként.

Anyagukat tekintve többféle anyagból készülhetnek, sok fajtájuk van. A kötél vásárlása egyszerű, hiszen akár az interneten is rendelhetünk belőlük. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek azok, amik mindenképpen kelleni fognak otthon.

A kötelek fajtái

Három olyan típusa van a köteleknek, amik otthon is jól jöhetnek.

1. Kenderből készült kötél

A kender növény rostjaiból készül, nedvszívó képességük jelentős. Ha a nedvesség bejut a közepébe nehezen szárad ki, ezért a belső részek rothadásnak indulhatnak ami kívül nem látszik. Mivel száraz növényi részből van,  igen gyúlékony anyag.

Felülete puha, így olyankor is előnyös a használata ha életvédelemhez használjuk, de ha bármilyen rendellenességet látunk rajta azonnal selejtezzük, mert nem javítható.

2. Acélkötél

Bár alkalmazásuk a háztartásokban nem elterjedt, főként az áruk miatt, pedig szakítószilárdságuk igen jó.

3. Műanyag kötelek

A műanyag kötelek használata a háztartásokban a kenderkötéllel azonos területeken terjedt el, bár tulajdonságaik jelentősen eltérnek.

A műanyag változat előnye a kenderrel szemben hogy nedvszívó képessége kicsi így a víz nem károsítja, nem süllyed el kicsi fajsúlya miatt. A savaknak és a lúgoknak jól ellenáll, de a magas hőmérsékletet, a nyílt lángot a műanyag kötelek sem bírják.

Hátrányuk a kenderkötéllel szemben, hogy rosszabb a fogásuk, megsérthetik a kezet, a csomók kevésbé stabilak mint a kenderkötélnél.

Kötelek a háztartásban

A vékonyabb kötelek, zsinegek nagy része amit használunk a háztartásban ma már műanyagból készül. Szárítókötélnek szinte csak ez alkalmas kültérre, hiszen letörölhető a teregetés előtt, míg a kenderkötél  erre nem alkalmas. Kötözésre a kertészetben UV biztos kötöző zsineg a megfelelő.

Nagyobb növények beültetésekor gondoskodni kell a növény rögzítéséről, mert a frissen beültetett gyökerek még nem tudják tartani a növényt. Mivel ennek a rögzítésnek körülbelül egy évig a növényen kell maradniuk, kenderkötelet vagy műanyag kötelet használhatunk. Vigyázni kell azonban, hogy a törzset ne dörzsölje ki a kötél.

A házon belül készíthetünk polcokat kötél segítségével ha a polclap mind a négy sarkán fúrunk lyukat, ezeken áthúzzuk a kötelet megcsomózzuk majd adott távolságra a következő polclapon húzzuk át mind a négy sarkát.

A kötélből készülhet még korlát, tengerpart stílusú szobában díszíthetjük vele a tükröt, virágtartót, szőnyeget, de gyárthatunk alátétet belőle pohárhoz, tányérhoz.

Kötélből nagyon szuper mászóka készíthető, stabil kötésekkel és erős műanyag kötél segítségével. Ha a mászóka a szabadba kerül akkor UV stabil műanyag kötél kell hozzá.

Összegezve: Megállapíthatjuk, hogy kötelekre a mai világban éppúgy szükség van mint akkor amikor elkezdték a kötelek előállítását, évszázadokkal sőt évezredekkel ezelőtt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.