Lakásfelújítás

Milyen típusú fűtési rendszer alkalmas egy nagyobb társasház ellátására?

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a megújuló természeti erőforrások és általában az alternatív, környezetbarát megoldások felé, napjaink energiaválsága pedig adott még egy lökést ezeknek a folyamatoknak.

A gázzal történő fűtés jelentősen megdrágult, így szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a jövő más irányba, más fűtési megoldások felé mutat. A villamosenergia jó alternatívája lehet a földgáznak, ráadásul elektromos fűtésünket napelemrendszerrel kombinálva nemcsak rezsiszámlánkat, hanem ökológiai lábnyomunkat is minimálisra csökkenthetjük.

Ugyanakkor egy ilyen rendszer, különösen nagyobb alapterületű ingatlanok, például egy társasház esetében, komoly és összetett elektromos hálózat meglétét feltételezi.

Mostani cikkünkben ennek járunk egy kicsit utána, megnézzük, milyen fűtési lehetőségeik vannak a nagyobb társasházaknak, ha földgáz helyett valamilyen más energiaforrásban gondolkodnak. Emellett pedig kitérünk arra is, hogy mire számíthatunk akkor, ha a villamos fűtés mellett tesszük le a voksunkat.

Milyen fűtési lehetőségeik vannak a nagyobb társasházaknak?

Természetesen az elektromos fűtés nem egyedüli alternatívája a földgáznak, a szintén egyre népszerűbb hőszivattyúk a Nap környezetben tárolt hőjét hasznosítják fűtésre, a földből, vízből és levegőből kinyerve azt. Ezzel pedig teljesen környezetbarát módon, zéró kibocsátás mellett fűtik lakásunkat vagy egyéb helyiségünket, áramot csak magának a berendezésnek a működtetéséhez használva.

A nap hőenergiáját közvetlenül hasznosító napkollektorral pedig használati meleg víz mellett fűtési közeget is előállíthatunk, amellyel melegvizes rendszerünknek adhatunk egy kis rásegítést a kívánt klíma elérésében.

Ha pedig az elektromos fűtés mellett tennénk le a voksunkat, a hőleadó egységeinket is lecserélhetjük elektromos változatokra, ugyanakkor annak sincsen akadálya, hogy megtartsuk meleg vízzel működő fűtőtestjeinket.

Ebben az esetben egy elektromos kazán lehet a megoldás: társasházak esetében általában is gazdaságosabb valamilyen központi fűtőrendszer alkalmazása, a kondenzációs gázkazánoknak pedig jó alternatíváját jelentheti az elektromos változat. Ez a berendezés szintén képes használati, illetve fűtési meleg vizet egyaránt előállítani, az úgynevezett kombi készülékek formájában.

Végül pedig arra is adott a lehetőség, hogy fűtőegységeinket is tisztán elektromos változatokra cseréljük: az elektromos radiátorok mellett dönthetünk például az infrapanelek mellett is.

Ezek mind újszerű, modern és ami még fontosabb, több szempontból is kifejezetten hatékony megoldások, amelyek ráadásul kombinálhatók napelemmel is, így pedig akár végleg búcsút mondhatunk a havi közüzemi számláknak.

Mire figyeljünk, ha a villamos fűtés mellett döntünk?

Ha elektromos fűtésre váltanánk, már a tervezés szakaszában az a legjobb, ha elsőként egy villanyszerelő segítségével felmérjük a társasház elektromos hálózatának állapotát. Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy a létező rendszer nem bírná el villamos fűtés jelentette nagyobb terhelést, de még egy elektromos kazán is okozhat kihívásokat számára, különösen, ha nagyobb teljesítményre van szükségünk – ilyenkor egy út áll előttünk: bővíteni azt.

Mit jelent a hálózati teljesítménybővítés?

A teljesítménybővítés során az elektromos hálózatot az amperszám növelésével teszik alkalmassá a nagyobb teljesítményre és a megnövekedett energiaigények kiszolgálására. A folyamat szigorúan szabályozott, kizárólag az ELMŰ által regisztrált villanyszerelő végezhet ilyen munkálatokat és csak úgynevezett tipizált mérőóraszekrényt szerelhet fel, mindenben megfelelve a szolgáltató szabványainak, előírásainak.

A villanyóra esetleges cseréje mellett nem maradhat el az érintésvédelmi követelmények ellenőrzése vagy a vezetékek felülvizsgálata sem, hogy azok elbírják a megnövekedett terhelést, biztonságosak maradjanak a nagyobb igénybevétel mellett is.

Ha pedig a fűtési rendszerünket korszerűsítjük, akkor célszerű ezzel az elektromos hálózatnak is tartania a lépést és modern, biztonságos, hatékony alkatrészekből kiépíteni azt.

A relék és kapcsolók szerepe

A különböző relék nagyon fontos szerepet játszanak a biztonságban, az áram-védőkapcsoló vagy érintésvédelmi relé néven is ismert eszköz szükség esetén megszakítja a hálózatot, védve ezzel testi épségünket és vagyontárgyainkat egyaránt.

A mágneskapcsoló pedig hagyományos alkatrész, fontos szerepe van bizonyos leválasztási és kapcsolási funkcióknál, amelyek egy elektromos hálózat esetében kiemelt jelentőséggel bírnak.

Ugyanakkor villamos fűtési rendszerek komoly terhelést és igénybevételt jelentenek a hálózatra nézve, ezért érdemes hatékonyabb és tartósabb megoldásokban gondolkodni.

A mágneskapcsoló mechanikus érintkezőket, mozgó alkatrészeket használ feladata ellátása során, ezért életciklusa korlátozott, kevésbé hatékony és helyigénye is nagyobb. Ellenben a szilárdtest relé nem tartalmaz mechanikus alkatrészeket, hanem a félvezetők fizikai tulajdonságait használja a leválasztási és kapcsolási funkciók végrehajtása során.

Ennek köszönhetően élettartama hosszabb, működése pedig hatékonyabb, hiszen mechanikus alkatrészek híján nincsenek összeégő kapcsolókontaktusok. Mindez számunkra annyit jelent a gyakorlatban, hogy gyorsabban képes be- és kikapcsolni, mint a hagyományos relé.

Ez a tulajdonsága pedig kifejezetten előnyös fűtési rendszerekben, ahol nagyfrekvenciás be- és kikapcsolások szükséges – ami pedig a mindennapokban pontos fűtésszabályozás formájában realizálódik.

Egy nagyobb társasház elektromos fűtési rendszere komplex, összetett hálózatot igényel, amelynek komoly terhelés mellett is biztonságosan, hatékonyan és gazdaságosan kell üzemelnie. A szilárdtest relé, a megbízható védőkapcsolók használata vagy az érintésvédelmi előírások maradéktalan betartása mellett egy tapasztalt villanyszerelő szakértelmére is szükség van a legjobb eredmény eléréséhez.

Ahhoz pedig, hogy a rendszer ne csak hatékony, hanem gazdaságos is legyen, érdemes rászánni az időt a tervezésre, a legjobb szakemberek felkeresésére és a minőségi alkatrészek kiválasztására!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.